Gürkan'dan "Torba" Müjdeleri


Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, yasama yılının sonunda TBMM de kabul edilen torba kanunun bazı maddelerinde, şehit aileleri, gaziler, engelli ve yaşlılara yönelik yapılan düzenlemeleri değerlendirdi.
"TBMM de yoğun bir tempo ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde önceki yasama dönemlerinde olduğu gibi bu yasama döneminde de milyonlarca vatandaşın mevcut durumlarını iyileştiren birçok kanuni düzenlemeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Gürkan, "Son olarak Kamuoyunda Torba kanun olarak adlandırılan 53 farklı Kanun ve 18 farklı KHK'de değişiklik yapan kanun teklifi ile hayata geçirilen ve toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren önemli düzenlemeler arasında, şehit yakınlarımız, gazilerimiz, engelli ve yaşlılarımız için devrim niteliğinde ki iyileştirmeler de yer almaktadır. Daha önce sayın başbakanımızın müjdesini verdiği şehit yakınları ve gazilerimize yönelik bu çok önemli düzenlemeler, muhalefet partisi milletvekillerinin de desteğiyle TBMM de kabul edildi. Bizim de yakından takip ettiğimiz tüm bu düzenlemeler, bizlere kutsal bir emanet olan şehit yakınlarımıza ve gazilerimize hayırlı olsun" dedi.
Fatoş Gürkan, 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde çok önemli iyileştirmeleri içeren 6353 sayılı kanun çıkarıldığını hatırlatarak, şunları aktardı:

"Bu düzenlemelerle de yetinilmeyerek son olarak torba kanunda devrim niteliğinde ki düzenlemeler hayata geçirildi. Bu düzenlemelerle; daha önce sadece Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olanlar ile asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybeden veya malul olanlara tanınmış olan sanal intibak suretiyle maaş artış imkanı tüm vazife malullerine sağlanmaktadır. Bu artış yaklaşık 200-250 TL'dir.
Terörle mücadele kapsamında vazife sırasında şehit olan ve yaralanan er ve erbaşlarımızın yakınlarına ödenen maaşlarda yüzde 20 civarında iyileştirme sağlanmaktadır. Böylece Kanundan yararlanan vatandaşlarımızın maaşlarında 250 ile 400 TL arasında bir artış söz konusu olacaktır.
Yine İstihdam hakkının kapsamı genişletilmiştir. Daha önce terörle mücadele sırasında şehit olanların yakınları ile gazilerimizin kendilerine bir istihdam hakkı verilmekteydi. 6353 sayılı Kanunla şehit yakınlarına verilen istihdam hakkı birden ikiye çıkarılmıştı.
Şimdi ise vazife ve harp malulü kapsamında olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara ise bir istihdam hakkı getirilmektedir. Ayrıca vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerine de bir istihdam hakkı getirilmiştir.
Yine Terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanlara kamuda bir istihdam hakkı verilmesi ve sosyal güvenceleri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanmasını sağlanmaktadır."
53 BİN VATANDAŞ YARARLANIYOR
Tüm bu yapılan düzenlemelerle 33 bin 674 vatandaşımızın aylıklarında 200 TL ile 400 TL arasında artış sağlanacağını kaydeden Gürkan, "3 bin 744 vatandaşımızın anne ve babası muhtaçlık şartı kaldırıldığı için maaş imkanına kavuşacaktır. Terör mağduru 2 bin 600 vatandaşlarımıza sosyal güvencesine bakılmaksızın maaş bağlanacaktır. 8 bin 656 vatandaşımıza daha faizsiz konut kredisi imkanı sağlanacaktır. Yaklaşık 10 milyon engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazimiz ücretsiz seyahat hakkından yararlanacaktır. Ek ödeme ve eğitim yardımı alamayan 5 bin 697 vatandaşımıza da bu imkan sağlanacaktır. İstihdam kapsamında daha önce yaklaşık 18 bin vatandaşımız varken şimdi bu rakama yaklaşık 35 bin vatandaşımız daha ilave olmaktadır. Toplamda 53 bin vatandaşımıza bu düzenleme kapsamında istihdam hakkı sağlanmış olmaktadır" diye konuştu.

İHA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ