Engellilere Girişimcilik Sertifikası

Aile ve Sosyal Politikalar ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde Ankaralı Sanayici ve İşadamları Derneği'nce (ASAD) verilen girişimcilik eğitimini tamamlayan engelliler sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Samanyolu Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sertifika töreninde yaptığı konuşmada, verimli çalışmayanların "engelli" diye tanımlanması gerektiğini söyledi.

Aslan, engellileri üretken hale getirmek gerektiğini vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:
"Uzuvlarında eksiklik olmayan insanların cesaret edemediği bir şeye, bu değerli insanlar cesaret ediyor. Bizim yapmamız gereken de bu arkadaşlarımızı üretken hale getirmek. Ülkemizde girişimcilere ve proje hazırlayıcılara ihtiyaç var. Yeteneğini yüzde 100 kullanan bu arkadaşlarımız ve fiziksel eksikliği olan arkadaşlarımızı 'engelli' diye tanımlamamalıyız. Arkadaşlarımızı cesaretlerinden dolayı üstün yetenekliler sınıfına koymalıyız."
-"Sürekli yardım, iyilik değil"-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları da
"sosyal politika" denilince anlaşılanın, toplumun her kesiminin, meydana getirilen refahtan pay almasını sağlamak ve kimsenin geride kalmasına izin vermemek olduğu belirtti.
Son 10 yılda, Türkiye'de sosyal yardım ve hizmetlere ayrılan kaynağın yaklaşık 20 kat arttığını söyleyen Zahteroğulları, Türkiye'nin gelir seviyesine paralel bu desteğin de artacağına işaret ederek, "Ancak sürekli yardım yapmak ne devlet ne de o yardım yapılan insanlar için iyiliktir" diye konuştu.
Zahteroğulları, herkesin durumunun iyileştirilebileceğini ancak bunun da istihdam ve eğitimle gerçekleşebileceğini kaydederek, kendi işini kurmayı geliştirmek adına bu projenin çok önemli olduğunu bildirdi.
Engellileri cesaretlerinden dolayı kutlayan Zahteroğulları, "Bu projeden çok ümitliyiz. Sağlanacak başarı, ülke genelinde, engellilerin kendi işlerini kurmaları adına örnek olacak" değerlendirmesinde bulundu.
-"Engelliler bizim vebalimiz"-
Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Basri Hasan Hakyemez de bu girişimcilik sertifikası programının pilot proje olduğunu ve daha çok gelişeceğini, yaygınlaşacağını düşündüğünü söyledi.
Her şeyi devletten beklemeyip projeyi destekleyen sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür eden Hakyemez, "Engelliler bizim vebalimiz. Eğer üzerimizden birtakım veballeri atmak istiyorsak, o zaman engellilik ve engellileri topluma kazandırmak bizim için son derece önemli" yorumunda bulundu.
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da girişimci adaylarının artmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Kelimenin tam anlamıyla ülkemizde girimcilik seferberliği başladı" dedi.
Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınması için daha nitelikli girişimciler yetiştirilmesi gerektiğini belirten Kaplan, KOSGEB olarak eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle rekabet gücünü artırmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Törende, 10 işadamına da "Girişimci İşadamları" ödülü takdim edilirken, girişimcilik eğitimini tamamlayan yaklaşık 60 engelliye sertifikaları verildi.
-"Girişimci Engel Tanımaz"-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında KOSGEB ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce başlatılan "Girişimci Engel Tanımaz" projesiyle, engelli vatandaşların KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik eğitimlerine katılımı, iş kurma aşamasında koçluk desteği almaları ve başlangıç sermayesi niteliğindeki KOSGEB Yeni Girişimci Desteği'nden yararlanmaları hedefleniyor.
Proje, pilot olarak seçilen İstanbul, Ankara, Erzurum ve Gaziantep'teki tüm engellilere ve yakınlarına açık olacak. Girişimci olmak isteyen adayların tespiti için Genel Müdürlük internet sayfasında online başvuru yapılabilecek.
Proje kapsamında engelli girişimci adaylarına başarılı işadamlarınca rehberlik desteği verilecek. Gönüllülük esaslı bu çalışmada işadamı-engelli girişimci buluşması sağlanarak engelli bireylerin başarılı birer girişimci olmaları ve işlerinde sürdürülebilir çalışmalar yapmaları hedefleniyor. - Ankara

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ