Milletvekili Kinay'dan Şehit Yakınları, Gaziler ve Engellilere Müjde

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, 'torba kanun'la şehit yakınları ve gazilere getirilen yeni haklar ve düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.
TBMM’de 80 kanun maddesinde değişiklik yapılan torba kanun teklifinin yasalaştığını belirten Kinay, "Çıkardığımız bu yasa ile terör mağdurlarına engellilere ve muhtaçlara maddi imkanlar sağlandığına dikkat çekmek istiyorum. Yeni getirilen haklar ile Şehit yakınları, gazilerimiz, engelli ve muhtaç vatandaşlarımızın yaşam koşullarının daha iyi seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Yasaya göre; şehit yakınlarına iki, gazilere bir istihdam hakkı sağlanacak. Terör mağduru sivil şehitlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirildi.


İstihdam hakkından 34 bin 984 kişi faydalanabilecek.Reyhanlı, Güngören, Gaziantep, Kumrular olaylarındaki gibi terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanacak, iş hakkı tanınacak. Afyonkarahisar’da yaşanan olay gibi, patlayıcı maddelerinin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemlerinde hayatını kaybeden veya malul olanların aylıkları arttırılacak, yakınlarına iki istihdam hakkı tanınacak ve tazminat verilecek. Vazife ve harp malulü kapsamında hak sahipleri 73 bin TL, 20 yıl vadeli faizsiz konut kredisi kullanabilecek. 2012 yılı öncesi er ve erbaş ile kamu görevlisi vazife malulleri hariç diğer şehit yakını ve gazilere uygulanan derece kademe ilerlemesi genişletildi, 2012'deki er ve erbaşlar dahil edildi. Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ve eğitim-öğretim yardımı yapılacak. Özel eğitim okullarında okuma zorunluluğu olan engelli çocuklar da bu haktan yararlanacak.Gazilerin yanı sıra 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babaya da ücretsiz seyahat hakkı sağlandı. Engelliler ile bir refakatçileri ücretsiz ulaşım imkanından faydalanacak. 65 yaş ve üzeri şehiriçi toplu taşımadan ücretsiz, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından yüzde 50 indirimli yararlanacak.Su ve elektrik ücretlerinde indirimden yararlanamayanların tamamı bu haktan yararlanacak.Aylık bağlamada muhtaçlık şartı kaldırıldı, aylık alamayan anne ve babalara da aylık bağlanacak. Alt taban asgari ücretin net tutarı olacak. Harp malulü kapsamındakiler ile tüm er ve erbaş maaşı artacak. Çalışmaya devam eden malullerin maluliyet aylığı kesilmeyecek’’ dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ