Zihinsel Engelliler Sabun Üretecek

Türkiye'de ilk defa Bursa'da 20 lira yevmiye alarak katıldıkları sabun üreticiliği kursunu başarıyla tamamlayan 13 zihinsel engelli gence törenle sertifikaları verildi.
İstihdamı en zor olan engelli grubu arasında yer alan zihinsel engelli gençler, 17. asırda Edirne'de çıktığı bilinen geleneksel kokulu meyve sabunu üreticiliğini canlandırmanın yanı sıra, hem aile bütçelerine katkı sağlayacak, hem de kendilerine bir hobi edinmiş olacak.

Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği Gürsu Şubesi arazında imzalanan bir protokolle 15 genç sabun üreticiliği kursuna başladı. 'Gökkuşağı Renkleri' ismi verilen projede günlük 20 lira yevmiye verilen gençler 4 ay boyunca eğitim gördü. Engelliler, son zamanlarda hayli revaçta olan geleneksel kokulu meyve sabunu üreticiliği konusunda uzmanlaştı.
Bir meslek edinmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen engelli gençler, her türlü meyvenin sabununu yapıyor. Yaptıkları işin çok keyifli olduğunu söyleyen gençler, yaşadıkları mutluluğu anlatabilmek için birbirleriyle yarıştı. Aileleri ise onlardan daha da mutluydu.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Kasım Tilki, başlattıkları örnek projenin gerçek meyvelerini aldıklarını ifade ederek, "Zihinsel engellilerin ürettiği sabun projesinin ürünlerini görüyorsunuz. Bu grup hem özel, hem de kamu sektöründe istihdamı gerçekten çok zor olan bir grup. İş-Kur olarak biz bunları destekliyoruz. Bir an önce çalışma hayatına dahil etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Biz bu grupla beraber farklı mesleklerde de kurs düzenledik. 2010 yılında bu zamana kadar yaklaşık 49 farklı projede 558 özürlü kardeşimizi meslek sahibi yaptık. Bu iş için toplam 2 milyon 530 bin liralık bir kaynak aktarıldı. Bunların da istihdama katılmasını sağladık. Bu yılın ilk 6 ayında ise önümüzde bekleyen 9 ayrı proje var. Bunlar da onaylandı. Böylece 108 kardeşimiz daha meslek sahibi olacak. Toplumda herkes üzerine düşen görevi yerine getirirse bu kardeşlerimiz çok rahat bir şekilde hareket edebilirler. Bunlar yardım istemiyor. Bunlar sadece meslek kazandırılıp çalışma hayatına katılmak istiyorlar. Kursa katılanlara 20 lira yevmiye veriyoruz. Bu proje 13 kursiyerle tamamlandı. 53 bin liralık bir kaynak kullanıldı" diye konuştu.
Bursa Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği Gürsu Şubesi Başkanı Nurettin Tural ise, "gökkuşağı renkleri" adı verdikleri projeyle 17. asırda Osmanlı geleneklerini yansıtan ve Edirne bölgesinde ortaya çıkan meyve sabunculuğunu engelli gençlere öğrettiklerini anlatarak, "Biz bunu engellilerin istihdamı için kullandık. Bunun için 4-6'şar aylık kurslarla sabun üreticiliği kursu verdik. İleride meslek edinebilecekleri bir el sanatları, hem de boş vakitlerini geçirecekleri bir hobi olarak bu işi onlara uygun gördük. Kurs öğrenci sayısı 15'i geçmiyor. 15 yaşının üstünde olmak zorunda. Zihinsel engelli derecelerine göre 15'er kişilik sınıflarda birinci kursumuzu bitirdik. 6 ay süreli olan ikinci kursumuz ise devam ediyor" şeklinde konuştu.
 http://www.haber01.com/genel/zihinsel-engelliler-sabun-uretecek-h491959.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ