Görme Engelli Dursun Pertesoy Herkese örnek Oldu

Hüseyin ÖZBALI/ANKARA, (DHA)- ANKARA'nın Çankaya ilçesine bağlı 100. Yıl Mahallesi'nde yaşayan ve bir gözü hiç görmeyen, diğer gözü de yüzde 91 görme engelli 48 yaşındaki Dursun Pertesoy, atık toplama arabasıyla sokak sokap gezip, çöplerden topladığı katı atık maddelerini sattıktan sonra kendisi gibi engelli olanlara tekerlekli sandalye dağıtıp, herkese örnek oldu. Son bir ayda katı atık geliriyle satın aldığı 6 tekerlekli sandalyeden 3'ünü şehir dışındaki engellilere gönderen Pertesoy, 3'ünü de Çiğdem mahallesi'ndeki gecekondusunda ihtiyacı olan engellilere teslim etti. Katı atık maddelerini toplamaya devam edeceğini belirten Pertesoy, bundan sonra mağdur olan engellilere akülü araç için çalışacağını söyledi.

Son bir yılda 30 tekerlekli sandelye dağıttığını belirten engelli Dursun Pertesoy, kendi imkanları ile düzenlediği törenle zor durumda bulunan engellileri tekerlekli sandelyeye kavuşturdu. Pertesoy, sabahın ilk saatlerinde çöp bidonlarını karıştırarak topladığı katı maddeleri bir araya getirip, satıştan elde ettiği para ile kendisi gibi engelli vatandaşlara tekerlekli sandelye temin edip, engellerini yok etmeye çalıştığını belirtirken, "Temin ettiğim atık toplama aracımla sabahın ilk saatlerinde sokak sokak gezip, plastik, şişe ve buna benzer malzemeleri toplayıp biriktiriyorum. Belli bir miktara ulaştığında bu atıkları paraya dönüştürerek daha önce tespit ettiğim engelli arkadaşlara vererek, engellerine yardımcı olmaya çalışıyorum" dedi.

MAHALLELİ DE YARDIMCI OLMAYA BAŞLADI

Bir yıl önce 'engellinin halinden engelli anlar' diyerek yola çıktığını belirten Pertesoy, 'Mahalleli İlk önce beni çöp toplAyarak geçinen biri sanıyordU. Daha sonra yaptığım işin farkına varan vatandaşlar, atık malzemelerini biriktirerek bana vermeye başladı. Bu sayede daha hızlı malzeme toplamaya başladım" dedi. Aynı mahallede oturan Serpil Dilek adlı kadın ise el broşürü bastırıp, atık maddelerin atılmayıp, enellilere tekerlekli sandalye alınabilmesi için sokak sokak dolaşarak Pertesoy'a yardımcı olduğunu belirtti.

ÖZEL ATIK TOPLAMA ARACI YAPTIRDI

Konteynerlerden ayıkladığı çöpleri taşımak için 570 liraya özel bir araç yaptıran Pertesoy, aracının üzerindeki 'Siz de biz bendesel engellilere bir tekerlekli sandalye alma kampanyasına katılmak istemez misiniz?', 'Pet şişe, plastik ürünlerinizi, gazete, kitap dergi ve hurdalarınızı bağışlayarak siz de bir bedensel engelli arkadaşınıza tekerlekli sandalye vererek kampanyamıza katılmak istemez misiniz?' yazısıyla dikkat çekmeye başladı. Projeyi daha geniş kitlelere yaymak için broşür bastırmak istediğini, ancak parası olmadığı için bunu yapamadığını, sadece kendi imkanları ile engelliler için bir şeyler yapmaya çalıştığını belirten Pertesoy, Sakatlar Federasyonu'ndan da destek beklediğini dile getirdi.

Çöpten çıkan hurda atıkları geri dönüşüm yerlerine, temin ettiği ikinci el eşyaları da alcı olan merkezlere satarak ayda 1500 lira kazandığını belirten Dursun Pertesoy, bu geliri de kendisi gibi engellilere tekerlekli sandalye almaya çalıştığını, eşinin de topladığı malzemeleri ayrıştırarak kendisine yardımcı olduğunu söyledi.

HERKES ENGELLİ OLABİLİR

Engelliliğin kişinin kendi tercihi olmadığını vurgulayan Pertesoy, "Unutmayın herkes bir gün engelli olabilir" dedi. Üç ayda bir 1200 TL sakatlık maaşı alan Pertesoy, "Benim sabit bir gelirim var. Ama hiç parası olmayan engellileri tanıyorum. O yüzden onların sıkıntılarını hafifletmek amacıyla böyle bir işe giriştim. Her ne kadar gece karanlığında gözlerim görmese de, gücümün yettiği kadarıyla bu işi devam ettireceğim. Hedefim 100'e ulaşmak. 50 tane de akülü araç alacağım. Herkesin bana kulak vermesini, yardımcı olmasını istiyorum" dedi.

HÖ (AY) (FOTOĞRAFLI)



DHA-Genel - Türkiye-Ankara - Hüseyin ÖZBALI
Kaynak:DHA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ