ENGELLİLER ve İNTERNETE ERİŞİMİ



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              BEDENSEL ENGELLİLER ve İNTERNETE ERİŞİMİ

Mustafa ALKAN                  Köksal ÖZENÇ
malkan@tk.gov.tr                 kozenc@tk.gov.tr

Telekomünikasyon Kurumu Yeşilırmak Sok. No.16 Demirtepe-Ankara
Tel: 0312 5505140 Fax: 0312 5505141

Özet
Günümüz teknolojisinin tüm alanlarındaki gelişmelerden bedensel engellilerin de diğer insanlar gibi imkanlar ölçüsünde  yararlanabilmeleri, çağdaş ve sosyal bir devlet olmanın gereğidir. Zira her geçen gün çok büyük bir hızla gelişen sektörlerden birisi olan telekomünikasyon teknolojisi sayesinde bedensel engellilere çok çeşitli imkanlar sunulabilmektedir. Görme ya da işitme engelli bir kişinin internet ve multimedya hizmetlerinden nasıl yararlanabileceği, incelenmesi gereken önemli konulardan birisidir. Günümüzde sıkça kullandığımız “Bilgi Toplumu” ya da “Enformasyon ve Haberleşme Teknolojileri” kavramları içinde engelliler konusu önem arzetmektedir.

Bu çalışmada, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği 4 farklı tipteki (görsel, işitme, motor ve anlama) bedensel engelliliğin beraberinde getirmiş olduğu problemlere telekomünikasyon teknolojileri alanındaki gelişmeler ne ölçüde cevap verebilmektedir sorusuna cevap bulunmaya çalışılmıştır. Zira, konu yaklaşık 7.5 milyon bedensel engellinin bulunduğu Ülkemiz açısından da son derece önemli gözükmektedir.

Bu noktadan hareketle, bu çalışmada, Bedensel Engellilerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden nasıl yararlanabileceği ve bu konuda neler yapılabileceği konusu incelenmiştir. Gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalar incelenerek, teknolojik ve standardizasyon konusundaki gelişmeler üzerinde durulmuştur. Ayrıca dünyadaki uygulama örnekleri araştırılarak Türkiye yaklaşımları konusunda bakış açıları oluşturulmaya çalışılmıştır.
 
1. Avrupa Birliği’ndeki Durum
Siyasi ve ekonomik alanda olduğu kadar sosyal alanda da entegrasyonu gerçekleştirebilmek üzere AB, çeşitli enstrümanlar kullanmaktadır. Bunlardan birisi de, her yılın bir konuya tahsis edilerek o konuya özgü çeşitli etkinliklerin düzenlenmesidir. Örneğin AB, 2002’yi “Diller Yılı”, 2004’ü ise “Spor Vasıtası ile Eğitim Yılı” olarak ilan etmiştir. Bedensel engellilerin de telekomünikasyon teknolojilerinden imkanlar ölçüsünde yararlanabilmeleri amacıyla, 3 Aralık 2001 tarihli 2001/903/EC sayılı Konsey Kararı gereğince AB tarafından 2003 yılı, “Bedensel Engelliler Yılı” (European Year of People with Disabilities–EYPD) olarak ilan edilmiştir. (1)

Sözkonusu etkinlikler çerçevesinde, 11.1.2003 tarihinde AB içinde turlara çıkan EYPD otobüsünün, yıl boyunca ziyaret edeceği ülkelerin bölgesel özellikleri ile o bölge insanının ihtiyaçları dikkate alınarak düzenlenecek çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler ilan edilmektedir. Bu turlara, sivil toplum kuruluşları tarafından önemli ölçüde destek sağlanmakta, bu etkinlikler sayesinde bedensel engelliler bilgilendirilmekte ve bilinçlendirilmektedir. (2)

Bu çerçevede, bedensel engellilerin toplum hayatına uyum sağlayabilmesini teminen; bilimsel, kültürel, gezi, eğlence ve eğitim gibi çok çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 2003 yılı içinde AB üyesi ülkelerde planlanan 10.000’e yakın etkinlik arasında şarkı festivali, bilgisayar kullanma yarışması, resim, spor gibi çok sayıda faaliyet mevcut olup, örneğin İngiltere’de halk oylaması ile en ünlü bedensel engelli olarak dünyaca ünlü Fizikçi Stephen Hawking, %35 oyla birinci seçilmiştir. (3), (4)

Bedensel engellilerin web sitelerine erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik olarak AB’nin 25 Mart 2002 tarihli Konsey Kararı’nda yer alan “eEurope Action Plan-2002”nin 5. maddesi gereğince 2004 yılı içinde Komisyon tarafından hazırlanarak Konsey’e sunulacak raporun sonucuna göre, AB bünyesinde hukuki, teknik ve sosyal alanda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Ayrıca, bu raporda EYPD bünyesinde düzenlenecek tüm etkinliklere ilişkin bir değerlendirme de yapılacaktır. (5) 

AB’ndeki yaklaşık 37 milyon bedensel engelli, toplam nüfusun %10’unu teşkil etmektedir. Zira bu rakam, AB’ne üye olacak 10 yeni ülke ile 50 milyona çıkabilecektir. Ancak, “2003 EYPD”nin sadece AB ile sınırlı kalmaması, diğer aday ülkelerin de yararlanabileceklerinin ifade edildiği 2001/903/EC sayılı Konsey Kararı gereğince, sözkonusu projelere Ülkemiz de iştirak edebilecektir. (6), (7)

2. Teknolojik Gelişmeler
Bedensel engellilerin haberleşme dahil olmak üzere teknolojik imkanlar ölçüsünde sosyal  hayatlarını nispeten kolaylaştırabilmek amacı ile, tekerlekli sandalyeli kişilere özgü merdiven ve koridor inşası ya da kaldırım yüksekliği ile telefon kulübeleri ve diğer kioskların daha alçak seviyede yapılmasının hedeflendiği “Herkese Erişim İmkanı-Accessibility for All” projesi  ile telekomünikasyon cihaz ve sistemlerinden bedensel engelli kişilerin de yararlanabilmelerinin hedeflendiği “Herkes İçin Dizayn-Design for All” olmak üzere 2 temel slogan kapsamında çeşitli projeler yürütülmektedir.

Ayrıca, işyerindeki merdiven ve ışıklandırmanın dizaynı, telefon kabinlerinin ve lavaboların daha alçak seviyede olması gibi hususlara ilaveten görme ya da işitme engellilerin telekomünikasyon alanındaki ihtiyaçlarına çözüm sağlamak üzere sözkonusu tüm sistem ve cihazlardaki standartların belirlenmesine de çalışılmaktadır.

Bu çerçevede, Avrupa’daki ETSI (European Telecommunication Standards Institutute-Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü), CEN (European Committe for Standardization-Avrupa Standardizasyon Komitesi) ve CENELEC (European Committe for Electrotechnical Standardization-Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi) Mart 2003 tarihinde aldığı karar gereği, 2003 yılı içinde “Accessibility for All” sloganıyla bedensel engellilerin telekomünikasyon sistemlerine erişimindeki standardizasyonun sağlanmasına yönelik olarak teknik çalışmaları içeren bir dizi toplantının düzenlenmesini öngörmüştür. Ayrıca, bu kuruluşların EBU (European Broadcasting Union-Avrupa Yayın Birliği) ile beraber Haziran 2002’de gerçekleştirdiği Seville Konferansı’nda sayısal TV programlarının işitme engelliler için alt yazılı ve işaret dilinde yayınlanmasını sağlamak üzere bir proje başlatılmıştır. (8)

AB Komisyonu tarafından üye ülkelerde yukarıda belirtilen her 2 slogan ile “Yardımcı Teknoloji” (Assistive Technology-AT) ürünleri ve ilgili düzenlemelerin AB üyelerinde karşılaştırmalı analiz raporunun hazırlanması ile görevlendirilen “Deloitte&Touche” firması,  bedensel engellilerin neye nasıl ve hangi ölçüde ihtiyaç duyduklarını tespit etmeye çalışmaktadır. Bu çalışma ile; üretici, işletmeci, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlardan önemli ölçüde destek sağlanarak teknik imkanlar ölçüsünde çözüm yolları aranacaktır. Bu çerçevede, bedensel engellilerin günlük hayatlarına bazı kolaylıklar getirebilmek amacıyla, AB Komisyonu tarafından yazılım, donanım ya da her ikisini içeren yardımcı teknolojiler sayesinde bedensel engellilerin iletişim yeteneklerinin geliştirilmesi ve sürdürülmesi amaçlanmıştır. (9

Örneğin, tüm rehber hizmetlerinin bedensel engellilere ücretsiz olduğu İsveç’de, bazı  kütüphaneler ve kamu sektörü Braille alfabesinde hazırlanmış kitap ve doküman hizmeti vermektedir. İsveç Telekomünikasyon Kurumu, ayrıca “text” ve “video” telefon hizmeti de sağlamaktadır. “Text telefon” hizmeti; işitme ya da konuşma engelli kişi kendi “text telefonu” ile normal telefonu olan kişiyi aradığında, iki kişi arasındaki görüşme; “text telefon” programı yüklü PC ve telefona sahip operatör vasıtasıyla yapıldığı hizmet türüdür. “Video telefon”da ise; işaret dilini kullanan kişi normal telefona sahip bir kişi ile görüşmek için kendi “video telefonu”nu kullanmak istediğinde, konuşma video telefonu kullanan ve işaret dilini bilen operatör vasıtasıyla karşı tarafa aktarılır. Konuşma engelliler için ise, uzman bir konuşma terapisti görüşme yapacak kişilere operatör vasıtasıyla yardımcı olur. (10)

Bedensel engellilerin bilgisayar ve klavyeyi daha hızlı ve kolay kullanabilmeleri için FASTY adı ile bir ARGE projesi başlatılmış olup, bu çerçevede ilk prototip klavyenin  önümüzdeki bir kaç yıl içinde üretilmesi planlanmaktadır. (11)

Az duyanlar için ortamdaki gürültüyü filtre edip konuşulan kişinin sesini ayırt edip güçlendirerek kişiye aktaran “Adapto” isimli sayısal kulaklık üretilmiştir. İşitme engelliler için düzenlenen proje yarışmasında 437 firmanın ürünü arasından “2003 IST Ödülü”nü kazanan bu cihaz, gürültülü ortamlarda sesi algılayıp güçlendirerek kulağa aktarmaktadır. Sayısal olması nedeniyle kulaklıklarda en büyük sorun olan akustik geri besleme olmadığından, anlaşılabilirlik ve ses tanıma özelliği daha iyi olup, bu çerçevede enterferansı azaltmak için “cochlea” teknolojisi kullanılmıştır. (12)

Bedensel engellilere yönelik benzer çalışmalar diğer uluslararası kuruluşlarda da yürütülmektedir. Örneğin, ITU (International Telecommunications Union-Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) ve UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) işbirliği ile, Etyopya’da görme engelliler için başlatılan proje kapsamında bilgisayar eğitim merkezi kurulacaktır. Bu projede, görme engelliler ile çok az görebilen yaşlı kişilerin bilgi ve iletişim teknolojilerinden  yararlanabilmeleri hedeflenmiştir. Proje kapsamında görme engellilerin, bilgisayarı rahat kullanabilmeleri için Braille alfabesi özelliğine sahip klavye, tarayıcı ve yazıcısına sahip özel bilgisayarlar geliştirilmiştir. Bazı bilgisayarlara ise, ilave edilen ses tanıyıcı fonksiyon sayesinde örneğin, print et, copya et, kes-yapıştır gibi basit ve temel komutlar sesle bilgisayara aktarılmaktadır. Ayrıca, proje kapsamında kullanılan tüm eğitim dokümanları Braille alfabesinde ve sesli olarak kasete kaydedilmiştir. (13)

Görme engellilerin internete erişimini kolaylaştırmak için bazı internet sitelerinde yer alan bilgiler teybe kaydedilmiş olup, siteye erişim görerek değil, işiterek sağlanmaktadır. Benzer şekilde geliştirilen “Ekran Okuyucusu” (Screen Reader) sayesinde ekrandaki ya da kağıttaki bilgiler kullanıcıya sesli olarak okunmaktadır. Ancak, ekran okuyucularında kullanılan robotik (metalik) ses tonu bazı kullanıcılar tarafından hoş karşılanmadığı için, bu cihazlar pek rağbet görmemektedir.

Hollanda’lı Alva adındaki bir firmanın geliştirdiği özel bir yazılım (MPO= Mobile Phone Organizer-Mobil Telefon Yardımcısı) sayesinde görme engelliler, Braille alfabesi fonksiyonlu cep telefonu ile mesaj alıp gönderebilir ya da bu mesajları sesli olarak alabilirler. Arzu edilirse cep telefonu bilgisayara bağlanıp dokümanlar kağıda basılabilir. Görme engellilere özel olarak üretilen cep telefonu, sesli olarak ve Braille alfabesi ile kullanılabilmektedir. (14)

Diğer taraftan, Klaus-Peter Wegge ve ekibi tarafından geliştirilen yazılım ve donanım, web’deki bilgileri Braille alfabesine ve sesli konuşmaya çevirmektedir. Klavye vasıtasıyla bilgisayara  bağlanan  cihaz, 8’li grup halinde toplam 240 adet küçük delikten oluşmaktadır. Her deliğin içinde yükselip alçalabilen küçük toplar bulunmaktadır. 250 farklı karakterin tanınabildiği sistemin maliyeti, 14 bin ABD Doları civarındadır. (15)

Ayrıca renk körlerinin internete erişimini kolaylaştırmak için, bu kişilerin özellikle görmede ya da ayırt etmede zorluk çektikleri renklerde örneğin gri ve kırmızı ya da sarı ve mavi tonlar yerine daha rahatlıkla görebilecekleri renklerde site dizaynı yapılmaktadır. Az görenler için ise ekrandaki yazıları büyütebilmek için ilave yazılımlar kullanılmaktadır. Ekran büyüteç programının yüklü olduğu bilgisayarın ekranındaki internet sitesi bilgilerinin büyütülebilmesi, az gören ya da eli titrediği için fareyi küçük harfli satırlar üzerinde rahat kullanamayan kişilere büyük kolaylık sağlamaktadır.

Ayrıca, infrared portatif Braille cihazları sayesinde süpermarketteki ya da cadde kenarında bulunan kiosklardan kablosuz ortamda alınan bilgiler, Braille alfabesine çevrilerek okunabilir hale getirilmektedir. Ya da kişiler, bu bilgileri ekran büyüteçli bilgisayardan rahatlıkla okuyabilmekte veya bu bilgiler metnin sese dönüştürüldüğü “text-to-speech” teknolojisi sayesinde dinlenebilmektedir.

Bazı üniversite ve okullardaki dersler kaydedilerek kişiler isterlerse internetten bu dersleri dinleyebilir, büyütülmüş ekranda ya da Braille alfabesinde okuyabilirler. Okuma yazma bilmeyen ve işitme engelli kişiler için ise, her internet sayfasının altında bu sayfayı anlatan işaret dili ile hazırlanmış bir bölüm bulunmaktadır.

Anlama engelliler için, uzun ve sıkıcı yazılar yerine daha çok resim ve şekil içeren, basit ve sade dilde hazırlanmış web sitelerinin sayısının artırılmasına çalışılmaktadır. Örneğin yeni geliştirilen BETSIE isimli bir yazılım sayesinde, özellikle görme engelliler ya da az görenler için zorluk yaratan HTML, Java, JavaScript gibi programlar kullanılmayarak, internet sayfasına daha rahat erişim imkanı sağlanmıştır. Ancak, anlama engelliler için siteye resim koyulması, bu kişilere erişimde rahatlık sağlarken ekran okuyucular için ise zorluğa neden olmaktadır. Zira ekran okuyucular resimleri okuyamamaktadır. (4)

Eli olmayan, elini rahat kullanamayan ya da eli çok fazla titreyen motor engelliler için, “Dragon Naturally Speaking 6” adında ses tanıma yazılımı geliştirilmiştir. Dolayısı ile komutlar fare ile değil, sesle yapılmaktadır. Ayrıca, eli titreyenler için  başa takılan bir fare, baş hareketine duyarlı olarak çalışabilmekte ya da yazılar daha büyük ve linkler arası daha fazla mesafeli yapılarak fare daha rahat kullanılabilmektedir. (16)

Ayrıca, flaş gibi ışık parlamasına karşı duyarlı olan epilepsi hastalarında oluşabilecek rahatsızlığı önlemek için sitelerde bu tür özelliklerin kullanılmaması gerekmektedir.

3. Standardizasyon Çalışmalarında W3C WAI
Mayıs 2003 tarihi itibariyle resmi ve özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 450 adet üyesi ile uluslararası sanayi konsorsiyomu konumundaki W3C (World Wide Web Consortium-Dünya Çapında Web Konsorsiyomu), 1994 Ekim’de internet sitelerine erişimi kolaylaştırmak üzere, ortak protokollerin ve teknik standartların geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. (17)

W3C’de ayrıca web’in altyapısının geliştirilmesine yönelik olarak 50’ye yakın teknik standart geliştirilerek web’in teknik yönden olduğu kadar kullanım kolaylığının sağlanmasına da çalışılmaktadır. Bir anlamda web’in teknolojik evrimini gerçekleştiren W3C’nin hazırladığı standartlar, tüm dünyada internet ve  multimedya uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca, W3C tarafından 1997’de faaliyete geçirilen WAI (Web Access Initiative-Web Erişim Girişimi) projesinde ise, ağırlıklı olarak bedensel engellilere yönelik konular ele alınmaktadır.  Bu çerçevede, internet teknolojilerinin erişilebilirliğinin sağlanmasına yönelik klavuzun hazırlanması, internete erişilebilirlik ölçüsünün değerlendirilmesi, güncellemenin yapılması, ARGE koordinasyonun ve bilgi transferinin sağlanması hedeflenmiştir. 
  
Ekran okuyucular genelde HTML formatında çalışacak şekilde dizayn edildiği için HTML haricinde hazırlanmış sitelere girilememektedir. Bu nedenle, WAI bünyesinde  sözkonusu çalışmalar halen devam etmekte olup, takip edilmesinde fayda mütalaa edilmektedir.

4. Sonuç

Gelişmiş ülke örneklerinde olduğu gibi, bir çok AB üyesi ülkede, bedensel engellilere ilişkin bir web sitesi hizmete açılmış olup, bu paralelde Ülkemizde de gerekli bazı girişimlerde bulunulabilir. Diğer taraftan, yukarıda da örneklerinde verildiği üzere bazı internet sayfaları, işaret dilinde ya da diğer teknik kolaylıklar içerecek şekilde dizayn edilebilir. (20)

Diğer taraftan İngiltere’de öncelikle sağlık ve acil yardım nedenlerinden dolayı bedensel engellilerin evlerine görüntülü telefon imkanının sağlanmasına ve yaygınlaştırılmasına çalışılmakta olup, Ülkemizde de bu konuda teknik ve hukuki alanda gerekli bazı düzenlemeler yapılabilir.

İnternet sitelerinden imkanlar ölçüsünde asgari karşılanması gereken kriterlerin belirlenmesi zorunlu olup, yukarıda da belirtildiği üzere, W3C WAI tarafından hazırlanan “Rehber Doküman”da belirtilen kriterlerin güncellenmesine ilişkin çalışmalar halen devam etmektedir. İnternet sitelerine erişimin kolaylaştırılmasını teminen gerekli teknik güncellemeler yapılabileceğinden sözkonusu çalışmaların yakından takip edilmesi gerekmektedir. 

AB’nde her yılın bir konuya tahsis edilmesinin de ötesinde AB üyesi ülkelerin sosyal devlet olmanın temel ilkesinden hareketle, AB çalışmalarından ayrı olarak kendi ülkelerinde de bir yılı belirli bir konuya tahsis etmektedirler. Örneğin, 520.000 adet otistik hastanın bulunduğu İngiltere’de 2002 yılı Otistik hastalar yılı ilan edilmiştir. Bu bağlamda Ülkemizde de benzer bir etkinlik düzenlenebilir. (2)

Diğer taraftan, İngiltere’de BBC tarafından “BBCi” adı ile başlatılan proje kapsamında, bedensel engellilerin internete daha kolay erişim yapabilmeleri için hazırlanan raporda,  başta  bedensel engelliler olmak üzere diğer insanların da ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde internet sitesinin dizaynı konusunda bir standardın olmaması, en büyük problem olarak vurgulanmıştır. Bu konuda bir standard olmadığından, bedensel engellilerin genel olarak ihtiyaçları dikkate alınarak site dizaynı yapılmamaktadır. Ayrıca sözkonusu raporda site yöneticilerine, peryodik olarak tüm kullanıcılara çeşitli sorgulamalar göndererek sitelerini daha iyi ve rahat erişilebilir hale getirmeleri hususunda önerilerde bulunulmaktadır. (4)

Bu çerçevede, uluslararası arenada konu ile ilgili olarak yapılan ya da yapılması planlanan tüm etkinliklerin ve projelerin imkanlar ölçüsünde takip edilerek toplumumuzun ihtiyaç duyan kesimlerinin hizmetine sunulması büyük önem arzetmektedir.

AB üyesi ülkelerde bedensel engellilere yönelik olarak telekomünikasyon hizmetlerinde teknik imkanların haricinde tarife uygulamalarında da bazı özel istisnalar uygulanmaktadır. Örneğin, Hollanda ve Avusturya’da Braille alfabesinde fatura düzenlenmekte ve rehber hizmetleri ücretsiz sunulmakta, Danimarka’da indirimli tarife uygulamakta, Yunanistan’da görme engelliler için ayda 20 telefon görüşmesi ücretsiz sunulmakta, İrlanda ve İngiltere’de Braille alfabesinde veya kasete kaydedilmiş olarak fatura gönderilmekte, Portekiz’de rehber hizmetleri ve ayda 20 telefon görüşmesi ücretsiz verilmektedir. (18)

Fransız Ulusal İcat Ajansı; bedensel engellilerin sorunlarının çözümüne yönelik olarak Fransız Hükümeti (Araştırma ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı) tarafından tahsis edilen 12 milyon Euro’luk bütçe çerçevesinde, icat ve yenilik sunabilecek cihaz ve sistemlerin geliştirilmesi amacıyla çeşitli yarışma ve projeler düzenlemiştir. (19)

Bu bağlamda Ülkemizde de bu türden çalışmaların yapılması oldukça önem arzetmektedir. Maalesef Ülkemizde bu türden çalışmalar yapılamamaktadır. Ülkemizde sayısal uçurum ciddi bir problem olarak devam etmekte ve kamu kaynakları bunu gidermek için sarfedilirken bedensel engelliler ile ilgili yukarıda sayılan özel  hizmetler ve imkanlar hiç gündeme gelmemektedir. Telekomünikasyon alanında temel hizmetlerin ve altyapı yatırımlarının tamamlanmamış olması bedensel engellilerle ilgili özel  hizmetler ve imkanlar ile yatırımların paralel gitmesine engel değildir. Bu konuda yapılacak faaliyetler ve etkinliklerle konu kamuoyu gündemine getirilerek yatırımlarla birlikte bedensel engellilere yönelik özel hizmetlerin ve imkanların sunulması sağlanabilir. Çok fazla maliyet gerektirmeyen bu tür hizmetlerle sosyal devlet olmanın gereği yerine getirilirken, bedensel engelli vatandaşlarımıza yönelik önemli bir hizmet sunularak onların daha üretken ve verimli birer vatandaş olarak toplumda yer edinmeleri ve hızla gelişen dünyada gerekli eğitim ve donanıma sahip olmaları da sağlanmış olacaktır. Bu da ülkemizde Devlet-Üniversite-Sanayi ve sivil toplum kuruluşları arasında özlenen işbirliğinin oluşturulmasına yol açabilecek bir fırsat olarak değerlendirilebilir.


KAYNAKLAR :
1- 19.12.2001 tarihli AB Resmi Gazetesi
2- www.eypd2003.org              
4- www.bbc.co.uk
5- 10.4.2002 tarihli AB Resmi Gazetesi
6- Cordis Focus, Ekim 2001
7- 19.12.2001 tarihli AB Resmi Gazetesi
8- www.etsi.org/cce
9- www.deloitte.com
10- www.pts.se
11- www.fortec.tuwien.ac.at
12- Innovation & Technology Transfer, Mart 2003
13- ITU News 3/2003
15- New World, Mart 2001
16- http://www.dragonsys.com
17- www.w3.org
18- 8th Report on the Implementation of the Telecommunications Regulatory Package, 2002
19- Cordis Focus, Mayıs 2003
20- www.able.ie



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ