ENGELLİLER İÇİN İFTAR PROGRAMI


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında engelliler için bir iftar programı düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in “Kağıt üzerinde, salonlarda kalan bir protokol istemiyoruz” ifadesiyle anlamını bulan işbirliği protokolü kapsamında Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı yöneticileri engellilerle iftar yemeğinde buluştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 26 Ekim 2011 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladığı protokol münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığı ile hız verilen çalışmalar çerçevesinde Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan ayını fırsat bilerek verilen iftar yemeğiyle engelliler ve engelli temsilcileri ile bir araya geldi.
Tüm engel gruplarından engellilerin yoğun katılım sağladığı iftar programına; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Hasan Kamil Yılmaz, Din Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Yaşar Yiğit, ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Sayın Yusuf Çelebi katıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü; aile yapısının ve değerlerinin korunması, gelecek nesillere sağlıklı biçimde aktarılmasını sağlamak üzere ailenin güçlendirilmesi, aileyi ve aile içinde bireyi tehdit eden problemler hakkında toplumun duyarlı kılınması, koruyucu önleyici sosyal hizmetlerin etkinliğinin arttırılması, aile, kadın, çocuk, genç, yaşlı ve özürlü bireylerin bilinçlendirilmesi sosyal destek sistemlerinin güçlendirilerek problemlerin çözümüne katkı sağlanmasını amaçlıyor.
Sayın Çiftçi: “İşitme Engelliler Artık Vaazları Anlayabilecekler”
İftar yemeğinde yaptığı konuşmasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokolün önemine vurgu yaparak, “Çocuklarımızla, kadınlarımızla, engellilerimizle ve yaşlılarımızla sosyal bir devlet olma amacına matuf olarak kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işaret dilinin kullanılabilirliği yaygınlaştırmak ve işaret dili tercümanlarının mesleki anlamda ilerlemeleri amacıyla yaptığı çalışmalar kapsamında, Bakanlığımızın destek ve katkılarıyla camilerimizde özellikle işaret dili alanındaki açığı kapatmak için çalışmalar devam ediyor” dedi.
Sayın Çiftçi konuşmasında camilerde işitme engellilerin bir arada bulunması, anlatanı görebilmesi ve anlatımdan azami ölçüde istifade edebilmesi için başta Konya, Kayseri, Bursa ve Ankara olmak üzere 12 ilde çok sayıda camide başlayan çalışmayla ibadetlerini yerine getirmek için okunan hutbelerin verilen vaazların camiye gelen işitme engelliler için işaret diline çevirisinin yapıldığına dikkat çekti. İşitme engellilerin daha önce camilerde özellikle Cuma namazlarında hutbe ve vaazları dinleyemediğini, sadece namazlarını kılıp gitmek zorunda kaldıklarını dile getiren Sayın Çiftçi; yapılan düzenlemeler sayesinde işitme engellilerin hem ibadetlerini yapıp, hem de okunan hutbeleri ve verilen vaazları anlayabileceklerini söyledi.
İftar konuşmasında Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Hasan Kamil Yılmaz, iftarların coşkulu ve güzelliklerle donatılmış sofralardan oluştuğunu dile getirerek Diyanet İşleri Başkanlığının Ramazan teması olarak belirlediği “Selâm ve selamlaşma” konusuna değindi. Selâmın, selâmlaşmaktan ziyade sevgi alışverişi olduğunu ifade eden Sayın Yılmaz, günümüzde sevgiye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, Selâm konusunu seçerken insanların birbirleri ile tanışmasını ve muhabbet duymasını amaçladıklarını ifade etti.
İftar buluşmalarında engelli vatandaşlarla bir araya gelen Sayın Yılmaz, kendisinin 3Z formülü olarak ifade ettiği ziyaret, ziyafet ve zarafetin dostluğun temelini oluşturan formül olduğunu vurgulayarak, asıl olanın kalplerdeki, gönüllerdeki engellerin kalkması olduğunu söyledi.
2012 Camiler Haftası’nda Tema: Engelliler
Başkan Yardımcısı Sayın Yılmaz, 2012 yılı Camiler Haftası’nda tema olarak engelliler konusunun işleneceğini ifade ederek, camilerin engelli vatandaşların rahatlıkla ibadetlerini yapabilecekleri mekânlar olması gerektiğini vurguladı. Camilerin engelli vatandaşlara göre tekrar düzenlenmesi konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirten Sayın Yılmaz, ortopedik engelli vatandaşlara yönelik de bir akülü araba kampanyası başlatacaklarının müjdesini verdi.
Düzenlenen iftar yemeğine çok sayıda görme, ortopedik, işitme ve zihinsel engelli vatandaş ve birçok engelli sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ