Televizyona engel yok

Engelli vatandaşlar da artık TV seyredebilecek. TRT, Audio Description adlı sistemi Türkiye'ye getirecek. İşitme engelliler için altyazı oluşturan sistem görme engelli vatandaşlar için de sesli betimleme tekniği kullanacak.


Yahya BOSTAN
http://www.takvim.com.tr/Guncel/2013/01/29/televizyona-engel-yok 



TRT, işitme ve görme engelli vatandaşların televizyon izleyebilmesi için gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan uydu destekli sistemi Türkiye’ye getiriyor.  Proje fikri İstanbul Milletvekili Bülent Turan’ın seçim kampanyası sırasında ortaya çıktı. İstanbul’da yürüttüğü seçim kampanyası sırasında işitme engelli bir gencin ‘televizyon izleyemiyorum yardımcı olun’ talebi üzerine Turan konu üzerinde çalışmaya başladı. 
 
TBMM Araştırma Merkezi dünyadaki uygulamalar üzerinde bir çalışma başlatırken gelişmiş ülkelerde işitme engellilerin televizyon izlyebilmesi için anlık altyazı sistemi uygulandığı görüldü. Sistemin Türkiye’ye taşınması için TRT ile temasa geçidi TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin projeye destek vererek düğmeye bastı. Bu çerçevede sesli ve yazılı betimleme sistemi olarak bilinen Audio Description TRT kanallarında kullanılacak. 
 
Önce altyapı çalışmaları yapıldı. Altyazı sistemi için uydu kiralandı. Sistemin engelli vatandaşların televizonlarına ulaştırılması için de Uydu Head-End Sistemi satın alındı. Sözkonusu sistem sadece işitme engelliler için değil görme engelli vatandaşlar  için de kolaylık sağlayacak. İşitme engelliler için altyazı oluşturan sistem görme engelli vatandaşlar için de sesli betimleme tekniği kullanarak görsel metinlerin anlaşılmasını kolaylaştıracak.
 
Yaklaşık bir yıldır süren çalışmalarda sona gelindi, TRT test yayınlarını bitirdi. Görme ve işitme engelli vatandaşlar Haziran ayında TRT’nin tüm kanallarını izleyebilecek, dünyadaki gelişmelerden anında haberdar olacak. TRT’de atılan bu adımın diğer kanallarda da devreye girmesi böylece işitme ve görme engelli vatandaşlar için sağlanan hizmetin yaygınlaşması bekleniyor. İstanbul milletvekili Bülent Turan özel kanalların yönetimleriyle temasa geçerek sistemin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmalarını isteyeceklerini söyledi. Projenin özellikle işitme engelli vatandaşların kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağı belirtiliyor.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ