Yurtta Kalan Çocukları Eğlencede Buluşturdular



Kundu Turizm Bölgesi'ndeki Limak Lara Otel'de gerçekleştirilen etkinliğe 20 zihinsel ve fiziksel engelli çocuk ile yurtta kalan 20 çocuk ve aileleri katıldı.

Dünya Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği Genel Başkanı Mevlüt Ayvaz, etkinlikte yaptığı konuşmada, engelli ve yurtta kalan kimsesiz çocukları bir araya getirmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlendiğini söyledi.



Dernek olarak engelli bireylerin ailelerine yönelik eğitim çalışmaları başlattıklarını ve pilot il olarak Antalya'yı belirlediklerini kaydeden Ayvaz, eğitim çalışmalarında aileleri motive edici, engellilerle konuşma ve davranış teknikleri konularında bilgi verdiklerini belirtti.

Engellileri de hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla eğitim çalışması yaptıklarını anlatan Ayvaz, işitme engellilere dudak okuma, görme engellilere mors alfabesini öğretme gibi eğitim faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini bildirdi. Bir çok engelli insanın sağlam insana göre üstün yetenekleri bulunduğuna işaret eden Ayvaz, ''İşitme engelli vatandaşlarımızın büyük bir kısmı dudak okumayı biliyor, ağzınızdan çıkan kelimeleri harfi harfine okuyor, telekulaklara hiç gerek yok, eğitimli engelli insanlarımız işe alsınlar yeter. Bugün kaç kişi mors alfabesini biliyor- Ama görme engellilerimizin yüzde 90'ı mors alfabesini kullanıyor. Bu insanlar mı özürlü oluyor, bence hayır'' diye konuştu.

Engelli insanların bu kazanımlarının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ayvaz, istihdam alanlarının genişletilmesini istedi. Engelli insanların kendi hayatlarını sürdürebilecek yeteneklere sahip olduklarını belirten Ayvaz, ''Asıl onlara engeli biz oluşturuyoruz. Onları düşünmeden yaptığımız yatırımlarla onların yollarına engeller çıkarıyoruz'' dedi.

Dernek olarak engellilere yönelik yaptıkları her çalışmayı kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ayvaz, ancak bazı insanların bunları rant olarak değerlendirdiklerini ve bu nitelendirmenin de kendilerini üzdüğünü bildirdi. 

Dernek Denetim Kurulu Başkanı Nevin Tunçlu da Avrupa'daki diğer engelli dernekleriyle iletişim halinde olduklarını ve engellilerin hayat stantdartlarını yükseltmek için her zaman fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Etkinlikte bir araya gelen öğrenciler, gün boyunca oteldeki çeşitli aktivitelere katıldı.

Muhabir: Hatice Özdemir 

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya 
http://beyazgazete.com/haber/2012/12/30/dunya-zihinsel-ve-fiziksel-engelliler-dernegi-antalya-subesi-zihinsel-engelli-cocuklarla-yurtta-kalan-cocuklari-eglencede-bulusturdu-1589662.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ