İşitme Engelliler Meslek Sahibi Oluyor

Osmaniye'de açılan ev tekstili kursuna katılan işitme engelliler, işaret dili tercümanı aracılığıyla dikiş nakış öğreniyor.

İş-Kur İl Müdürlüğü'nün desteğiyle Anadolu Engelliler Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen kursta dikiş nakış öğrenen işitme engelli kursiyerler, nitelikli eleman haline gelip istihdam edilmek istiyor.
Derneğin gönüllü üyesi ve Proje Koordinatörü Feride Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte tekstil sektörünün gelişmesi nedeniyle tekstil kursu açtıklarını, işitme engelli gençleri nitelikli eleman haline getirerek, bu sektörde istihdam etmek istediklerini belirtti.
Kent merkezinde tekstil işlemeciliği yapılan birçok çeyiz evi bulunduğunu da ifade eden Demir, şunları kaydetti:
"İşitme engelli gençlerimize dikiş nakış öğreterek, onları tekstil fabrikalarında veya çeyiz evlerinde istihdam etmeyi planlıyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalarla kursiyerlerimizin istihdamı için görüşmeler yapıyoruz. Osmaniye'de yaklaşık 500 işitme engelli bulunuyor ve işitme engelliler için ilk kez kurs düzenleniyor. Bu kursların devamı da gelecek. Ahşap boyama ve Osmaniye'nin yöresel kilimi olan Karatepe Kilimi dokuma kursu açmayı planlıyoruz."
Demir, 50 kişi ve üstü işçi çalıştıran işletmelerde engelli çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu, buna uymayan işletmelere para cezası uygulandığını hatırlattı.
Engelli çalıştırmayan işverenlerden kesilen cezaların Ceza Paraları Fonu'nda toplandığını anlatan Demir, "İş-Kur ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle 'Korumalı İşyerleri Projesi' kapsamında proje teklifinde bulunduk. Projemizin masrafları ceza paraları fonundan karşılanıyor. Engelliler için kesilen cezalar yine engellilere dönüyor" dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ