Görme ve işitme engelliler festivalle sinema filmlerine doyacak

Görme ve işitme engellilerin, toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlamayı amaçlayan Ankara Engelsiz Filmler Festivali başladı. Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilen festivalin açılış töreninde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Bütün engelli kardeşlerimiz için bütün bu sinema salonları bu hale dönüşene kadar mücadeleye devam." dedi. Festival ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, görme ve işitme engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlanmasını amaçlıyor. Gerekli koşulların sağlanmaması nedeniyle sinemaya gidemeyen, film festivallerine katılamayan engelli seyirciler ile diğer seyirciler arasındaki engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan festivaldeki tüm filmler sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve uygulaması ile ayrıntılı altyazılı olarak gösterime sunuluyor.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın himayesinde düzenlenen 'Ankara Engelsiz Filmler Festivali', Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katıldığı açılış töreni yapıldı. Tören, görme engelli piyanist Ali Aykaç'ın piyano resitali ile başladı. Festivalde film gösterimleri 3-8 Eylül 2013 tarihleri arasında Cer Modern Sanatlar Merkezi ile Armada Alışveriş Merkezi Cinemaximum Sinemaları'nda yapılacak. Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Şahin, engelsiz filmler festivali ile önemli bir olayı başardıklarını belirtti. "Beyaz perde önünde engelli kardeşlerimizin için bulunan engeli kaldırıyoruz." diyen Şahin, "İnsanoğlu yaratılış itibariyle çok sosyal, duygusal ve kültürel anlamda çok şeye ihtiyacı var. İhtiyacı olan bir varlık. İnsanın mutluluğu ise 76 milyonun mutluluğu ise kadın, erkek, yaşlı, genç, engelli, engelsiz herkesin mutluluğunu başarmamız gerekiyorsa, her bir ferdin ihtiyacını karşılamamız gerekiyorsa, bizim sosyal devlet anlayışının güçlendirmemiz gerekiyor. Bir ekran, bir kare, bir kitabın anlatacağı şeyi kolaylıkla anlatabiliyor." diye konuştu.

'ENGELLİ KARDEŞLERİMİZLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİR YASAYI EKİM AYINDA ÇIKARACAĞIZ'

En büyük sorunun engelsiz vatandaşlar olduğunu bu konuda engelli ve engelsiz vatandaşların kullandığı ortak alanların çok az olduğunu hatırlatan Bakan Şahin şunları söyledi; "Çocuklarımızı ortak bir şekilde aynı okula göndermekte zorlanıyoruz. Eğer akrabasında bir engelli varsa, komşusunda bir engelli varsa, engelli ile bir araya gelmeyi başarmışsa iş çözülmüş oluyor. O yüzden o birlikteliği kaynaştırmayı bir arada yaşama kültürünü başardığımı zaman herkes birbiriniz çok kolay anlıyor. Bunu başarmaya çalışıyoruz. Şu sinema salonuna engellileri getirebilmek için bütün altyapıyı kurmalıyız. Ekim ayında çıkaracağımız engeli kardeşlerimiz için çok önemli bir yasa var. Zihinsel engelliler için korumalı işyerlerini güçlendireceğimiz, sesli betimlemeyi kolaylaştıracağımız, bürokratik işlemleri azaltacağımız, işin mali boyutunu azaltacağımız önemli bir yasa. Sayın Başbakanımızın sürekli bize bir talimatı var. Bu işi kolaylaştırın. Bu işin parasına puluna bakmayın, onların hayır duasının alın para pul kendiliğinden gelir diyor. İşte zaten bu anlayışla 10 yılda onlarca yıllık yol kat ettik. Yeterli mi değil. Bütün engelli kardeşlerimiz için bütün bu sinema salonları bu hale dönüşene kadar mücadeleye devam." 

Konuşmaların ardından Bakan Şahin festivalde sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve uygulaması ile ayrıntılı altyazılı olarak gösterimi yapılacak filmlerin özetlerini görme engelliler ile birlikte izledi. Festival de ilk olarak 65. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye En İyi Kısa Film Ödülü kazanan Rezzan Yeşilbaş'ın yönettiği Sessiz isimli filmin sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve uygulaması ile ayrıntılı altyazılı olarak gösterimi yapıldı. 

Festival de tüm etkinlik ve film gösterimleri ücretsiz. Ankara Engelsiz Filmler Festivali ile görselliğe ve işitselliğe dayalı bir sanat dalı olan sinemada, gerekli düzenlemeler yapıldığında göremeyen veya işitemeyen seyircilerin diğer seyircilerle aynı seyir zevkini alabileceğini ortaya koyulması sağlanıyor. Festival ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, görme ve işitme engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlanmasını amaçlıyor. Gerekli koşulların sağlanmaması nedeniyle sinemaya gidemeyen, film festivallerine katılamayan engelli seyirciler ile diğer seyirciler arasındaki engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan festivaldeki tüm filmler sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve uygulaması ile ayrıntılı altyazılı olarak gösterime sunuluyor. Filmlerdeki diyaloglar haricindeki, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterler, sessiz gelişen olaylar ve dikkat çeken görsel öğelerin betimlenerek bir dış ses tarafından anlatılması yoluyla yapılan sesli betimleme Türkiye'de ilk defa bu hizmeti başlatan Sesli Betimleme Derneği tarafından yapılacak. Böylelikle filmlerdeki nesneler ve olaylar görme engelliler için sözcüklerle görünür kılınarak görmeyen bir kişinin o an filmde ne olduğunu anlaması sağlanacak. Engeli olmayan seyirciler ise Festival stantlarından edinecekleri kulaklıklarla filmleri orijinal seslerinden takip edebilecek. Festival kapsamındaki tüm filmler ayrıca işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile sunulacak. Tüm filmlerde işitme engelliler için sunulacak olan işaret dili çevirisinde; filmin sağ alt köşesinde bir işaret dili çevirmeni filmlerdeki diyalog ve seslerin işaret dili çevirisini yapacak, ayrıca eş zamanlı olarak da bu diyalog ve sesler ayrıntılı altyazı ile seyirciye sunulacak. Böylece filmdeki ses ve diyalogları işitemeyen seyirciler filmi ve tüm ayrıntıları kolaylıkla takip edebilecek. Festivalde yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler de işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ