Engelli çocukların aileleri mutlu

 Toplumda engelli çocuklar konusunda büyük bir tedirginlik yaşanıyor. Anne karnındaki çocuğunun engelli doğacağını öğrenen ailelerin yüzde 90’ı hamileliği sonlandırırken şimdi Kanada’da yapılan bir araştırma ezberleri bozuyor. Araştırmaya göre engelli çocukların ailelerinin tamamına yakını çocuğu ile mutlu.
 
Engelli çocuklar konusunda toplumda büyük bir tedirginlik yaşanıyor. Günümüzde artık hamile kadınların çocuklarında herhangi bir zihinsel engelli olma durumu olup olmadığına yönelik rutin testler yapılırken anne karnındaki bebeğin Trisomi 21 veya diğer adı ile Down sendromu taşıyacağının ortaya çıkması ise aileler için büyük bir şok anlamına geliyor. Çocuğunun engelli doğacağını öğrenen ailelerin yüzde 90’ı çocuğu kürtaj ile aldırma ve hamileliği sonlandırma yolunu tercih ediyor. Aileler bu tercihlerine sebep olarak toplumda dışlanma ve çocuğa bakamama korkusunu dile getiriyor. Down sendromu olan çocuklar zihinsel engelli doğuyor. Gözleri çekik olan bu çocuklar daha fazla hastalık kapma eğilimi gösterirken çoğunda da kalp sorunu olabiliyor.
Yüzde 97 mutlu
Ancak şimdi Kanada’nın Montreal Üniversitesinde yapılan bir araştırmada engelli çocuk sahibi anne babalarının mutlu oldukları ortaya çıktı. Toplam 272 engelli çocuk ailesini kapsayan araştırmada ailelerin yüzde 97’si hayatlarından mutlu olduklarını söyledi. Engelli olup da belli bir süre yaşadıktan sonra vefat eden çocukların anne babaları ise çocukları ile yaşadıkları tecrübeden memnun oldukları ve şükür duygusu içinde oldukları ortaya çıktı. Bu aileler duygularını, “İyi ki bu çocuğa sahip olmuşuz” şeklinde ifade etti. Araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Annie Janver, engelli çocuk sahibi ailelerin kaderlerini ve çocuklarını kabul etmeleri ve çevreleri tarafından desteklenmeleri halinde sorunların üstünden geldiklerini ve hayatlarından memnuniyet duyduklarını belirtti.
http://www.eurozaman.com/euro/newsDetail_getNewsById.action?newsId=58873

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ