İşitmeyene canlı destek


İstanbul Özürlüler Müdürlüğü, telefonla derdini ifade edemeyen işitme engelliler için bilgisayar üzerinden canlı destek vermeye başladı. Engelli, facebook ve Messenger üzerinden her türlü soruya cevap alıyor.

Engellilere yönelik hizmet veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), kamuda ilk defa işitme engellilere "e-danışmanlık ve canlı destek hizmeti" vermeye başladı. İSÖM bünyesinde çalışan bir Türk İşaret Dili tercümanı aracılığıyla evden sunulan dijital hizmet Facebook, Messenger Hotmail, Google Talk üzerinden işitme engelli bireylere ulaştırılıyor. 
Proje kapsamında işitme engelli bireyler internet üzerinden, eğitim kurumları, İSÖM hizmetleri, hukuki haklar, yeni mevzuat düzenlemeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ile devlet tarafından engelli ve ailelerine sağlanan sosyal haklar hakkında bilgi alabiliyor. İki hafta içinde yüzlerce işitme engelli İSÖM Türk İşaret Dili Danışmanı facebook sayfasını ziyaret edip bilgi aldı. Facebook ve messenger üzerinden kamera destekli görsel iletişim imkanı sunan "e-danışmanlık ve canlı destek hizmeti"ne, Özürlü Memur Seçme Sınavı, İŞ-KUR başvuruları, Milli Eğitime Bağlı okullar, İSÖM hizmetleri ve Türk İşaret Dili Eğitimleri üzerine sıklıkla sorular geliyor. İletişim güçlüğü yaşayarak kendini toplumdan izole eden, yalnızlık çeken işitme engelli bireylerin dijital ortamda anında destek alabileceği programa Yetkin Dikinciler ve Özgür Ozan gibi ünlü isimler de video kısa mesajlarıyla destek verdi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ