Doktor robot engellilerin hizmetinde

Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu, dünyada ilk kez geliştirdiği ‘Doktor Robot’ sistemini, engellilerin hizmetine sundu. 
İnternet üzerinden çalışan bir bilgisayar sistemi olan ve hastaları sesli olarak sorgulayıp doğru polikliniğe yönlendiren ‘Doktor Robot’a, işitme engelliler için işaret dili eklenirken, tüm engellilerin rahatlıkla kullanabilecekleri bir kabin de oluşturuldu. 
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu, s
ağlık hizmeti almak isteyen hastaların yapay zeka teknolojisi tabanlı bir robot tarafından sorgulanması, doğru polikliniğe yönlendirilmesi ve hastaya istediği sağlık kuruluşundan randevu verilmesini içeren sistemi, engelliler için yeniden düzenledi. Yeni sistemi İHA’ya anlatan Çuvalcıoğlu, işitme engelli iki lise öğrencisine de sistemi tanıtarak, kısa sürede rahatlıkla kullanmalarını sağladı. İşitme engelliler öğretmeni Emel Gökalp’in yardımıyla sistemi öğrenen işitme engelli lise öğrencileri Ebru Hançer ve Fatime Deniz, sistem üzerindeki işaret dili ile hastalıkları hakkında sorgulandı. Sistem üzerinden işaret diliyle sorulan sorulara dokunmatik ekrandan yanıt veren iki öğrenci, kısa sürede hangi polikliniğe gitmeleri gerektiği konusunda bilgi edindi.
İlk defa sistemi kullanan öğrenciler, sistemin çok güzel olduğunu ifade ederek, “Önceden doktora gittiğimiz zaman problem yaşıyorduk, anlaşamıyorduk ve sorunumuzu yazarak anlatıyorduk. Ama çok kolay olacak, hiçbir problemimiz kalmayacak. Doktorla anlaşmakta, sorunlarımızı ona iletmekte çok kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ