Hastanelerde işaret dili engeli


İşitme engelli hastalar, sağlık kuruluşlarına başvuruda iletişim güçlüğü yaşıyor.
Aileden birinin veya profesyonel tercümanın yardımına ihtiyaç duyuyor.Bu alanda çalışan sivil toplum örgütleri temsilcileri ise, işaret dili bilen tercüman görevlendirilmesini istiyor.

Yaklaşık iki yıl önce 57 yaşındaki Cahide Deler'in safra kesesi ağrısı başlar. İşitme engelli olan Deler, hastaneye gitmek için 8 saat boyunca evde bekler. Kardeşi tarafından hastaneye götürüldüğünde ise en kısa zamanda ameliyat olması gerektiğini öğrenir. Cahide Deler gibi bu sorunu yaşayan pek çok hasta derdini anlayacak kimse olmadığı için tek başına hastaneye gidemiyor. Gitse bile hastane personeli ile iletişim kuramadıkları gibi doktora da derdini anlatamıyor. Bu nedenle hastalara ya fazla ilaç veriliyor ya da yanlış tedavi uygulanıyor. Bu durumdan muzdarip olan birçok işitme engelli, doktora akrabalarıyla ya da bir işaret dili tercümanıyla gitmek zorunda kalıyor. İşaret dili tercümanları tanıdık olmayınca da ücret ödeme mecburiyeti ortaya çıkıyor.
İsveç örneği, engellilerin yüzünü güldürebilir
Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Oktay Aktaş, engellilere işaret dili tercümanları sağlanmasıyla bu sorunun ortadan kalkacağını belirtiyor. Soruna çözüm bulmak için İsveç'teki tercüman merkezlerini örnek gösteriyor. İşitme engelli birey doktora gideceği, alışverişe çıkacağı ya da ders çalışmaya gideceği zaman bu merkezlerden yardım alıyor. Her hastanede bir işaret dili bilen tercüman istihdam edilmesi gerektiğini belirten Aktaş; "Bu durum şu an için çok zor. Bunun yerine İsveç'teki gibi nüfusa göre tercüman merkezlerinin kurulması daha kolay olabilir." diyor. İşitme engellilerin yüzünü güldürecek bir başka çözüm ise video konferans sistemi. Doktor, hemşire odalarına ve danışma gibi birimlere kurulacak ekranlarla ya da buralardaki bilgisayarlarla herhangi bir işaret dili tercümanlarına bağlanılabiliyor.
Kamu hastaneleri çalışanlarına temel seviyede işaret dili eğitimi verildi ama bu engellilerle tam olarak iletişim kurmaya yetmiyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü işbirliği ile her hastaneden bir kişi olmak üzere 113 sağlık görevlisi işaret dili öğrendi. Ancak birçok işitme engellinin bu durumdan haberi olmaması, sadece idari personelin işaret dili eğitimi alması ve eğitimin başlangıç seviyede olması mevcut soruna çözüm getiremedi.
Zaman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ