Kent Müzesine Engellilere Özel Düzenleme

Yalova Kent Müzesi engellilere özel düzenleme ile tüm engellilerin rahatça gezebileceği bir hale getirildi. Hayatında ilk kez bir müzeye giden 61 yaşındaki görme engelli Sait Akçal ise duyarlı anlatım sistemi sayesinde müzeyi gezdi.

Yalova Belediyesi ve Yalova Valiliği tarafından ortaklaşa olarak aslına uygun olarak yapılan hükümet konağı içerisinde oluşturulan Yalova Kent Müzesi yapılan yeni düzenleme sayesinde engellilerinde rahatça gezebileceği bir duruma getirildi. Bedensel engelliler için özel asansörlerin yerleştirildiği müzede görme engelli vatandaşlarda unutulmadı. Duyarlı Anlatım Sistemi (DAS) sayesinde görme engelli vatandaşlar hangi panonun önüne giderse o panodaki görselle ilgili anlatımı dinleyebiliyor.

Müzeye görme ve bedensel engelli vatandaşlarla birlikte gelen Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'da burada yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Yalova'da hayatı engelliler için kolaylaştırmak adına çalıştıklarını dile getiren Koçal, "Önümüze, 'Engelsiz Kent Yalova' hedefini koymuştuk. Şimdi bu hedefe gidebilmek için neredeyse her şeyi yapıyoruz. Bu düzenlemeler sadece kaldırımlardan yollardan ibaret değil. Bunun önemli bir ayağı da bütün kamusal ortak alanlara engellilerin rahatça girebilmelerini sağlamak. Kent Müzesi de bu anlayışa uygun şekilde düzenlendi. Ama bunu yaparken de çok çaba harcadık. Zira burası tarihi eser statüsünde olduğu için aslına uymayan bir çivi bile çakamazsınız. 90 sene evvel bu bina yapılırken bir engelli konsepti olmadığını anlatarak gerekli düzenlemelerin yapılabilmesini Anıtlar Kurulu'na kabul ettirdik. Ardından da engellilerin müzeye rahatça girip çıkabilmeleri adına tüm düzenlemeleri yaptık. Bu müzede görme engellilerimizin de rahatça bilgi alabilmeleri için duyarlı anlatım sistemini müzeye yerleştirdik. Görme engelli vatandaşımız taktığı özel kulaklıklar sayesinde hangi panonun önüne giderse oradaki panoyla yada görselle ilgili bilgi aktarılmaya başlıyor. Bu da görme engellilerimiz için çok büyük bir kolaylık sağlıyor. Hayatı engelliler için kolaylaştırıyoruz" dedi.



Hayatında İlk Kez Müze Gezdi



Müze bir ilke de ev sahipliği yaptı. Kent Müzesine Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile birlikte gelen 61 yaşındaki görme engelli Sait Akçal adlı vatandaş hayatında ilk kez bir müzeyi gezmenin heyecanını yaşadı. Kendisine takılan kulaklık sayesinde DAS sisteminden faydalanan Akçal tüm müzeyi gezdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ