'Engelli' Kelimesinin değiştirilmesi olumlu

Özağan, düzenlediği basın toplantısında, engelli bireylerin toplum içinde ve kanunlarda sakat, topal, çolak, kör, görme özürlü, çürük, arızalı gibi çeşitli kelimelerle itham edilmesi nedeniyle olumsuz etkilendiğini söyledi. 

1997'de 572 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile sakat kelimesinin "özürlü", kör kelimesinin "görme özürlü", sağır kelimesi de "işitme özürlü" olarak değiştirildiğini anımsatan Özağan, şunları kaydetti:
"1997'den sonra kanunlarda, mevzuatta devletimizin ilgili kanunlarında özürlü ve sakat kelimeleri geçmeye devam etti. Özellikle 1997'den sonra kelimelerin kaldırılması arasında 2013 yılına baktığımız zaman özellikle bu kelimelerin sıfatları kullanırken basınımız bu konuda çok duyarlı olduğunu takip ettik. Bu kelimelerin değişmesi noktasında büyük çalışmalar yapıldı. Devletimizin kanunlarda, mevzuatta, kaba kelimelerin kaldırılarak yerine 'engelli' kelimesinin getirilmesi son derece olumlu bir çalışma olmuştur. Kanunun görüşülmesi esnasında TBMM'deki tüm partiler, AK Parti ve muhalefet partileri de kanunun çok süratli bir şekilde kabul edilmesini sağlamışlardır. Bu ince düşüncelerinden dolayı başta sayın Başbakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız ve muhalefetteki siyasi partilerimize teşekkür ediyoruz. İnsan onuruna yakışır tek bir kelimeyle kanunlara yakışır şekilde tarif etme yolu açıldı."  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ