Bursa'nın engelli karnesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik çok sayıda reformu hayata geçireceklerinin müjdesini verdi. Peki Bursa'da bu yeniliklerden yararlanabilecek kaç engelli var? Bu sorunun yanıtını engelliler üzerine yapılan araştırma açıkladı.
Türkiye'de en az bir fonksiyonda zorluk yaşadığını beyan eden kişi sayısı 4 milyon 882 bin 841 iken Bursa'da bu sayının 142 bin 835 olduğu belirtildi. Bursa'da son sayımlara göre 2 milyon 688 bin 171 kişi ikamet ederken, nüfusun yüzde 5,3'ünü engelliler oluşturuyor. Engellilerin yüzde 9,'u uymada, yüzde 6'sı konuşmada, yüzde 28'i yürüme, merdiven inip çıkmada, yüzde 34'ü taşımada yüzde 10'u da görmede zorluk çekiyor.
YAŞLI ENGELLİ DAHA FAZLA
Yapılan araştırma, çocuklukta ve gençlikte engelliliğe daha az rastlandığını, yaşlılıkta ise arttığını ortaya koyuyor. Analizler, engellilerin bir kısmında iki veya daha fazla sorunun bulunduğunu gösteriyor. Görmede zorluk yaşadığını gözlük veya lens kullandıkları halde zorluk çekenler dâhil beyan edenlerin oranı yüzde 1, duymada zorluk çeken işitme cihazı / implant kullandıkları halde zorluk çekenlerin nüfusa oranı ise yüzde 0,9 olarak belirlendi. Araştırmada Bursa'da 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 0,6'sı konuşma zorluğu; yüzde 2,8'i yürüme, merdiven çıkma ve inmede; yüzde 1,3'ü yaşıtlarına göre öğrenmede, basit dört işlem yapmada, hatırlama veya dikkatini toplamada, yüzde 3,4'ü ise bir şeyler taşıma veya tutmada zorluk çekiyor.
ENGELE UYGUN DÜZENLEME YOK
Engelli bireylerin yüzde 5,3'ünün yaşadığı Bursa'da kamu binalarındaki fiziki yetersizlik, engellilerin en çok şikayet ettiği konulardan birisi... Konuşma, bedensel, görme, işitme ve zihinsel engellilerin büyük çoğunluğu yaşadıkları bina, cadde, sokak ve yollarda engeline uygun olarak bir çok eksikliğin olduğunu ifade ediyor. Engelli bireyler, bir takım kurum ve kuruluşlar tarafından kendisine verilen hizmetlerden yararlanamamasının en önemli nedeni olarak ekonomik yetersizliği gösteriyor.http://www.bursadabugun.com/haber/bursa-nin-engelli-karnesi-ozel-haber-172552.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ