Türkiye'nin en "özel" ligi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) tarafından düzenlenen ligde, 13-40 yaş arasında en az yüzde 25 zihinsel engelli özel sporcular top koşturuyor. Takımlar sahada 9 kişi ile mücadele ediyor, 4 de yedek oyuncu kadrolarda yer alıyor. Ligde karşılaşmalar, 30'ar dakikalık iki devre oynanıyor.


Özel sporcuların, sosyalleşerek topluma kazandırılması hedeflenen lig 13 Ekim 2012'de başladı. 1 Haziran 2013'te tamamlanacak ligde İstanbul, Ankara, Alanya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Zonguldak, Balıkesir, Erzincan, Ordu, Elazığ, Yalova, Kırklareli ve Adana'dan katılan toplam 14 takım şampiyonluk mücadelesi veriyor.

Ankara'da Avni Bulduk Futbol Sahası'nda oynanan Ankara Milli Piyango ve Kocaeli Yeni Doğan özel futbol takımlarının karşılaşmasını Anadolu Ajansı ekibi de izledi. Kocaeli Yeni Doğan takımının 5-0 galip geldiği karşılaşmanın ardından lige ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Milli Piyango Takımı Teknik Direktörü Murat Kanat, öncelikli amaçlarının özel sporcuların sosyalleşmesi olduğunu belirtti.

Kanat, takımın 2012'de düzenlenen Özel Sporcular Futbol Şampiyonası'nda üçüncü olduğunu anlatarak, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Deplasmanlı Futbol Ligi'nde de şampiyonluk yaşamak istediklerini ifade etti.
Murat Kanat, "Kulübümüz 2009'da kuruldu. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun düzenlediği futbol liglerine katılarak özel çocuklarımızın sosyalleşmesi için çabalıyoruz. Lütfen özel sporcularımıza, engelli diye bakmayalım. Oyuncularımız normal insandan daha normaller. Her zaman birbirlerine saygılı ve seviyeliler. Hedefimiz, bu ligi en üst seviyede bitirmek" dedi.

Maçlarda bazen ilginç durumlarla karşılaştıklarını anlatan Kanat, engel oranı ne olursa olsun tüm özel sporcuların futbolu çok sevdiğini ifade etti. Kanat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önceki maçta bir oyuncu, arkadaşlarını alıp başka sahaya götürmüş. Maça 5 dakika kala oyuncularımızı ancak sahaya getirebildik. Kimi sahayı, kimi maç saatini karıştırıyor, kimi de maçın ortasında küsüp gidiyor. Zaten engel oranı ne olursa olsun, hepsi futbolu çok seviyor, ben de çok seviyorum. Gayemiz, özel sporcularımızla dostluk içinde güzel maçlar yaparak sportif faaliyetlere katılmak.

Haftada 3 gün antrenman yaparak, maça hazırlanıyoruz. Antrenmanlar da özel oluyor. Daha basit teknik ve taktikler geliştirmeye çalışıyoruz. Seviyelerine uygun bir program izleyerek onları yormadan antrenman yaptırıyoruz. İşverenleriyle her hafta sonu telefonda görüşüyor, onay alıyoruz. Oyuncular maçlarını yapıp, işlerine geri dönüyorlar. Lig sayesinde özel sporcularımız farklı illere gidiyor, yeni insanlarla tanışıyor, güzel etkinliklere katılıyor."

Özel sporcuların görüşleri
Ankara Milli Piyango Özel Sporcular Futbol Takımı'ndan 20 yaşındaki Uğur Demir, forvet oyuncusu olduğunu belirterek, "1 yıldır Ankara Milli Piyango Özel Sporcular Futbol Takımı'nda oynuyorum. Daha önce de Ankaragücü PAF takımında oynadım. Hedefim üç büyüklerden birinde oynamak" dedi.

Takım oyuncularından Furkan Karatay da "20 yaşındayım, 4 yıldır burada futbol oynuyorum, arkadaşlarımla iyi vakit geçiriyorum. Umarım biz de mutlu oluruz. Önümüzdeki maçlarda 3 puanı alarak yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

18 yaşındaki Okan İlhan ise "1 yıldır takımda oynuyorum. Hedefim milli takıma kadar yükselmek" dedi. Genç futbolcunun babası Ali İlhan da oğlunun futbol oynamasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Okan biraz geç algılıyor ama giderek daha iyi duruma geliyor. Okan'a, okulda ve spor faaliyetlerinde her zaman yakından destek veriyorum. Maçlarını hiç kaçırmıyorum. Zihinsel engelli çocuklar, daha çok ilgi görmesi gereken evlatlar. Ailelere tavsiyem, çocuklarını bu tür sosyal faaliyetlere dahil etsinler" diye konuştu.

Karşılaşmada görev alan Hakem Tunç Özdemir de "4 yıldır bu işi yapıyorum. İlk defa özel sporcuların maçına çıktım. Bu işin içinde olduğum için çok mutluyum" dedi.
Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Milli Takım Teknik Kurul Üyesi ve Gözlemcisi Habib Tatlı ise Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun 14 branşta faaliyet gösterdiğine dikkati çekerek, "Federasyonumuz, özel sporculara spor hizmeti, yaşam zenginliği ve kalıcı unsurlar bırakmak amacında. Özel çocuklarımıza imkan verildiğinde neler başardıklarını görüyorsunuz. Onların eğitimi, sosyalleşmesi ve rehabilite edilmeleri için destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
http://www.hurriyet.com.tr/spor/digersporlar/23139982.asp

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ