"Engelli ustalar" yetişiyor


 "Engelli ustalar" yetişiyor

Mersin'deki zihinsel engelli gençlerin eğitim gördüğü Çankaya İş Okulu'nda, farklı sektörlere ara elemanlar yetişiyor. Mobilya, metal işleri, el sanatları ve yiyecek içecek hizmetleri sektörüne yönetik eğitimlerin verildiği okuldaki öğrencilerin, el becerisine sahip oldukça, okula ve yaşama daha sıkı sarıldıkları bildirildi. 


Mersin'de, “Hafif Zihinsel Engelli Meslek Lisesi” olarak 3 yıldır hizmet veren okulun müdürü Nizamettin Kürem, zihinsel engelli öğrencilere hizmet etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, çalışma ortamlarının hem öğrenciler, hem de öğretmenler açısından oldukça keyifli olduğunu söyledi. 
Öğrencilerin okulda öğretilen bilgiler sayesinde mutlu olduklarını ifade eden Kürem, “Öğrencilerimiz, derslerin bitiminde evlerine giderken buradan ayrıldıklarına üzülüyorlar, sabahları ise mutlu bir şekilde geliyorlar” dedi. 

‘GENÇLERİ HAYATA BAĞLIYORUZ’ 

Her sabah okula gelen gençlerin, kucaklaşıp, tokalaştığını ve iletişim halinde olduklarını anlatan Kürem, şöyle devam etti: 

“Burada her öğrenci, engeline göre her gün bir arpa boyu da olsa yol kat ediyor. Biz de buna şahit oluyoruz ve son derece mutlu oluyoruz. Burada çocukların engeline ve kabiliyetlerine göre bazı meslek atölyelerimiz var. Çocuklara her zaman diyorum ki; 'Çalışın, kazanın, siz ailenize değil, aileniz size muhtaç olsun' Böyle dediğimiz zaman çocukların kendilerine olan güvenleri yerine geliyor. Biz burada sadece eğitim vermiyor, aynı zamanda gençleri hayata bağlıyoruz.” 

Kürem, okul kapasitenin 3 katı öğrenciye eğitim verdiklerini belirterek, kentte ikinci bir hafif zihinsel engelli okulunun açılmasına yönelik çalışmaların olduğuna dikkati çekti. 

4 SEKTÖRE ARA ELEMAN 

Okulun Müdür Yardımcısı Faruk Ok ise, lise dengi bir okul olduklarını belirterek, mezun olan öğrencilere ara eleman belgesi verildiğini, böylelikle sektörlerde iş hayatına başladıklarını söyledi. 

Okulda mesleki eğitimlerin yanı sıra, bilindik lise eğitimlerinin de verildiğini belirten Ok, şöyle devam etti: 

“Öğrencilerimiz iş öğretmeni tarafından yönlendirilmekte, işe yerleştirilmekte ve sigortası da okul tarafından SGK'ya yatırılmaktadır. Okulumuzda mobilya, metal işleri, yiyecek içecek hizmetlerinin yanı sıra 2 el sanatları atölyemiz var. Toplam 5 atölyede öğrencilerimizle buluşuyoruz. Öğrenciler bu atölyelerde bazı meslek alanlarının ara elemanlarında bulunması gereken bilgi, beceri ve yetenekleri öğreniyorlar. Ayrıca öğrencilere kültür derslerinin yanı sıra beden eğitimi gibi sosyal alan eğitimi de verilmektedir.” 

‘ÖĞRENCİ BULMAKTA ZORLANIYORUZ’ 

Ok, geçen yıllarda okula öğrenci bulmakta zorluk çektiklerini ve zaman zaman öğrenci aradıklarını ancak, zorunlu eğimin 12 yıla çıkarılmasının yanı sıra engelli öğrencilere sağlanan çeşitli imkanların da çocukların okullara getirilmesine büyük katkısı olduğunu vurguladı. 

Öğrencilerin mezuniyetten sonra iş bulma olanaklarının arttığına da değinen Ok, “Öğrencilerimiz farklı sosyal, kültürel ve ekonomik çevreden geldikleri için davranış, eğitim ve beklenti bakımında farklılıkları var. Biz bu beklentilere cevap olması açısından çocukları sadece ara eleman olarak değil, sosyal ortamda önüne çıkan bütün engelleri ortadan kaldıracak uyum, davranış ve beceri sürecini de kazandırmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

Ok, verilen eğitimin sonuçlarını çok iyi bir şekilde aldıklarına işaret ederek, şöyle devam etti: 

“Bazı sosyal aktivitelerle çocukların kendine öz güven kazanmasını sağlayarak hem çevresinde hem de ailesinde sosyal kabulünü hızlandırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde, son 2 yılda 7 öğrencimiz kamu ve özel sektörde işe başladı. Bu sadece okuldan sonra da görüşebildiğimiz öğrencilerin sayısı. Görüşemediğimiz öğrencileri de hesaba katacak olursak, sayı daha da artacaktır.”(aa)
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1113484&CategoryID=86

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ