GSM operatörlerinden engelliye ayıp!

İşitme engelli vatandaşların şikayeti var. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Gençlik Komisyonu Başkanı Onur Cantimur, "GSM operatörü 'Aradığınız abone işitme engellidir. Lütfen sms ya da mms atınız' anonsunda büyük ayıp yaptı. 'Bu anons için ücret alınmıyor' dedi ancak; anonsu kullanmak için paket aboneliği gerektiğini ve bunun için ücret ödenmesi gerektiğini şart koştu" dedi.

Anons Ücretsiz Fakat Paket Ücretli!
İşitme engellilerin cep telefonlarını sadece yazılı iletişim (sms) ya da görsel iletişim -işaret dili (3G) ile kullandıklarına dikkat çeken Cantimur, bunu kazanç haline getiren gsm operatörüne tepkisini "İşitme engelli cep telefonu kullanıcıları telefonda söylenenleri - konuşmaları anlayamamaktadır. Bu yüzden gelen telefon aramalarını kabul etmemektedirler. Ancak bunu bilmeyen bazı kişiler ısrarla işitme engellinin cep telefonunu aradığı için işitme engelli aboneler bu aramalardan çok rahatsızlık duymaktadırlar.
Bu tür sorunlara çözüm olarak derneğimizin ısrarları ile işitme engelli abone arandığında otomatik olarak çalışan 'Aradığınız abone işitme engellidir. Lütfen SMS ya da MMS atınız' anonsu uygulamaya geçti. İşitme engelli aboneler yukarıda anlattığımız sorunlardan dolayı mecburen 'Aradığınız abone işitme engellidir. Lütfen SMS ya da MMS atınız' şeklinde otomatik çalan anonsu kullanıyor. Bu anons için ücret alınmıyor ancak; bu anons bir 'paketin' içine konularak 'paket aboneliği' altında ücret kesiliyor. Oysa dernek olarak bu anonsun mecburiyetten kullanıldığını, paket dışında olması gerektiğini pek çok defa yazdık. İşitme engelliden her ay 4 lira gibi paket abonelik ücretleri kesiyorlar." şeklinde dile getirdi.
"Bedensel Engelliden Asansör Ücreti Alınır Mı?"
Gsm operatörünün eksik bilgi verdiğini belirten Cantimur, bu iddiasını şöyle açıkladı:
"Anons kullanmak için 'paket aboneliği' gerektiğini ve bunun için ücret ödemek gerektiğini belirtmemektedirler. Görüştüğümüz üst düzey bir yöneticiye şu benzetmeyi yaptık: 'Siz bir bedensel engelli olsanız ofisinize gelirken merdivenleri çıkamadığınız için mecburen asansörü kullanmanız gerekse her asansörü kullanışta ücret vermeniz doğru olur muydu?' Mecburen kullanılan bu anons için doğrudan ya da dolaylı (paket aboneliği) yoldan ücret almak insan hakları gereği; engelsiz erişim eşitliğine aykırı olduğunu belirtiyor, operatörlerin bu ayıba, yanlışa, eksik bilgi vermeye en kısa sürede son vermesini istiyoruz."

 http://www.haber7.com/guncel/haber/977067-gsm-operatorlerinin-engelliye-ayip

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ