MUHALEFET VE HÜKÜMET ‘ENGELLİLERDE’ UZLAŞTI

anayasa çalışmalarında sıkıntılar aşamazken, iktidar ve muhalefet partileri mevcut anayasadaki “engellilerle” ilgili ifadelerin düzeltilmesi için uzlaştı. 87 kanun ve 9 kanun hükmündeki kararnameden özürlü, sakat ve çürük ifadeleri tüm partilerin desteklediği yasa ile çıkarılırken, anayasa üzerinde de benzer bir çalışmanın yapılması gündeme geldi.
Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden yeni


Meclis’te konuşan CHP’li Hurşit Güneş, “Anayasanın 10. ve 113. maddelerinde özürlü sözcükleri duruyor. 61. maddede sakat kelimesi duruyor. Başbakan bu konuda, Sayın Elitaş (Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş) aracılığıyla yolladığım mesaja olumlu baktığını söyledi ama gereğini yapmadı. Dedi ki: ‘Hayhay, Hocanın dediğini yapalım. Hatta, tek maddelik bir öneriyle o değişikliği yapalım’. Getirin, parlamenter demokrasiyi çalıştıralım. Pervin Buldan Hanımefendi’yle ve yine Mehmet Şandır Bey’le görüşmüştüm, hazırlar. Biz de hazırız CHP olarak. Bu anayasa değişikliğini hemen ve derhal yapalım. Bu bir başlangıç ve sembolik bir değer taşıyor, hem toplumsal açıdan hem de siyasal açıdan” dedi.

Tasarısı hazır
Güneş’e yanıt veren Şahin, “ayrımcılıkla mücadele” olarak tanımladıkları engellilikle ilgili ikinci yasa tasarısının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “Bakanlar Kurulu’na sevk etmek üzereyiz. Anayasa değişimle ilgili söylenen talebi Sayın Başbakanımızın başkanlığında hem Bakanlar Kurulu’nda hem Merkez Karar Yönetim Kurulunda değerlendirdik ve çalışmamızı yaparak Bakanlar Kurulu’na sevk ettik. Parlamentoda bu uzlaşma olduğu sürece hızlı şekilde anayasa değişimini de yapacak hukuki altyapıyı oluşturmaya hazırız” dedi.
Şahin, özürlü, engelli, sakat, elverişsiz, çürük gibi ifadelerin 96 yasal düzenlemeden çıkarılmasının amacını, “Onların yaşamlarında, yapmak istedikleri her noktada, sosyal hayatta, kültürel hayatta, ekonomik hayatta önlerindeki engeli kaldırmak” diyerek açıkladı.
http://gundem.milliyet.com.tr/muhalefet-ve-hukumet-engellilerde-uzlasti/gundem/gundemdetay/30.04.2013/1700789/default.htm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ