Kadıköy'e 'engelli park' müjdesi

Kadıköy Belediyesi, Kadıköy'de örnek bir projeyi daha hayata geçiriyor. Engelli çocukların da yaşıtları gibi parklardan yararlanabilmeleri için özel düzenlemeler yapıyor. Kadıköy Belediyesi, 100 parkı engelli çocuklara yönelik oyun grupları koymak için yeniden planlamaya başladı. İlk olarak Acıbadem deki iki park engelli çocuk dostu park olarak düzenlenecek.


Kadıköy deki parklar artık, engelli çocukların da şen kahkahalarıyla şenlenecek. Kadıköy Belediyesi, “Oyun sadece normal çocukların değil, engelli çocukların da hakkıdır.” İlkesinden hareketle engelli çocukların da oyun oynayacağı parklar oluşturmak için harekete geçti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, hem sosyal medya üzerinden gelen talepler hem de engelli çocukları bulunan ailelerin talepleri üzerine zaten yapmayı düşündükleri engelli çocuk dostu parkları hayata geçireceklerini kaydetti. Başkan Öztürk şunları söyledi:

“Kadıköy de tüm parklarımızı ihtiyaçlara ve gelişen değişen taleplere göre yeniliyoruz. Engelli aileler bizden özellikle engelli çocukları için park istediler. Bu talep sosyal medya üzerinden de bize ulaştı. Tüm çocuklar eşittir, engelli çocukların da oyun oynama hakkı var. Yurt dışında çıktığınızda sokakta ve parklarda hem engelli çocuk hem yetişkinleri hayatın içinde görüyoruz. Oysa bizde engellilerin sokağa çıkması problemli, çünkü sokaklar, kaldırımlar onlar için büyük problem. Bu nedenle biz kaldırımları ve sokaklarımızı büyük bir ölçüde engelsiz hale getirdik, tüm Kadıköy bitmek üzere. Bunun yanında parklarımızı da düzenleme kararı aldık. Ancak bunu yaparken, burada engelli-engelsiz ayrımı yapmak istemedik. Yani engelli çocuklar da yaşıtları çocuklarla aynı ortamda, aynı parkta eğlensin, spor yapsın, oynasın istedik. Çalışmalarımıza başladık, ekiplerimiz şimdi tüm parkları yeniden planlıyor, engelli çocuklarımız için oyun gruplarının yer aldığı, engelli çocuklar için de güvenli parklar haline getirme çabası içindeler. Bu konuda geç bile kaldık. Parklar, engelli-engelsiz her vatandaşımıza hizmet verecek hale gelecek.”

Acıbadem de 2 engelli dostu park

Kadıköy Belediyesi, mevcut parkları yeniden engelli çocuk dostu park haline getirirken, Acıbadem deki iki yeni parkı da bu doğrultuda düzenlemek için plan yaptı. Engelli çocuklar için tasarlanan oyun aletlerinin yerleştirileceği ve park giriş-çıkışların yetişkin ve çocuk engellilere uygun hale getirileceği Acıbadem'deki Sokullu ve Cemal Tüfekçioğlu parkları da birkaç ay içinde tamamlanacak.

Engellileri ötekileştirmeden, kaynaştırmak...

Kadıköy Belediyesi'nin hassasiyet gösterdiği bir nokta ise engellileri ötekileştirmemek. Bu nedenle, hazırlanan projelerde engelli çocuk ve yetişkinleri, engeli olmayan diğer insanlarla ayrıştıracak değil birleştirecek bir yaklaşım benimseniyor. Örneğin sadece ve sadece engelli çocukların yararlanacağı bir oyun parkı kurmak hedefler arasında yer almıyor. Engelli çocukların, diğer çocuklarla birlikte, yan yana oynayabileceği parklar planlanıyor. Ayrıca, engelli çocuklar haricinde, engelli olduğu için evden çıkmayan, engelinden dolayı eve ve içine kapanan ve bu nedenle de kilo sorunu yaşayan yurttaşların spor yapabilmeleri için de planlanan fitness aletleri de yeni dönemde parklara yerleştirilecek.
 http://www.gercekgundem.com/?p=521430

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ