'Yüzde 84 engelli'

MERSİN'de 3 çocuk annesi Funda Demir, belden aşağısı tutmayan oğlu, 7 yaşındaki Ayberk Demir'e evde bakım maaşı bağlatmak için verdiği mücadelede bürokratik engelleri aşamadığını söyledi.


Seyhan Kaymakamlığı'nda memur olarak çalışırken, engelli oğlu Ayberk'e bakmak için istifa eden Funda Demir, işsiz olan eşi Murat Demir ile birlikte yaklaşık 2 yıl önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü'ne başvurarak evde bakım maaşı ve özel eğitim yardımı istedi. Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Ayberk'e, 'Yüzde 84 engelli' raporu verildi. Raporun ilgili kuruma verilmesi üzerine görevli 1'i kadın 3 memur, durum tespiti için Funda Demir'in evine gitti, ardından olumsuz rapor verdi. Funda Demir'e gönderilen yazıda Ayberk için, "Hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olmadığından yardım talebiniz uygun görülmemiştir" denildi.

Gelişme üzerine Funda Demir, Başbakanlık ve Mersin Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunarak 'rüşvet vermediği için bakım maaşı bağlanmadığını' ileri sürdü. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturma başlatılırken, rüşvet iddiası takipsizlikle sonuçlandı. Funda Demir, yeniden Mersin Devlet Hastanesi'ne giderek oğlu için rapor aldı. Bu kez raporda engel oranı yüzde 91 olarak belirlendi. Bu rapor üzerine kuruma ikinci kez başvuran Funda Demir'e Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, raporlarda çelişki bulunduğu gerekçesiyle üst bir hakem hastaneden yeni rapor getirmesi istenerek, olumsuz yanıt verildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü 'Yüzde 91 engelli' raporunun, 'engelli velisi, vasisi veya raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilmediği sürece geçerli' olduğu bildirildi. Funda Demir bu resmi yazıyla yeniden kuruma başvurdu.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü anne Funda Demir'e, 2 Mayıs'ta gönderdiği resmi yazıda, şöyle denildi:

"Yaptığınız başvurunun kabul edilebilmesi için raporlardan kaynaklanan çelişkiler nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü'nce hakem hastane olarak belirlenen Adana Numune Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nden alacağınız bir raporla müracaat etmeniz gerekmektedir."

HUSUMET BESLENİYOR

Kendisine gönderilen yazı ile şok olan Funda Demir, Sağlık Müdürlüğü'nün verilen raporun geçerli olduğu yönünde görüş belirtmesine rağmen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bunu hiçe saydığını söyledi. Demir, "Çocuğum ölüm döşeğindedir. Ben onu sevdikçe, nefes aldıkça, o güldükçe, ben ona baktıkça ölüyorum. Çocuğumu neredeyse mezara koymak üzereyim ama devlet hala hak ettiği maaşını bağlamıyor. Benim çocuğum mezara girdikten sonra mı maaş bağlayacaklar? Sağlık Müdürlüğü raporun geçerli olduğunu, yeni bir rapora gerek olmadığını bildirirken, kurum bu durumu neden görmüyor? Artık, tükendim, ne olur birileri bu sese kulak versin" diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ