Engellilere sanal ortam köprü oldu


Engellilere sanal ortam köprü oldu

Bir internet sitesinde sesli sohbetle tanışan görme engelliler, Ankara'da biraraya gelerek, sadece birbirlerinin seslerini duydukları bir ortamdan yan yana gelmenin sevincini yaşadı.



“Aktif Sohbet” adında bir internet sitesinden, Türkiye'nin değişik yerlerinden sesli sohbet odasında tanışan görme engelliler, dün Ankara'da birlikte vakit geçirip eğlendikten sonra yaşadıkları illere geri döndü.

İnternet sitesinin yöneticisi Yıldırım Alkaya,yaptığı açıklamada, zamanlarının büyük kısmını bilgisayarda geçiren görme engelliler için “Aktif Sohbet” odası sayesinde her gün, sanal bir şekilde görüştüklerini anlattı.

Alkaya, “Aktif Sohbet”in 520 üyesi olduğunu belirterek, “Türkiye'nin değişik illerinden görme engelliler tanışmak için ilk kez Ankara'ya geldi” dedi.

Sohbetin dışında, üyelerin keyifli vakit geçirdikleri bir site olduğunu da dile getiren Alkaya, “Üyeler, sitede sadece sohbet etmiyor, aynı zamanda maç dinleyebiliyor, şifreli odalarda özel sohbetler yapabiliyor, film, tiyatro ve müzik dinleyebiliyor. Aynı zamanda sitede, kurs etkinliklerimiz de oluyor. Örneğin bilgisayar kursu ya da yabancı dil kursu da sitede etkin bir şekilde yapılıyor” dedi.

Alkaya, internet sitesinin merkezinin Ankara'da olduğunu, toplam 5 yöneticisinin bulunduğunu, yöneticilerin farklı şehirlerde yaşadığını, üyelerin yurt içinden ve dışından sohbete katıldıklarını anlattı.

Alkaya, şöyle konuştu: “Belçika, Hollanda, Almanya ve Azerbaycan'dan çok sayıda kullanıcımız var. Arkadaşlarımız sanal odaya gelerek, iletişim kuruyor. Görme engelli arkadaşlar arasında, belli bir paylaşım oluyor. Ayrıca üyelerimiz, kişisel sorunlarını odadaki yöneticilere aktararak birlikte çözüm üretiyor. İçimizde bir kardeşlik,barış, birliktelik ve dayanışma ortamı oluşuyor.”

Yüz yüze tanışma
Görme engellilerin, toplumda birbirlerine çok tutkun olduğunu ifade eden Alkan, sanal alemde de bu alışkanlıklarını devam ettirdiklerini belirtti.

“Aktif Sohbet” adına çalışanların yüzde 90'ının görme engelli olduğunu dile getiren Alkan, şöyle devam etti: “Üyelerimiz, sohbet odasında 24 saat konuşup, sohbet etme imkanına sahipler. Ancak her zaman canlı olarak biraraya gelme şansına sahip olamıyorlar. Biz bunu gerçekleştirmek istedik. Biraraya geldiğimiz zaman Türkiye'nin birçok yerinden arkadaşımız geliyor. Bu arkadaşlarımız burada yüz yüze akşama kadar birlikte vakit geçiriyor, daha sonra kendi iline dönüyor. Ayrıca her sene de buluşma etkinliğimiz devam edecek. Etkinliğe katılamayan üyeler için de buluşmalar, sitede canlı yayınlanıyor.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ