Engelliler Üretiyor Engelleri Aşıyor” Sergisi Açıldı

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, insanların fiziki olarak engelli olması önemli değil, önemli olan kafa olarak engelli olmaması olduğunu söyledi.
Vali Süleyman Tapsız, Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde yürütülen “Engelliler Üretiyor Engelleri Aşıyor” projesi kapsamında hazırlanan serginin açılışını yaptı.

Vali Tapsız, yaptığı konuşmasında, engellilerin hayatta yeri ve önemine değinerek, “Çok farklı engellerle karşı karşıya kalabiliriz. Buradan hareketle bizlerin empati yapması ve kendimizi engellilerin yerine koyarak düşünmemiz lazım. Bugün ülkemize baktığımız zaman nüfusunun yüzde 12’sini engelli vatandaşlarımızın oluşturduğunu görüyoruz. Kilis’e baktığımız zaman bu oranın yüzde 13. son yıllara kadar insanlar engelli çocukları olduğu zaman bunu bir özür olarak görüp toplumdan gizlemeye çalışıyorlardı. Toplum içerisine çıkarmamaya gayret sarf ediyorlardı. Halbuki bu utanılacak bir şey kesinlikle değil. Diğer nedenler etken olsa da daha çok kalıtsal olarak geçen akraba evliliklerinden kaynaklanan engellilerimiz var. Önemli olana insanların fiziki olarak engelli olması değil, kafa olarak beyin olarak engelli olmaması. Yani bizim bir kere zihinsel dönüşüm geçirmemizi gerekiyor" dedi.
Devletin asli vazifesinin, her türlü dezavantajlı grupları, engelliler başta olmak üzere, bunların yaşam kalitesini arttırmak onları topluma entegre edebilmek olduğunu söyleyen Tapsız,"Şimdi bu amaçlarla da bu tür kurslar bu tür projeler düzenleniyor. Bugünde SODES kapsamında hazırlanan çok güzel bir projenin sergisini geziyoruz. Kırk tane yavrumuz eğitim görüyorlar ve toplumun engelli olarak gördüğü öğrenciler işte bu gördüğünüz eserleri ürünleri onlar üretiyorlar. Bunlar satılarak kendi ekonomik bağımsızlıklarını kendileri kazanmış olacaklar. Ekonomik olarak yeterli konuma gelecekler, hatta ailelerin bütçelerine katkı sağlamış olacaklar. Bu nedenle bu projede emeği geçen öncelikle Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz daha sonra Ekrem Çetin İlköğretim Okulu ve İş Okulu, Beyazel Özel Eğitim Merkezi, Ne Olur Tut Ellerimi Eğitim Yardım Kültür Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği, Anadolu Sağırlar Federasyonu Temsilciliği olmak üzere emeği geçen bütün kurumlarımıza ve öğretmenlerimize buradan teşekkür ediyorum ve bu tür çalışmalarının artarak devam etmesini istiyorum. Biz Valilik olarak her zaman onların yanındayız ve yanında olamaya da devam edeceğiz” dedi.
Vali Tapsız, engelli vatandaşlar için bir dizi çalışma yapıldığını belirterek, “Size bir de müjde vermek isterim. Bu konu aslında kamuoyuna yeterince yansımadı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin biliyorsunuz Gaziantep Milletvekilimiz, dolayısıyla bu yörenin Bakanı. Kilis’in de milletvekili ve Bakanı olarak görüyoruz. Sayın Bakanımızın Bakanlığında engellilere ve dezavantajlı gruplara yönelik çok ciddi gelişmeler çok güzel çalışmalar oldu. Bu çalışmalar için Kilis Belediyesine ciddi anlamda bir kaynak aktarımı sağlandı. Kilis'teki hem kamu binaları hem caddelerimiz, parklarımız yani kamuya açık alanların hepsi engellilerin çok rahat bir şekilde araçlarıyla ve yürüyerek gezebilecekleri şekilde düzenlenecek. Belediyemiz bunu bu yıl içerisinde tamamlayacak. Ayrıca bütün kamu kurum ve kuruluşları giriş ve çıkışlarını bu sene Temmuz ayına kadar engellilerin giriş ve çıkışlarına uygun hale getirecek. Yani engelli girişleri yapılacak, asansör yapılması gerekiyor. Netice olarak biz engellilerimize sahip çıkacağız çıkmaya devam edeceğiz bundan sonra onların normal vatandaşlar gibi hayatlarını sürdürmeleri ve geleceğe umutla bakmaları için elimizden gelen ne varsa hem şahsi olarak hem devlet olarak bunları yapacağız. Tekrar bu projeden dolayı ben emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.
Sergi sonunda ürünleri hazırlayan engelli kursiyerlere sertifikaları, Vali Tapsız tarafından verildi.
Açılışa Vali Süleyman Tapsız, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Çolak, AK Parti Kilis İl Başkanı Reşit Polat, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş katıldı.
 http://www.haber01.com/kilis/engelliler-uretiyor-engelleri-asiyor-sergisi-acildi-h491468.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ