Engelliler için robot yaptılar



Hemşirelik Bölümü Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri, kolu olmayan bedensel engelli bireylerin daha rahat yemek yiyebilmelerini sağlayacak olan robot kol icat etti.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hemşirelik Bölümü Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri mücitliğe soyundu. Öğrenciler, kolu olmayan bedensel engelli bireylerin daha rahat yemek yiyebilmelerini sağlayacak olan robot kol icat etti.
 
ROBOT KOL İCAT ETTİLER
 
Yaptıkları projeye ‘Robot Kolu’ adını veren öğrenciler, bu projenin bedensel engelli bireylerin yaşam becerilerine katkısı olacağı kanaatinde olduklarını ifade etti. Çocuk Gelişimi Programı öğrencisi beş arkadaşın birlikte yürüttüğü proje yürütücülerinden Özlem Erbay, hocalarının ödev amaçlı olarak kendilerinden bir proje istediğini belirterek, “Biz de engellilere yönelik bir proje yapmak istedik. Araştırmalarımız sonucunda, bedensel engellilere yönelik ‘Robot Kolu’ yapmaya karar verdik” dedi.
 
PROJEYE UYGUN YAPTIK
 
Projeyi yapmak için elektrikçilere başvurduklarında olumsuz yanıtını aldıklarını aktaran Erbay, bunun üzerine hocaları Musa Yılmaz’ın kendilerine yardımcı olduğunu ve projeyi yapmaya başladıklarını söyledi. Erbay, “Bir aylık süreçte bu projeyi tamamladık. Proje iki eksenli çalışıyor. Birinci eksende 360 derece yukarıdan aşağı dönmekte, ikinci eksende ise, yerden yemeği alıp, bedensel engellinin ağzına götürmektedir. Zaten bedensel engelliler için hazırladığımızdan dolayı, onların yaşam becerilerini kolaylaştırmak adına, onlara yardımcı olmak istiyorduk. Az da olsa amacımıza ulaştığımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
ENGELLİLER İÇİN FIRSAT
 
Proje yapım aşamasında bir takım zorluklar yaşadıklarını belirten Erbay, en büyük sıkıntıyı malzeme bulmakta çektiklerini söyledi. Projeyi geliştirmek adına çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Erbay, “Yaptığımız robot iki eksenli çalıştığından dolayı, düğmelerini butona çevirmek ve bedensel engellilerin daha kolay kullanmasını sağlamak istiyoruz. Onlara yetebilecek bir seviyeye taşımak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu. .
 
PROJENİN MALİYETİ
 
Projenin maliyetli olduğunu kaydeden Erbay, robotu geliştirmek adına iş adamlarından ve derneklerden yardım beklediklerini ifade etti. Erbay “Bu projeyi geliştirirken bir takım ihtiyaçlarımız oluyor. Biraz maliyetli bir proje. İş adamlarından ve derneklerden bu yönde sizin aracılığınızla yardım talebinde bulunuyoruz. Onların da yardımıyla bu robotu daha da geliştirip bedensel engelli derneklerine bağışlamak istiyoruz” dedi.
Özlem Erbay, kendilerini projeyi yapmaya teşvik eden hocalarına da teşekkür etti.
http://www.diyarbakirsoz.com/haber-79281-Engelliler-icin-robot-yaptilar.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ