Görme Engelliler Rehabilitasyon Hizmetlerine Standart Geliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından görme engellilere hizmet veren kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla düzenlenen “Görme Engellilere Yönelik Rehabilitasyon Hizmetlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı” 17 Ocak 2013 tarihinde Ankara Balgat 75. Yıl Huzurevi, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi.


Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi başkanlığında gerçekleştirilen Çalıştay’a TBMM 23. Dönem İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ve görme engellilere yönelik hizmet veren kamu kurumu ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılmıştır.

Çalıştayın açılışını gerçekleştiren Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, konuşmasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın engelli bireylerin kendine güvenen, üreten ve bağımsız yaşayabilen kişiler haline gelmesini sağlamak amacıyla toplumsal yaşama uyumlarının ve katılımlarının sağlanması için bireysel ve toplumsal gereksinimlerine büyük önem verdiğini vurguladı.

Görme engelli bireylere yönelik yürütülen rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesinin Genel Müdürlüklerinin özellikle üzerinde durduğu bir konu olduğunu belirten Çiftçi, konuşmasında özetle Genel Müdürlük olarak engellilik konusundaki her alanda daha iyi yaşamayı sağlayacak, yaşam kalitesini yükseltecek olan standartları belirlemeyi hedeflediklerini,  bu hedef doğrultusunda sivil toplumun görüş ve önerilerini çok önemsediklerini ifade etti. Genel Müdür ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak görme engellilere hizmet veren iki rehabilitasyon merkezi olan Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi ile İstanbul Emirgan Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi tarafından verilen hizmetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Söz konusu iki rehabilitasyon merkezinde şimdiye kadar 5000'e yakın görme engelliye eğitim verildiğini belirten Çiftçi, bu kuruluşlarda bağımsız hareket, kabartma yazı, kişisel idare, abaküs ve genel sağlık eğitiminin yanısıra bilgisayar işletmenliği, çağrı merkezi ve atölye çalışmaları, masörlük ve diksiyon eğitiminin de verildiğini vurguladı. Genel Müdür, görme engellilerin rehabilitasyonu alanında standartların belirlenmesi için yapılan söz konusu çalıştaya katılan sivil toplum kuruluşlarına katkılarından ötürü teşekkür etti.

Çalıştayda görme engellilere yönelik ülkemizde uygulanan rehabilitasyon hizmetlerinin mevcut durumları ve gelişimleri ele alınırken, dünya genelinde başta ABD olmak üzere diğer ülkelerde uygulanan hizmet modellerinin ülkemizde uygulanabilirliği de tartışıldı.

Çalıştay görme engellilere hizmet veren kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerinin sunulduğu oturumun ardından yapılan sonuç değerlendirmeleri ile sona erdi. Çalıştayla görme engellilere yönelik rehabilitasyon hizmetlerinin standartlarının geliştirilmesi için önemli bir adım atılmış oldu.
 http://www.ozurluveyasli.gov.tr/tr/haberler/s/228

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ