Engellilere özel diş sağlığı hizmeti

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından, ‘Genel Anestezi Altında Ağız ve Diş tedavileri’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Manisa Devlet Hastanesi Eğitim Salonu’nda düzenlenen toplantıda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin engelli vatandaşlara yönelik başlattığı yeni çalışmalar hakkında bilgi verildi. Toplantıya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Murat Türkyılmaz, Manisa, Turgutlu, Akhisar ve
Salihli ADSM başhekimleri, il ve ilçelerde faaliyet gösteren zihinsel engelliler dernekleri ile okul ve rehabilitasyon merkezi yöneticileri katıldı. Toplantıya katılan Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Murat Türkyılmaz, ADSM bünyesinde başlattıkları çalışmayla  diş tedavisi için hastaneye gelemeyen engelli vatandaşları, evlerinden alıp Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne (ADSM) getirerek burada diş tedavilerinin yapılacağını ifade etti.

İZMİR’E GİTMEYE GEREK YOK

Özellikle ADSM’lerde engellilere yönelik genel anestezi adı altında diş tedavisi yapmaya amaçladıklarını dile getiren Murat Türkyılmaz, “Şimdiye kadar merkez ADSM’de birkaç kez bu hizmet verildi. Daha sonra ara verildi. Hastalarımızın hepsi bu tedaviyi alabilmek için İzmir’e gidiyordu. Ama biz başhekimlerimizle, başkanlarımız oturup hastanelerimizle protokoller imzalayıp engelli vatandaşlarımızın da genel anestezi adı altında bu tedaviye kavuşmasını sağladık. Neredeyse bütün tedavileri ilimizde yapıyoruz. Yapamadığımız çok ileri tedavi gerektiren durumlar oluyor. Onları da üniversite hastanelerine gönderiyoruz” dedi.

“EVDEN ÇIKMAYAN ENGELLİLERE ULAŞMALIYIZ”

Hedeflerinin evden çıkmayan engellilere ulaşmak olduğunu söyleyen Türkyılmaz, “Engelli vatandaşlarımızın tedavilerini normal insanlardan daha fazla önemsiyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki, bu engelli vatandaşlarımızın bir kısmı engelleri aşıp bizimle buluşuyor. Ama bir kısmı da evlerde dört duvar arasında. Bizim ulaşmak istediğimiz kesim evlerinde dört duvar arasında yaşayan engellilerimiz. Çünkü biz biliyoruz ki, bazı aileler, engelli vatandaşlarımızı topluma çıkarmak istemiyor. Hem engelle karşılaştıkları için hem de utandıkları için. Benim de engelli çocuğum var. Ama biz hiçbir şekilde çocuğumuz saklamıyoruz. Hiçbir şekilde kapalı kapılar arkasında bırakmıyoruz. Sonuçta engelli olması onun bir suçu değil, onun bir günahı da değil. Onun için onu toplumun içine sokuyoruz, biz ne yapıyorsak ona da yaptırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

DERNEK TEMSİLCİLERİNDEN DESTEK İSTEDİ

Özellikle kendi öz bakımlarını yapamayan zihinsel engelli kişilerin ağız ve diş sağlıklarının çok önemli olduğunu söyleyen Türkyılmaz, dernek temsilcilerinden engelli vatandaşları kendilerine bildirmeleri konusunda yardım istedi. Engellileri araçla evlerinden alıp ADSM’lerde diş tedavilerini yapacaklarını belirten Türkyılmaz; “Biz biliyoruz ki, ortopedik engelli vatandaşlarımızın dişlerinde çok sıkıntı olmamakla beraber, zihinsel engelli vatandaşlarımız kendi öz temizliklerini, kendi öz bakımlarını yapamadıklarını için ağız sağlıkları daha bozuk oluyor. O yüzden onların ağız diş sağlığı çok önemli. Çünkü bütün vücudunu ilgilendiriyor. Yemesini, içmesini, mide problemleri ağız ve diş sağlığından kaynaklanıyor. O yüzden beraber istişare halinde olalım. Bizim ulaşamadığımız ama sizin bildiğiniz bu konumdaki vatandaşlarımıza hizmet vermek istiyoruz. Onların ayağına gidip, onları hastanemize getirip hizmet vermek istiyoruz. Bize bu hastaları bildirmenizi istiyoruz. Ya siz getirin, ya ailesini getirsin ya da gelemiyorsa evde sağlık hizmetleri birimlerimiz var. Onları görevlendirerek hastayı aldırırız. Hastanede bakıp inşallah yapabileceğimiz diş tedavisi konusunda yapılması gerekenleri yapacağız” dedi. Türkyılmaz’ın ardından söz alan Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Asım Tokul’da engelli bireylerin ‘Genel Anestezi Altında Ağız ve Diş tedavilerinden korkmaması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca slayt şeklinde sunum yapan Başhekim Tokul, engelli dernek temsilcilerini, engellilerin diş tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
 http://www.manisahabergazetesi.com.tr/v2/haber-6559-Engellilere-ozel-dis-sagligi-hizmeti.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ