Kadrolar doluncaya kadar engelli istihdamı sürecek


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, özürlü memur alımlarıyla ilgili ilk aşamada 7 bin 700 engelliyi yerleştireceklerini belirterek, "Boş kalan kadroları tamamlayıncaya kadar yerleştirme yapacağız'' dedi.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye genelinde yardım alan eşi vefat eden kadın sayısının 200 bine yükseldiğini söyledi. 
Bakan Şahin, Batman Valiliği'ni ziyaretinde yeni kararnameyle Balıkesir'e atanan Vali Ahmet Turhan'a başarı diledi. 
Turhan'ın, bölgede sosyal politikaları en iyi uygulayan valilerden biri olduğunu ifade eden Bakan Şahin, çalışmalarından ötürü kendisine teşekkür ettiklerini belirtti. 
Şahin, Batman'da güçlü bir ekibin bulunduğunu, paranın başının Batman'da olduğunu kaydederek, ne iş yaparlarsa önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten onay aldıklarını aktardı. 
Yeniden yapılandırılan bakanlığın ustalık döneminde sosyal hizmetler ve sosyal yardımlaşmanın tek çatı altında birleştirildiğini ifade eden Şahin, idari ve mali yönden güçlendirilmiş bir bakanlık olduklarını vurguladı. 
Şahin, bütün dünyanın bildiği ve kabul ettiği ama Türkiye'nin önce gördüğü bir gerçeğin bulunduğunu dile getirerek şöyle konuştu: 
''Ekonomik kalkınmayla beraber at başı götürmeniz gereken insani gelişmişlik kriteri var. Ekonomiyi halk için halkla beraber yönetmek, hem ekonomik kalkınmayı büyütmek, hem de kaynakları insanların yaşam kalitesini yükseltecek şekilde kullanmak çok önemli bir yönetim tarzı. Son 10 yıldır hamdolsun AK Parti iktidarı ile ikisi birlikte gitmeye başladı. Özellikle bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermek ve bu bölgedeki insanların yaşam kalitesini yükseltmek en büyük hedeflerimizden biri. Ben de bölgenin insanıyım. Bölgenin sorunlarını biliyorum. Bu yüzden bakanlık olarak buraya pozitif ayrımcılık yapıp buranın hak ettiği yaşama ulaşmasını çok önemsiyoruz. Yoksullukla mücadelede kişi başına düşen milli geliri yükseltmek istiyoruz. Günlük bir doların altında yaşayan binlerce insanımız varken bugün hamdolsun günlük 4 doların altında yüzde 2'ye düşen bir oran var. Amacımız günlük 4 doların altında yaşayan hiç kimsenin kalmamasıdır. Bölge açısından bunu çok önemsiyoruz.'' 
Eğitim ve sağlıkta en büyük pay GAP'a
Bölgenin eğitim ve sağlıktan aldığı payın özellikle GAP olarak diğer bölgelere oranla çok yüksek olduğuna dikkat çeken Şahin, bunun sonucunda bugün Batman'da okul öncesi eğitimde yüzde 15'lik bir yükselme ile yüzde 48'e, ilkokulda yüzde 94'ten yüzde 99'a, ortaöğretimde ise yüzde 50'ye yükseldiğini kaydetti. 
İlköğretimde yakalanan oranının hızlı bir şekilde ortaöğretim ve yükseköğretimde de yakalanması gerektiğini vurgulayan Şahin, kız çocuklarına verdikleri pozitif ayrımcılığı devam ettirmeleri gerektiğini dile getirdi. 
Kız çocuklarına verilen desteği titizlikle takip ettiklerini, Milli Eğitim Bakanlığı ile bu işin takipçisi olduklarını anlatan Şahin, bölgede kadın sorunlarının temelinde eğitimsizlik ve cehaletin yattığına işaret etti. 
Okul öncesi eğitime şartlı nakil transferi
Bakan Şahin, okul öncesi eğitime de şartlı nakil transferini uygulama kararı aldıklarını belirterek, sosyal yardımlaşma üzerinden verecekleri desteğin Batman ve bölgede çok önemli bir başlangıç olacağını anlattı. 
Koğuş sisteminden sevgi ve çocuk evlerine geçtiklerini, Batman'da da 4 çocuk evinin bulunduğunu hatırlatan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
''Bunun da sayısını artıracağız. Hedefimiz 2014 yılında bütün koğuş sistemini kapatmaktır. Bunu çok önemsiyoruz. Yalnızca Batman'da 3 bin 500 engellimize evde bakım ücreti veriyoruz. 2007 yılında bu oran çok düşüktü. Eşi vefat eden kadınlarımıza 2 ayda 500 lira yardım vermeye başladık. Boğaziçi Üniversitesi ile yaptığımız araştırmada, özellikle bölge kadınlarının, ekonomik destek eşi üzerinden gittiği için eşi vefat eden kadınlar tamamen mağdur oluyor. Her seferinde kaymakamlık ve valiliğin kapısını çalmanın insani olarak doğru olmadığını gördük. Bu nedenle düzenli yardıma geçilmesi kararını verdik. Türkiye'de yardım alan eşi vefat eden kadın sayısı 200 bine yükseldi. Çok hayırlı bir çalışma oldu. Ev ziyaretlerinde kadınların ne kadar mutlu olduğunu görüyoruz. Çalışmayı güçlü bir şekilde devam ettireceğiz.'' 
Bölgede kız öğrenci yurtlarının önemi
Vali Turhan'ın, pozitif ayrımcılık kapsamında bakanlığın Batman'a önemli hizmetler yaptığını, bunlardan birinin Sason ilçesinde yapılan 200 yataklı kız yurdu olduğunu belirtmesi üzerine Bakan Şahin, özellikle bölge açısından kız öğrenci yurdu meselesinin çok önemli olduğunu söyledi. 
Kız öğrenci yurdu taleplerinin hepsini onayladıklarını, kendisinin de Gaziantep'ten İstanbul'a gittiği zaman yurt sıkıntısı yaşadığını ve çok zor durumda kaldığını dile getiren Şahin, ''Okumama tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştım. Akraba ve komşuların yardımıyla bir şekilde sorunu çözdük. 2 yıl sonra yurt çıkmıştı. O nedenle 'kız öğrenci' ve 'yurt' denilince empati yapıp kendi durumum aklıma geliyor, hiç dayanamıyorum'' diye konuştu. 
7 bin 700 engelli itihdamı
Bir gazetecinin ''özürlü memur alımlarında ek kontenjan olacak mı?'' yönündeki sorusu üzerine Şahin, ''Öncelikle Sayın Başbakanımız'ın katılımıyla ayın 9'unda 7 bin 700 engellimizin istihdamını açıklayacağım. 60 bin engelimizi ilk kez farklı bir yöntemle sınav yaptık. Bedensel, işitsel, görme engelliler kendi engel grupları içinde sınava tabi oldu. Önemli bir modeldi. Biz kendimizi test ettik. Hamdolsun başarıyla altından kalktık'' diye konuştu. 
İlk aşamada 7 bin 700 engelliyi yerleştireceklerini, sonra geriye kalan boş kontenjanları da eylül ayında açıklayacaklarını bildiren Şahin, ''Perşembe günü açıklama yapıldığında işe yerleşmeyen arkadaşlarımız üzülmesin. Boş kalan kadroları tamamlayıncaya kadar yerleştirme yapacağız'' dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ