Zihinsel engelli çocuklar atla hayata tutunuyor

Bursa’da zihinsel engelliler için açılan at biniciliği ve seyislik kursu hem öğretiyor, hem rehabilite ediyor. 

Bursa'da Zihinsel ve Ruhsal Engelliler Derneği (ZEDEM), tarafından açılan binicilik ve seyislik dersi alan zihinsel engelli çocuklar atla hayata tutunuyor.
Kent Ormanı'nda İş-Kur destekli kurulan çiftlikte, zihinsel engelli çocuklar biniciliğin yanı sıra seyislik eğitimi alıyor. Atların bakımı, eyerlenmesi, tımarı, temizliği, su verilmesi ve beslenmesi ve gezdirilmesini öğreniyorlarProjeyle 12 resmi 3 de gönüllü olmak üzere toplam 15 engelli çocuk 6 ay boyunca eğitim
 alacak.



Zihinsel engelliler haftanın 5 günü saat 11.00 ile 16.00 saatleri arasında 2 büyük, 3 de küçük atla eğitim alıyor. 2 antrenör ve 1 seyis gözetiminde eğitim alan engellilerden yeterli görülenler, kurs sonunda at çiftliklerine işe yerleştirilecek. ZEDEM’e ait servislerle ulaşımı sağlanan kursiyerlere ayrıca günlük 20 TL olmak üzere aylık 450 lira civarında harçlık veriliyor. Yetkililer gözetiminde ata binen engelliler, önceleri korkarak yaklaştıkları atlardan şimdilerde ayrılmak istemiyor. At binip bakımını yaparak rehabilite olan kursiyerler, memnuniyetlerini dile getiriyor
.

KURS SONUNDA AT ÇİFTLİĞİNDE İŞ İMKANI

ZEDEM Başkanı Nejat Gürlük, at eğitimi ve seyislik projesini üç ay önce başlattıklarını belirterek, “Geçen sene de bu kursu düzenledik ve 4 çocuğu özürlü kadrosundan işe yerleştirdik. Yoğun talepten dolayı bu yıl da başlattığımız kurs sonunda inşallah yine birkaç çocuğu atlı spor kulübü, at çiftlikleri gibi yerlerde istihdam edeceğiz.” dedi. Başkan Gürlük, ayrıca kursta eğitim alan çocuklara İş Kur tarafından harçlığın yanında öğle yemeği de verildiğini söyledi. 

Kentte faaliyet gösteren başka merkez ve rehabilitasyon merkezlerinden gelen zihinsel engelli çocukların da yararlandığını anlatan Gürlük, bu zamana kadar binin üzerinde öğrencinin at bindiğini söyledi. Projeye 16 yaş ve üstü kursiyerlerin katıldığını anlatan ZEDEM Başkanı Nejat Gürlük, şunları söyledi: “Burada psikolog gözetiminde eğitim veriyoruz, en önemli eğitimlerden biri kavga yok, küfür yok, hırsızlık yok. Bu tip şeyleri asla affetmiyoruz. İlk başta onun eğitimini veriyoruz. Kardeşçe geçinmelerini sağlıyoruz. Ayrıca gönüllü anneler var, onlar da çocuklara yardımcı oluyor, bulaşıkları yıkıyor.” Gürlük, öğrencilerin kursta at bakımı, tımar, yem verme, ot ve su verme, eyerleme, temizlik gibi işleri öğrendiğini söyledi.

Engelliler ise kurstan çok memnun olduklarını belirterek, “Burada seyisliği ve at bakımını öğreniyoruz. At binmeyi, atlara yem vermeyi, eğer takmayı, dolaştırmayı, temizliğini öğreniyoruz.” dedi. Önceleri atlardan korkmalarına rağmen zamanla alıştıklarını anlatan kursiyerler, kurstan sonra işe girip bu mesleği devam ettirmek istediklerini söyledi.

Kursun gönüllü anneleri ise çocukların çok mutlu olduklarını belirterek, “Biz de çok memnunuz. Çocuklarımız burada hem yararlı bir iş yapıyor, hem de evde sıkınmaktan kurtuluyor. Biz de her gün kursta çocuklarla birlikteyiz. Çocukların yemeklerini veriyor, temizliğe yardımcı oluyoruz. Bu çocukları çok seviyoruz.” dedi.

Binicilik ve seyislik kursundan son olarak özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinden gelen 30’a yakın çocuk yararlandı. Atlara ilk başta korkarak binen zihinsel engelliler daha sonra inmek istemedi. Merkez müdürü Seval Korçako, kursta çocukları ata bindirdiklerini anlatırken, “Çocuklar atları çok sevdi, bu etkinlikten çok zevk alıyorlar. Zaten at biniciliği rehabilite programına da giriyor. Hayvanlar bu çocukların rehabilitesinde çok etkili oluyor. Biz de okulumuzda tavşan, kedi gibi hayvanları besliyoruz ve çocuklar çok mutlu oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Zihinsel engelli çocuklar atla hayata tutunuyor haberi http://www.haberyurdum.com/zihinsel-engelli-cocuklar-atla-hayata-tutunuyor-152634h.html#ixzz2e7QbcmN3
<a title='haber' href='http://www.haberyurdum.com/'>Haber</a> 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ