Engellilerin Mavi Kapak Kampanyası Sahibini Arıyor


Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi öğrencisi Kushtrim Ahmet tarafından başlatılan ve fakülte yönetimi tarafından desteklenen ‘mavi kapak kampanyası’, 31 Aralık 2012 tarihi ile sona erdi. Engellileri sandalye ile buluşturan kampanyanın sonlandığına ilişkin açıklamada bulunan Fakülte Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Nejdet Erdilek, “Burası kapak toplama fakültesi değil. Bizim boyutlarımızı aştı. Fakültenin işleri aksıyor" dedi.

Üç yıl önce başlatılan ve kısa sürede Türkiye’ye yayılan mavi kapak kampanyasının öncülüğünü yapan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, söz konusu kampanyayı sonlandırdığını duyurdu. Dekanlıkta düzenlenen basın toplantısı ile hiçbir engellinin umudunun sönmemesi için projenin başka kurumlar tarafından devam edilebilirlik önerisinde bulunuldu. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Celal Artunç’un YÖK’te toplantıda bulunduğu gerekçesiyle konuya ilişkin açıklamayı fakültenin Dekan Yardımcısı Nejdet Erdilek yaptı. Erdilek, kampanyanın söz konusu tarihte sonlanacağının önceden açıklandığını hatırlatarak amaçlarının bir kıvılcım yakmak olduğunu belirtti. Fakültenin imkanlarının yeterli olmadığı ve protokol tarihinin sonlandığını açıklayan Erdilek, bugüne kadar 280 ton kapak toplandığını hatırlattı. Projenin kamuoyunda ilk zamanlarda yanlış algılandığına dikkat çeken Erdilek; “Projede öncelikle kapak getirene araba verilmiyor. Yanlış anlaşılıyordu. Engelli raporu getirenlere 7-17 yaş arasındaki gençlere öncelik tanınarak yapılıyordu” dedi.
Projenin amacının sosyal duyarlılığı artırmak olduğunu kaydeden Erdilek; şöyle konuştu: “Burası bir Diş Hekimliği Fakültesi. Kampanya çok ilgi gördü ancak bizleri çok meşgul ediyordu. Dekanlığımızın projeye başladığı zaman ana amacı sorumluluk duymaya davet etmek, kıvılcım çakmaktı. Burada eleman bulmak çok güç. Bugüne kadar fedakarlıkla yürütüldü. Eğer Türkiye’de kapak kampanyası sadece Diş Hekimliği Fakültesi’ne kaldıysa büyük derece üzüntü duyulmalıdır. Tavsiyemiz; devlete bağlı il sağlık merkezleri, engelli dernekleri olabilir. Bu ışık çakılmıştır. Demek ki biz fakülte olarak bu kıvılcımı attık. Türkiye’de bu sorumluluğu elimizdeki imkanlar yeterli olmadığı için artı bize bugüne kadar lojistik destek veren büyük kuruluşlar var. Kuruluşlar da şu an desteğini çekmiş vaziyette. Aynı şekilde geri dönüşüm firması da bu projede yavaş yavaş bitirme şeklinde serzenişte bulunduğu için kampanya sonlandırılmıştır. Fakültemizin imkanları belli miktarda artık yetmiyor. Fakülte artık bilimsellikle anılmak isteniyor. Kapak toplama fakültesi değil burası. Biz zaten topluma hizmet verirken eğitim de veriyoruz. Ancak, bizim boyutlarımızı aştı. Fakültenin işleri aksıyor. Amaç bir kıvılcım çakmaktı. Buna yönelik bir merkez kurulabilir. Bizim istediğimiz sonuca ulaştı. Diş Hekimliği Fakültesi parayla hiç muhatap olmamıştır. Fakülteme ve dekanıma haksızlık yapılmasın. Fakültenin kampanyayı bitirmesi birçok kişiye haksızlık etmek gibidir.”
BİN 769 ENGELLİ ARACI ULAŞTIRILDI
Kampanya süresince hedeflenen rakamlara ulaşıldığına dikkat çeken Erdilek, gelinen süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Kampanya bin 769 araçla sonlandırılmış vaziyette. Gelen kapaklar önemli değil. Firma sahipleri protokolün bittiğini belirtti”
Proje ortaklarından Muzaffer Pınarbaşı Geri Dönüşüm Firması Genel Müdürü Ergin Erdinç de Ege Üniversitesi’nin öncü olduğu projenin istenilen sonuca ulaştığını hatırlatarak; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkilendirilmiş kuruluşların, birçok farklı üniversitenin ve muhtelif belediyelerde münferit çalışmalarla kampanya devam ettirilebilir” dedi.
İHA


Kaynak : http://www.haber3.com/engellilerin-mavi-kapak-kampanyasi-sahibini-ariyor-haberi-1707855h.htm#ixzz2H5IQHE5y

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ