'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' Projesi ile Engeller Aşılacak


Koç topluluğunun sosyal sorumluluk projelerinden olan 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' projesinin Bursa ayağı, Osmangazi İMKB İlkokulu'nda başlatıldı.    
 
Proje kapsamında 81 ilde 'Engelliye Doğru Yaklaşım Eğitimi' verilmesi planlanıyor.
Bursa'da, Arçelik ve Ülkem İçin Gönüllü Elçisi Cem Bilecikli'nin organizasyonunda gerçekleştirilen program, öğrencilerden büyük ilgi gördü. Programda elde edilen bilgiler, toplumsal bilincin artırılması için kullanılacak. Bu bilgilerle engellilerin hayatlarının kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Programa, Osmangazi Belediyesi'nden Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Milli Sporcu Ali Genç, Türkiye Görme Engelliler Spor Yöneticisi Hasan Duman ve Bursa'dan olimpiyatlara judo dalında giden tek görme engelli sporcu Yasin Çimciler katıldı.
Açılışta konuşan Okul Müdürü Necati Akbaş, öğrencilerden, programdan edindikleri bilgileri normal günlük hayatta uygulamalarını istedi. Akbaş, öğrencilerinden, engellilere saygı göstermelerini isterken, onların da kendilerinden bir farkı olmadığını bilmeleri gerektiğini söyledi.
"TÜRKİYE'DE 8,5 MİLYON KİŞİ ENGELLİ"
Alternatif Yaşam Derneği eğitmenlerinden Psikolog Ceren Kurtay ise engellilerin durumları ve onlara nasıl yaklaşılması gerektiğini anlattı. Engellilere acınmamasını isteyen Kurtay, engellilerden korkulmaması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de, toplumun yaklaşık yüzde 12'sinin, yani yaklaşık 8,5 milyon kişinin engelli olduğuna vurgu yapan Kurtay, bunun da 860 bininin fiziksel engelli olduğunu söyledi.
Öğrencilere, "Kişilerle ilk iletişime geçtiğinizde ön yargılardan arınmak adına onları kendi ellerinde olmayan şeylerden dolayı değerlendirmeyin." diye seslenen Psikolog Kurtay, toplum olarak engellilerin önüne bariyer konulduğu için engellilerin bu bariyerleri aşamadığına değindi. Kurtay, ayrıca, zihinsel engelliler konusunda ise şunları söyledi: "Herhangi bir yerde zihinsel engellilerle karşılaşabilirsiniz. Onlarla karşılaştığınızda ani ve olumsuz tepki vermeyin. Lütfen tepkilerimizi kontrol ederek onlara yaklaşalım. Bizim olumsuz bir tepkimiz onları ömür boyu eve hapsedebilir."
"ALTYAPILAR BİZİ DÜŞÜNEREK YAPILSIN"
Görme engelli Adem Vural da özellikle şehirlerde altyapıların engelliler de düşünülerek yapılması gerektiğini anlatırken, "Ben de İstanbul'a giderken, vapura binerken, aradaki boşluğu bilmediğim için kış ayında neredeyse denize düşüyordum. Çünkü bana orada bir boşluk olduğu söylenmedi. Bu gibi durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca, uygunsuz konulan tabelalara başımızı çarpma tehlikesi atlatıyoruz. Engelleri kaldırdığımız zaman görmemek, işitmemek sorun değil, yeter ki asıl engeller olmasın." şeklinde konuştu.
"İŞİTME ENGELLİLERLE İLETİŞİM İÇİN KISA KONUŞUN"
İşitme engelli sunumu yapan, 3 yaşında geçirdiği bir havaleli hastalıktan dolayı duyma yeteneğini kaybettiğini anlatan işitme engelli Buket Demirel ise işitme engellilerin kendi aralarında işaret dili ile anlaştığını belirtti. Demirel, şunları söyledi: "İşitme engelliler, eğitimde de büyük sıkıntıları yaşıyor. İşitme engelliler, bir şeyi dinlerken daha çok yoruluyor. Dinlemek için efor sarf ettiği için konuşmakta da zorlanacaktır. İletişimde en önemli şey duymak. Bu nedenle işitme engellilere bu konuda daha duyarlı olmak lazım."
Öğrencilerden, işitme engellilerle karşılaştıklarında söylemek istedikleri şeyi uzun yazmamalarını isteyen Buket Demirel, "Siz günlük hayatta 100 kelime bilip kullanırken, işitme engelliler sadece 20 kelime bilir. Bu nedenle eğer işaret dili bilmiyorsanız onlara söylemek istediğinizi çok kısa olarak söyleyin veya yazın." şeklinde konuştu.
6 ÖĞRENCİ BİR İPİ DİKDÖRTGEN YAPAMADI
Programda yapılan konuşmaların ardından, Psikolog Ceren Kurtay, engellilerin durumunu daha iyi anlatmak adına öğrenciler arasından rastgele seçtiği 6 öğrencinin gözlerini bağlayarak, ortada bulunan ipi dikdörtgen yapmaları istedi. Gözleri bağlı öğrenciler uzun süre uğraşmalarına rağmen ipi dikdörtgen yapmayı başaramadı. Bu durum, öğrencilerin engellilerin durumunu daha iyi anlamasına vesile oldu.
http://www.engellilersitesi.com/Detay/11647/ULKEM-ICIN-ENGEL-TANIMIYORUM-PROJESI-ILE-ENGELLER-ASILACAK.aspx

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ