Hopa'da zihinsel engelli şüpheli

Muhammet KAÇAR / HOPA (Artvin), (DHA) - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2011 yılındaki genel seçimlede Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylara karıştıkları suçlamasıyla haklarında yeni dava açılan 51 kişinin yargılanmasına önümüzdeki hafta başlanacak. Hazırlanan iddianamede, bazı şüphelilerin eşkalinin olaylar sırasında kayda alınan görüntüleri ve sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki fotoğraflarının karşılaştırılması sonucu tespit edildiğine yer verildi.


Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde haklarında, '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme ve nitelikli yaralama' suçlarından dava açılan 51 kişinin yargılanması 14 Ocak Pazartesi günü başlıyor. Hopa Cumhuriyet Savcılığı'nca sanıklar hakkında hazırlanan 65 sayfalık iddianamede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011'deki Hopa'da mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarda, koruma polisi Servet Erkan ile bazı polislerin de aralarında bulunduğu 29 kişi 'mağdur' sıfatıyla yer aldı.

SANIKLAR ARASINDA ZİHİNSEL ENGELLİ VAR


Bu arada iddianamede sanık olarak adı geçen Erkut Kibar'ın zihinsel engelli olduğu ortaya çıktı. Kibar hakkında Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 6 Mart 2012 tarihinde verilen raporda, 'Kişide hafif düzeyde zihinsel gerilik saptandığı ve işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin kısmen azaldığı' görüşüne yer verildi.

KORUMA POLİSİ BAŞINA ALDIĞI TAŞ DARBESİ YARALANARAK DÜŞTÜ


İddianamede, Başbakanlık otobüsünden düşerek ağır yaralanan koruma polisi Servet Erkan'ın başına aldığı taş darbesi ile yaralanarak düştüğünün anlaşıldığı belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

"Servet Erkan'ın düşmesi anında otobüsün düşmeye neden olacak şekilde ani hızlanmasının veya duraksamasının olmadığı, düz bir hat üzerinde ilerlediği, düşme anından hemen önce taş çarpmasına benzer bir sesin duyulduğu, Servet Erkan'ın refleks olarak denge sağlayacı hareketler yapmaksızın bilincini yitirmiş biçimde düştüğü anlaşılmakta olup, bütün bu hususlar tanık ve mağdur beyanlarını doğrular niteliktedir. Servet Erkan'ın başına aldığı taş darbesi ile yaralanarak düştüğü anlaşılmaktadır."

BAZI KİMLİK TESPİTLERİ FACEBOOK ÜZERİNDEN YAPILMIŞ


İddianamede ayrıca bazı şüphelilerin eşkalinin, olaylar sırasında kayda alınan görüntüler ve sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki fotoğraflarının karşılaştırılması sonucu tespit edildiğine yer verildi. İddianamade bu tespitle ilgili olarak, "Şüphelinin görüntülerdeki eşkalinin tespiti bakımından; olaylar sırasında kayda alınan dizi 11/391'de yer alan fotoğraflar ile dizi 11/390a'da yer alan sosyal paylaşım sitesinden alınan fotoğrafı mukayese edildiğinde olaylarda yer alan kişinin şüpheli olduğu anlaşılmaktadır" denildi. İddianamede ayrıca gruptaki sanıklardan bazılarının meydandaki bir inşaata asmak istedikleri pankartın miting alanındaki Ak Partilileri tahrik ettiği, bazı kişilerin de pankartı indirmek isteyen polislere kalas, demir çubuk ve tuğlalarla direniş gösterdiği belirtildi.

İKİ DAVA BİRLEŞTİRİLDİ SANIK SAYISI 60'A YÜKSELDİ


Bu arada Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde, '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu malına zarar verme' suçlamasıyla haklarında 2 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Ender Yalçın, Erhan Köse, Şafak Ustabaş, Şaban Kotil, İdris Akbıyık, Cengiz Akyüz ve Şinasi Gümüşkaya'nın yargılanması sürüyor. 51 kişi hakkında açılan dava ile 9 kişinin yargılandığı davanın birleştirilmesi ile sanık sayısı da 60'a yükseldi.

HOPA OLAYLARI


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011 tarihindeki Hopa mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu yaşamını yitirmiş, taş atılması sonucu AK Parti seçim otobüsünden düşen koruma polisi Servet Erkan yaralanmıştı. Çıkan olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16'sı tutuklanmış, daha sonra serbest bırakılmışlardı. Olaylar sırasında görev yapan Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Armağan merkeze, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Nasif de Jandarma Genel Komutanlığı emrine alınmıştı. Emniyet Müdürlüğü'ne Hüsrev Salmaner, İl Jandarma Komutanlığı'na da Yarbay Alper Sır atanmıştı.
 http://www.gercekgundem.com/?p=517858

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ