Zihinsel engelli Şivan Öztaş'a kışla yolu göründü

İzmir'in Tire ilçesinde yaşayan zihinsel engelli 21 yaşındaki Şivan Öztaş'a kışla yolu göründü. Altı çocuk sahibi Öztaş aile, "Askerliğe Elverişlidir" raporu verilen oğulları için hukuk mücadelesi başlattı. Tire Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu öğrencisi Şivan, aksini kanıtlayamazsa 15 gün içinde birliğine teslim olacak.


Oğulları Şivan'ın asker kaçağı olduğunu, "Ağır Özürlü" raporu almak için başvurdukları Ödemiş Devlet Hastanesi'nde öğrendiklerini anlatan babası Muhittin Öztaş, "Oradaki görevlinin yönlendirmesiyle askerlik belgesi almak için bağlı bulunduğu Tire Askerlik Şubesi'ne gittik. Bakaya durumunda asker kaçağı olduğunu öğrenince çok şaşırdık. Bizi İzmir Asker Hastanesi'ne sevk ettiler. Daha önce hastanelerden almış olduğumuz raporları da yanımızda götürdük fakat hiç bakılmadı. Muayenelerden sonra sağlık kurulundan verilen raporla adeta dünyamız karardı. 'Askerliğe elverişlidir, komando olamaz' deniyordu. Bugüne kadar birçok devlet hastanesinden aldığımız raporlarla yüzde 50 zihinsel engelli olduğu kanıtlanan Şivan, askerlik hizmetini nasıl yapabilir? Keşke sağlıklı olsa da 15 ay değil, 3 yıl yapsa. Mücadelemizi sürdürüp bütün hukuki yolları deneyeceğiz." dedi.

Tire Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu Müdürü Osman Sönmez ise ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını, Şivan gibi askerlik çağı gelmiş fakat yüzde 50 zihinsel engelli öğrencileri olduğunu, bunların askere alınmadığını söyledi. Sönmez, "Şivan' ın askere alınacak olması, okul yönetimi olarak bizi şaşırttı. İki yıldır okulumuzun öğrencisi. Yüzde 50 özürlü olduğuna dair hastane raporları var. Kaymakamımız Hüseyin Ergi ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Ali Ölçer'e durumu ilettik. Eğer bu öğrencimiz askere alınırsa zihinsel engelli olduğundan dolayı orada değişik sıkıntılara maruz kalabilir." şeklinde konuştu.

Annesi Mercan Öztaş da şunları söyledi: "Şivan sağlıklı ve normal biri olsa o okulda ne işi var? Öğretmenleri bile askere alınacağına inanamadı. 8 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip, ayakkabısını bağlayamıyor, sokağa çıkamıyor, yemeğini yiyemiyor, renkleri bilmiyor, banyo ve traş olamıyor. İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tire Devlet Hastanesi gibi sağlık kuruluşlarından raporları var. Devletten üç ayda bir özürlü maaşı alıyor. Eşim, Irak'ta inşaat işinde çalışıyor, altı çocuğuma ben bakıyorum. Şivan'ı askere alırlarsa dayanamam." 

 http://www.haberaktuel.com/zihinsel-engelli-sivan-oztas-a-kisla-yolu-gorundu-haberi-728651.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ