Kadro Var, Engelli de Var Ama Atama Yok


Türkiye'de engellilere yönelik geçen sene yapılan ilk memur sınavı hayalkırıklığı yaşattı. Kamuya 20 bin engellinin ataması yapılacak denmesine rağmen iki kez yapılan alımlarda verilen sayının ancak yarısı atandı.Sınavda yüksek puan alıp ataması yapılmayan engelli memurlar, neredeyse her gün twitter üzerinden Bakan Şahin ve seslerini duyurabileceklerini düşündükleri kişilere mesaj atıyorlar.Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını ve mağdur olduklarını söylüyorlar.2012 yılının nisan ayında ilk kez Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) yapıldı. Sınava 60 bin engelli başvurmuştu.

Sınav öncesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 20 bin engelli ataması yapılacağını söylemişti. Ancak ilk atamada sözler tutukmadı ve 5 bin 300 kişi atandı.
Ardından Şubat 2013'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, engelli öğretmenler dahil, 8 bin 115 engelli memur ataması yapılacağını açıkladı.
Ancak mart ayında yapılan atamada yine sözler tutulmadı ve 5 bin 335 engelli atandı. Yani iki alımda toplam 10 bin 635 kişi atanmış oldu; ilk başta söylenen sayısının yarısı.

"Kamuda engelli çalışması mı istenmiyor?"

Diyarbakır'da yaşayan Nimetullah Yüksel, görme engelli. "Bu sınav için gecemi gündüzüme kattım" diyor, 35 yaşında ve iki çocuk babası olan Yüksel.
"76,5 puan aldım, en son atanan kişi de 77 almıştı. Yani bir atama çıksa hemen alınacağım ama yok hakkımız olmasına rağmen atamıyorlar.
"Oysa bize en başta 20 bin kişi dediler, umutlandık. Minik bir baharatçı dükkanım var, ev geçindirmeme rağmen bu sınav için gecemi gündüzüme katıp çalıştım. Geçimimi sağlamak için devlet güvencesinde çalışmak istiyorum. Yarın öbür gün ne olacağımız belli değil, nasıl iş bulurum.
"Kamuda engelli çalışması mı istenmiyor anlamıyorum. Benim abim de engelli ve kamuda çalışıyor. Gayet başarılı, her işi yapabiliyor, bir sıkıntı yok."

"Engelliye gelince işi yokuşa sürüyorlar"

Gamze Dündar, 25 yaşında bir işitme engelli, kulağında cihazla yaşıyor. İzmir'de yaşayan işletme lisansı mezunu Dündar, "verilen sözler tutulmadı" diye yakınıyor.
"Normal insanların yapabileceği her işi yapabilirim. Her yıl memur atamaları oluyor ama devlet neden engelliye gelince işi yokuşa sürüyor anlamıyorum. Bu sınav için dershaneye gittim, çok çalıştım. Bir sonraki sınav 2014 ağustosunda. Arada bir yıl daha var. Bu süre zarfında bizi atamaları gerekiyor."

27 bin engelli memur var

Türkiye'de 8, 5 milyon engelli var.
5763 sayılı kanuna göre kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli istihdamı zorunlu; çalıştırılmayan her engelli için para cezası var.
Devlet Personel Başkanlığı 2011 verilerine göre, kamuda 20 bin 829 engelli istihdam ediliyor; 23 bin 360 kadro açığı var. Başbakan Erdoğan'ın açıklamasına göre ise kamuda şu anda 27 bin 224 engelli var.
Engelli dernekleri, kamuda 23 binden daha fazla kadro açığı olduğunu söylüyor. Özellikle ortopedik engelliler için kamuda mimari engellerin hala düzeltilememesi nedeniyle atamaların bir kısmının yapılamadığını iddia ediyorlar. (NV)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ