Engelli memurun kamuda engel kaldırma mücadelesi


Doğuştan engelli memur, kamu kurumlarında verdiği seminerlerde engelin oluşturduğu yaşam algısını, bu algının meydana getirdiği travmaları ve engellilerle iletişim kültürü anlatıyor.
 
Kamu kurumunda görevli Emrullah Emin Yılmaz, hayat mücadelesinde pes etmeyip tüm engelleri aşmayı başaran örnek insanlar birisi oldu. 8,5 yaşında başladığı ilkokulu, engeli nedeniyle bırakmak zorunda kalan Yılmaz, yıllar ilerledikçe önce ortaokul ve liseyi ardından açık öğretim fakültesi sosyoloji bölümünü bitirip kamuda iş hayatına atıldı.
 
Yılmaz, şimdi engelli birey ve ailelerinin, duygu ve düşünce dünyalarını anlama yollarını, engelin oluşturduğu yaşam algısını ve bu algının meydana getirdiği travmaları engellilerle iletişim kültürünü düzenlediği seminerlerde anlatıyor.
 
Engellilerin yaşadığı sorunlara trajikomik örnekler veren Yılmaz, seminerlerinde "Engelli kimdir, engelli bireyler için sosyal politika belirlenirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, toplumda engellilik algısı, kamunun engellilik yaklaşımı, kitlesel yanlışlar, kitle iletişim araçlarında engelliliğin sunum biçimi, engellilerle yeni iletişim dili için gerekenler" gibi konulara yer veriyor.
 
-"Engelli denilince akıllara acziyet geliyor"-
 
Engelliler için sosyal politika üreten kamu kurumu yöneticisi ve çalışanlarına engelliliğe dair doğru ve özgün perspektif oluşmasına katkıda bulunmaya çalıştığını belirten Yılmaz, "İlk seminerimi Kalkınma Bakanlığında verdim. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bu konuyla ilgili proje verdik. Kabul edilmesi durumunda bu seminerleri kamu kurumları, belediyeler ve üniversitelerde yapmayı planlıyorum" diye konuştu.
 
Engellilerle ilgili büyük kaynaklarla küçük işler yapıldığını dile getiren Yılmaz, buna engellilerin ne istediğinin bilinmemesinin sebep olduğunu söyledi.
Engelliyi önce tanıma ve engellenme duygusunun anlatılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Kurumlara gidip, engelliliği anlatmak istiyorum. Sonrasında halk için de seminerler verilebilir. Engelli denilince akıllara acziyet geliyor. Bu algının değişmesi gerekiyor. Sosyal politika belirlenirken, engelli eğitimi ve istihdamına yönelikte neler yapılmalı bunları anlatacağım. Bir örnek vermek istiyorum. Belediyelerden birinin iş alımı vardı. Engelli ölü yıkayıcı alınıyordu. Bu planlanmış bir istihdam modeli değildir. Bunun gibi birçok örnek var. Birçok yer engelsiz engelli arıyor."


Daha fazlasını oku: Engelli memurun kamuda engel kaldırma mücadelesi - Rotahaber http://haber.rotahaber.com/engelli-memurun-kamuda-engel-kaldirma-mucadelesi_363145.html#ixzz2Rf8OaXoQ
Follow us: @Rotahaber on Twitter | rotahaberr on Facebook

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ