4 zihinsel engelli çocukla hayata karşı tek başına


4 zihinsel engelli çocukla hayata karşı tek başına

Fatime Kesici, 4'ü zihinsel engelli 6 çocuğuna tek başına bakıyor. Hamallık yaparak evini geçindiren eşini kanserden kaybeden Kesici, lise 3. sınıfa giden oğlunun gece çalışarak kazandıkları ve yardımlarla hayatını sürdürüyor.


İhsan ve Fatime Kesici çifti, 22 yıl önce evlendi. İhsan Kesici, daha iyi bir yaşam için İstanbul'a getirdiği ailesini geçindirmek için hamallık yaptı. Ancak İstanbul'da gırtlak kanseri olduğunu öğrendi. 18 yıl evli kaldıktan sonra da 4 yıl önce vefat etti. İhsan Kesici'den geriye 4'ü zihinsel engelli 6 çocuk ile İstanbul'da ne yapacağını bilemeyen acılı bir eş kaldı.
LİSE 3'TEKİ OĞLU GECE ÇALIŞIYOR
İstanbul'da, iki odalı rutubetli bir bodrum katında yaşam mücadelesi veren Fatime Kesici anlatmaya çocuklarından başladı: 'En büyük oğlum Murat'ın herhangi bir zihinsel sorunu yok çok şükür, ancak ciğerlerinden rahatsız. O yüzden çalışamıyor. İkinci oğlum Remzi elimiz, ayağımız. Lise 3. sınıfa gidiyor. En küçük oğullarım Sefer ve Sezer'in özürlülük oranı yüzde 70, kızlarım Devran ve Sevgi'nin özürlülük oranları yüzde 60. Kızım Sevgi 1999 depreminde balkondan düştü sol kulağı duymuyor. En küçük oğlum Sezer menenjit geçirdi, sık sık havale geçiriyor.' Zihinsel engelli çocuklarının Bağcılar Yüz Yüze Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde ücretsiz tedavi ve eğitim gördüğünü ifade eden Kesici'nin çocuklarından Sezer 11, Sefer 18 yaşında ama hâlâ okuma yazma bilmiyorlar. Ayakta durma mücadelesi veren Kesici, çocuklarının geleceğine dair endişeleri anlatırken kendisinin beyninde ur çıktığını söylemeyi unutuyor.
Kendisinin de çocuklara bakmak zorunda olduğu için çalışamadığını söyleyen Fatime Kesici, 'Sadece oğlum Remzi sağlıklı. O da lise 3. sınıfa geçti. Geçen dönem gece abisi Murat ile belediye otobüslerini temizleme işine gidiyordu. Gündüz okula gidiyor, gece çalışıyordu. 12 tane zayıfı geldi. İşi bırakmak zorunda kaldı. Oğlum Murat da ciğerlerinde yara olduğu için fazla duramadı o da işten ayrıldı.'
YARDIMLAR OLMAZSA AÇIZ
Kesici'nin hem kendinin hem eşinin İstanbul'da akrabaları var. Ancak kendi akrabaları zor ayakta durdukları için Kesici'ye el uzatamıyorlarmış. Fatime Hanım, köyde anne babasının yanında vefat eden eşinin öldüğü gün oğlunun ameliyat olduğunu, bu yüzden eşinin cenazesine katılamadığını ve eşinin ailesince dışlandığını söylüyor.

YAYIN TARİHİ: 01.08.2012

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ