Tekirdağ Milletvekili Yüceer, MEB’in engelli yurttaşlara öğretmenlik yaptırmamasını Meclis gündemine taşıdı.



Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, engelli yurttaşların öğretmenlik yapamayacak olmasını Meclis gündemine taşıdı. MEB’in yaptığı açıklamaya sert tepki gösteren Yüceer, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Tekirdağ Milletvekili Yüceer, MEB’in ‘Öğretmenlik mesleği bedensel engeli bulunanlar tarafından icra edilebilecek mesleklerden değildir’ açıklamasına sert tepki göstererek, “Engelli diye bu yurttaşlarımızın öğretmenlik hakkı yok mu? MEB bu ayrımcı tutumuna bir an önce son vermeli. Bu durum hem anayasaya hem de insan haklarına aykırı” dedi.
-‘Engelliler öğretmenlik yapamaz’-
Karaman’dan İsmail Kılınçarslan adlı bir vatandaş, “engelli öğretmen alımı yapılması” isteğiyle TBMM Dilekçe Komisyonu’na bir dilekçe yazdı. Kılınçarslan, MEB’in ‘Geçmişteki uygulamalar öğretmenlik mesleğinin bedensel engeli bulunanlar tarafından icra edilebilecek mesleklerden olmadığını gösterdiği, bu nedenle, özürlü öğretmen istihdam edilmesi yerine, özürlü personel istihdamına ilişkin kontenjanın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarında istihdam edilecek özürlülere ayrılması düşünülmüştür’ cevabıyla şoke oldu.
-‘Akıl dışı uygulama’-
Yüceer, ‘Bedensel engelli bir yurttaşımız nasıl olur da öğretmenlik yapamaz. MEB’in engelli öğretmenlere karşı bu ayrımcı tutumu, bu akıl dışı, çağ dışı uygulama artık bir son bulmalı’ dedi. Engelli yurttaşların topluma kazandırılmak yerine sürekli toplumun dışına itildiğini söyleyen Yüceer, ‘Bakanlık sürekli engellileri görmezden geliyor, yok sayıyor. Engellilerin herkes kadar eşit koşullarda yaşamaya hakları yok mu? Engelli öğretmenleri neden istemiyorlar anlaşılır gibi değil. Merak ediyorum; Bakan’ın gözünde atanamayan öğretmen adayları “yem bekleyen güvercin” ise engelli öğretmenler ne?’ ifadelerini kullandı.
-Mesleklerini bile yaptırmıyorlar!-
En son engelli öğretmen atamasının 2 yıl önce yapıldığını hatırlatan Yüceer, ‘Bu yurttaşlarımız, kendi ayaklarının üzerinde durmak, kimseye yük olmamak için, bin bir zorlukla, emek vererek, okula gidiyor, üniversiteyi kazanıyor. Ancak; eğitim fakültelerinde öğrenim gören engelli öğretmen adayları, mezun olduklarında yalnızca fiziki engelleri yüzünden atanamama kaygısı taşıyor. Biz engellilerin yaşamlarını kolaylaştırıp, onların ihtiyaçlarına yönelik yatırımlar yapılmasını istedikçe siyasi iktidar destek olmak yerine bir de önlerine engel koyuyor. Engelli insanlarımızın eşit muamele, yaşamlarını başkalarına ihtiyaç duymadan idame ettirme, toplumun bir parçası olma gibi haklara sahip olmaları anayasal zorunluluktur. Engellilerin en temel hakkı olan çalışma haklarını gasp ediyorlar. Mesleklerini bile yaptırmıyorlar. Bu hem anayasaya hem de insan haklarına aykırı. Bir kez daha anlaşılıyor ki engellilerin önündeki en büyük engel siyasi iktidar’ dedi.
-Sorular-
Tekirdağ Milletvekili Yüceer, MEB Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- Bir öğretmenin istihdam edilmesi için engellilik oranı ne olmalıdır?
-Hangi engele sahip olan vatandaşlar öğretmenlik yapamamaktadır? Bunun belirli bir kriteri var mıdır?
-Yıllara göre ayrı olmak üzere son 10 yılda atanan engelli öğretmen sayısı nedir?
- Engelli bir bireyin öğretmen olarak atanmaması hangi yasaya dayandırılmıştır? Bundan sonra engelli öğretmen ataması yapılmayacak mıdır?
-Üniversitelerin öğretmenlik bölümlerinden mezun olan engelli bireyler, hangi mesleği yapacaklardır?
- Engelli öğretmenleri atamama konusundaki ısrarınızın gerekçesi nedir?
-Atanamayan öğretmen adayları gözünüzde “yem bekleyen güvercin” ise engelli öğretmenler nazarınızda nedir?
http://www.chp.org.tr/?p=98901

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ