Engelli profili anlatıldı

Okul müdür ve müdür yardımcıları ile kamu kuruluşları idarecilerine yönelik verilen seminer ile ilk adımı yerine getirilen projenin ileriki adımları, farklı etkinliklerle devam edecek.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim görevlisi Dr. Yahya Çıkılı tarafından verilen seminer, Perşembe günü Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlendi. Seminerde Türkiye'de engelli bireylerin sosyolojik profili anlatıldı.
Dr. Yahya Çıkılı konuşmasında, "Batı'da engellilik olgusuna, engelli olmaya ilişkin tartışmalar 1960'ların sonunda şekillenmeye başlamıştır.
Türkiye engelli bireylerine ilişkin bilimsel araştırmalara ve bu temelde hukuksal, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel düzenlemelere oldukça geç ulaşmıştır.
Devletten beklenilen en önemli kabul edilen hizmetler, iş imkanlarının yaratılması ve çoğaltılmasıdır. Eğitim konusunda verilecek hizmetlerin artırılması, engelli bireylere yönelik olarak verilecek eğitimin veya özel eğitimin yaygınlaştırılmasıdır. Devletten maddi (para) destek almak ya da verilen engelli maaşının, para desteğinin artırılmasıdır. Yaşamı kolaylaştırıcı fiziksel düzenlemelerin yapılmasıdır. Yasal düzenlemelerin yapılmasıdır. Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, kolaylaştırılmasıdır. Engelli olmayan bireylerin engelli bireylere ilişkin bilinçlendirilmesine yönelik hizmetlerinin sunulmasıdır. Meslek ve beceri edindirme kurslarının yoğunlaştırılmasıdır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin verilmesidir. Sosyal güvenliğe ilişkin hizmetlerin verilmesidir" dedi.
http://www.saraymedya.com/haber/4729-engelli-profili-anlatld.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ