Engelliler için özel otobüs yapıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Hukuk ve adalet, çoğunluğun azınlığa, güçlünün zayıfa, avantajlının dezavantajlıya hükmetmesini engellemek için tesis edilmiştir. Hukuk ve adaletin temel hedefi hiçbir ayrım yapmaksızın eşitliği sağlamak, hiçbir ayrım gözetmeksizin hakkı teslim etmektir" dedi.

İETT tarafından Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği'ne (BEDD) bağışlanan ve Otokar firmasının desteğiyle bedensel engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirilen otobüsün hizmete alınması dolayısıyla tören düzenlendi.

Maltepe'deki dernek binasında düzenlenen törene katılan Emine Erdoğan, engelli vatandaşlara bu otobüsü kazandıran ve emeği geçenlere teşekkür ederek, "Elbette ki bir tek çiçekle bahar olmaz. Elbette bir tek araçla engellilerin ulaşım sorunu çözülemez. Ancak bugün gerçekleştirdiğimiz törenin bir mesaj olmasını, bir çare olmasını, İstanbul sokaklarında bu araçlardan çok daha fazla görmemize bir vesile olmasını gönülden arzu ediyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, hukuk ve adaletin önemine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hukuk ve adalet, çoğunluğun azınlığa, güçlünün zayıfa, avantajlının dezavantajlıya hükmetmesini engellemek için tesis edilmiştir. Hukuk ve adaletin temel hedefi hiçbir ayrım yapmaksızın eşitliği sağlamak, hiçbir ayrım gözetmeksizin hakkı teslim etmektir. Güçlünün zayıfı ezdiği bir ortamda hukuktan söz edilemez. Çoğun aza zulmettiği bir ortamda adaletten bahsedilemez. Zenginin yoksulu, beyazın siyahı, uzunun kısayı, sağlıklının hastayı horladığı, dışladığı ötelediği bir ortamda eşitlik tesis edilemez. Özellikle medeniyetimizde, kadim kültürümüzde 'Büyük balığın küçük balığı yutması' anlayışı asla ve asla kendisine yer bulamaz. Bizim medeniyetimizde bizim inanç dünyamızda insan kutsal bir varlıktır. Yaradılmışların en şereflisidir. Dikkatinizi çekiyorum, beyaz ya da siyah, uzun ya da kısa, zengin ya da fakir değil, topyekün insan kutsaldır, topyekün insan eşref-i mahlukattır."

Hiç kimsenin insana ilişkin olarak 'makbul olan ya da olmayan' diye ayrım yapma hakkı ve hukuku olmadığını belirten Erdoğan, aynı şekilde insana ilişkin olarak 'normal ya da anormal diye' tasnif yapmaya da kimsenin hakkı ve hukuku bulunmadığını ifade etti.

Erdoğan, "Hiçbirimiz doğduğumuz zamanı, doğduğumuz mekanı, etnik kökenlerimizi, fiziki şartlarımızı kendimiz tayin etmedik, kendimiz tercih etmedik. Yaradılıştan gelen ya da sonradan oluşan şartlara bakıp bu normaldir bu makbuldür demek ya da insanları dışlamak, horlamak, insani de değildir, vicdani de değildir. Fiziki engellere işte bu zaviyeden bakmak engelli olma durumunu medeniyetimizin ve kültürümüzün ışığında ele almak zorundayız" dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/23124846.asp

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ