Görmeyen gözler notalara dokunacak

Dünya çapında ünlü flüt solisti Şefika Kutluer, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) yararına önceki akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde konser verdi. Kutluer'e Şef Ender Sakpınar yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşlik ederken, eserler sanatçıların yüksek performansıyla yeniden hayat buldu.
Konser öncesinde katkılarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu'na, Başkan Yardımcısı Muzaffer Tunçağ'a, İzmir Musevi Cemaati Vakfı adına Sara Pardo'ya ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müdürü Ender Ünal'a kitap ve plaket verildi.

SAHNEDE MÜJDE
Avukat Gültekin Yazgan tarafından 2004 yılında kurulan TÜRGÖK, 9 yıllık süreç içerisinde Türkiye çapında 5 bin görme özürlü vatandaşa ulaşarak dünya çapında bir projeye imza atmayı başardığını ifade eden merhum Yazgan'ın eşi TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Tülay Yazgan, 2013 yılında da hem yönetim kurulu üyeleri hem de gönüllülerle muhteşem bir projeye imza atmaya hazırlandıklarını söyledi. TÜRGÖK'ün yeni projeyle görmeyen gözlere ışık olmaya devam edeceğinin ifade eden Yazgan, "'Notalarıma Dokunuyorum' adıyla ülkemizde müzik eğitimi görmek isteyen görme özürlüler için çalışacağız. Bu alanda oluşan boşluğu doldurmayı hedefliyoruz" dedi. Yazgan, 'Notalarıma Dokunuyorum' projesinin İzmir Musevi Cemaati Vakfı'nın desteği ile hayat bulacağını belirterek, "Proje ile Türkiye'de güzel sanatlar liselerinin müzik bölümlerinde, konservatuvarlarda, müzik eğitimi veren üniversitelerde eğitim gören görme özürlü gençlerin kabartma baskılı nota ile bu alandaki eksikliği giderilmiş olacak. Desteklerin artması ile proje giderek büyüyecek. 'Notalarıma Dokunuyorum', 2013 yılının TÜRGÖK açısından en etkili projelerinden birisi olacak" dedi.

KABARTMA NOTALAR
Amerika'da geliştirilen ve görme engelliler için kabartma nota teknolojisini oluşturan sistemi getireceklerini belirten Yazgan, "İzmir Musevi Cemaati Vakfı'nın desteği ile başlayan bu proje sayesinde müzik eğitimi alan ya da müzikle ilgilenen görme engelliler notalara dokunabilecek. Bugüne kadar görme engelli gençler sadece kulaktan dolma bir şekilde müzik eğitimi görüyorlardı. Ancak eğitimleri için kabartma baskılı notaları olmadığı için başvurdukları müzik eğitimi veren okullar 'Sen bu eğitimi nasıl tamamlayacaksın' diyerek zorluk çıkartıyorlardı. Bu da engelleri olan insanların önüne başka bir engel koymak oluyor. Yapabilecekleri bir şeyi yapmaktan alıkoyuyor. Ülkemizin ilk ve tek Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı olarak görme engellilerin önündeki bir engeli daha kaldırmayı kendimize görev sayıyoruz" diye konuştu. Projenin 2012 yılında hayata veda eden TÜRGÖK Kurucu Onursal Başkanı Gültekin Yazgan'ın da çok önem verdiği bir proje olduğunu belirten Tülay Yazgan, bunu gerçekleştiriyor olmak da benim için ayrı bir değer taşıyor" diye konuştu.
http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/2013/02/13/gormeyen-gozler-notalara-dokunacak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ