Özel Sınıfta Eğitim Gören Görme Engellilere, Okul Arkadaşlarından Destek

Elazığ - Elazığ Çatalçeşme İMKB Ortaokulunda oluşturulan iki özel sınıfta eğitim gören 17 görme engelli öğrenci, okuldaki diğer öğrencilerin ve öğretmenlerinin desteğiyle geleceğe hazırlanıyor.
Okul yönetiminin girişimiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce dizayn edilen salonda diğer öğrencilerle goalball oynayan görme engelliler, hoşça vakit geçiriyor.

Çatalçeşme İMKB Ortaokulu Müdürü Fethi Ergan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda engelliler için 2010 yılında iki özel sınıf oluşturulduğunu söyledi.

Engelli öğrenciler okulda eğitime başlamadan önce mevcut öğrencilerin velileri, öğretmenler ve idarecilerle toplantı yaptıklarını belirten Ergan, iki gruptaki öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmasını sağlamak için çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Görme engelli öğrencilerle engeli bulunmayan çocukların derslerin yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde mümkün olduğunca bir arada olmasını sağladıklarını ifade eden Ergan, "Okulumuzda artık 'görme engelli ve engelli olmayan öğrenci' kavramı hemen hemen kalktı gibi. Birbirleriyle gezip dolaşan, oyun oynayan öğrencilerimiz oldu. Görme engelli öğrencilerimizin normal öğrencilerimize kattığı birçok şey oluyor. Birbirlerini tamamlıyorlar. Bizler öğrencilerimizden memnunuz" diye konuştu.

Özel sınıflarda eğitim gören öğrencilerin öğretmeni Hanım Tuncer ise normal bir okulda engelliler için sınıfların bulunmasının çok iyi olduğunu belirterek, "Görme engelli çocuklarımız, gören arkadaşlarıyla rahatlıkla okuyabiliyor, aynı sınıflarda branş öğretmenlerinden eğitim görüyorlar, kendilerini daha iyi ifade ediyorlar. Çocukların öz güvenleri çok gelişti. Dışarı rahatlıkla çıkıp gören arkadaşlarıyla oyun oynayabiliyorlar. Eskiden böyle değildi ama şimdi hepsinin kendine öz güveni var" ifadesini kullandı.

- "Birbirimizi tamamlıyoruz"

Goalball oynarken engelli arkadaşlarıyla eşit olmak için gözlerine siyah bandaj takan öğrencilerden Ali Mert Demirkılıç, görme engelli arkadaşlarını zamanla tanıdığını söyledi.

Birbirlerini tanıdıkça arkadaşlıklarının daha da pekiştiğini belirten Demirkılıç, "Tanıdığımızda onların da bizim gibi engellisiz olduklarını farkına vardık. Arkadaşlarım bana goalball oynamayı öğretti. Onlar için zevkli bir oyun, arkadaşlarımı seviyorum. Derslerde onlara yardımcı oluyoruz, onlar bize yardımcı oluyor. Birbirimizi tamamlıyoruz" diye konuştu.

Görme engelli öğrencilerden Ali Açıkgöz ise okula ilk geldiklerinde diğer arkadaşlarına uyum sağlayamadıklarını belirterek, "Şimdi uyumluyuz, aramız iyi. Bizler onlara kendi oyunumuzu öğrettik" dedi.

Açıkgöz, "Diğer arkadaşlarımızla ders gördüğümüz zaman onlar gibi olduğumuzu gördük. Onlarla engelimizi unutuyoruz. Diğer arkadaşlarımızla ders görmek, oyun oynamak, eğlenmek bizlere de neşe veriyor" ifadesini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ