Fuar Engelliler Merkezi engellilerin yanında


Engelliler Merkezi engellilerin yanında
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuar Engelliler Merkezi’nde, engellilerle ilgili faaliyetler organize ediliyor. Engellilere akülü manuel sandalye, baston ve tıbbi malzeme yardımı sağlanıyor. Merkezin sorumlusu avukat Serkan Aydoğan, her yıl akülü ve aküsüz olmak üzere 150-200 arası sandalye dağıttıklarını, devletin verdiğinden daha üst model vermeye gayret ettiklerini, fakat aktif sandalye dağıtacak bütçelerinin olmadığını söyledi.

Dört adet asansörlü engelli minibüsleri olduğunu, bunların toplu taşıma imkanlarından yararlanamayan engellileri, ücretsiz ve randevulu olarak evlerinden alıp geri götürdüğünü belirten Aydoğan, “Ayrıca, özel eğitim alması gereken çocuklara, Rehberlik Araştırma Merkezi’nin hazırladığı raporlar paralelinde yardımcı oluyoruz. Merkezimizde, sosyal intibak amaçlı rehabilitasyon eğitimi de veriyoruz. Resim, el sanatları, spor, folklor gibi aktiviteler de sağlıyoruz” dedi.
Serkan Aydoğan, devletin engellilere verdiği başta tekerlekli sandalye olmak üzere pek çok medikal malzemenin standartların altında olduğunu da kaydetti. Örneğin; devletin tekerlekli sandalye için ödediği rakam 300-500 TL arasında değişiyor. Ancak bu sandalyeler çalışan veya okuyan (aktif) engellilerin yaşamlarını kendi başlarına sürdürebilmeleri için uygun değil. Tekerlekli sandalyeler, pasif ve aktif olmak üzere ikiye ayrılıyor. Aydoğan, konuyu şöyle anlattı:
“Pasif sandalye diye, kişinin kendisinin sürecek gücü ve kapasitesi olmayan, refakatçilerin yardımıyla sürülen sandalyelere deniyor. Aktif sandalye ise kişinin kendi başına kullanımına olanak sağlayan sandalyeye verilen isim.”
Sosyal devlete uymuyor
Serkan Aydoğan, ülkemizde aktif sandalye ödemesi yapılmadığını, devletin sağladığı 300-500 liralık ödemelerin tamamen pasif sandalyelerin alımına yettiğini ve bunların yenilenme sürelerinin beş sene olduğunu ifade etti. Oysa, çalışan ve yaşama katılan engellilerin ihtiyacı olan aktif sandalyelerin fiyatı 2-3 bin lira civarında. Aydoğan ayrıca, devletin ödemesi sayesinde alınan sandalyelerin, büyüklüğü nedeniyle bazı engelli tuvaletlerine sığmadığını bildirdi. Engellilerin bir diğer şikayeti ise işitme cihazlarıyla ilgili. Serkan Aydoğan, devletin ucuz modellerin bedelini karşıladığını dile getirdi. Görme engelli bastonun bedeli ise devlet tarafından hiç karşılanmıyor. Engellilerin ömür boyu ihtiyacı olan fizik tedavi masrafları da sınırlı olarak karşılanıyor. Devlet yılda sadece 15 seansın bedelini ödüyor. Aydoğan, engellilerin devletten ihtiyacı olduğu malzemeyi alamaması sebebiyle yardım ve bağış ekonomisine dahil olduklarına, hayırseverlere muhtaç kaldıklarına dikkat çekti, “Bu durum sosyal devlet anlayışıyla uyuşmuyor” dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/ege/21900234.asp

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ