'Engelli pazarı'na bakan el attı

Bakanlıktan yapılan açıklamada bu merkezlere yüksek standartlar getiren, sıkı denetim ve yaptırımlar öngören yeni bir yönetmeliğin hazırlandığı, yönetmelik yayınlanıncaya kadar da yeni merkez açılmaması konusunda karar alındığı belirtildi.

“Gerekli denetimler yapılmakta, görülen noksanlıklar hakkında her türlü işlem hiçbir tereddüde mahal bırakılmaksızın gerçekleştirilmektedir.” sözleriyle hassasiyetin dile getirildiği açıklamada, Türkiye genelinde 11 merkezin faaliyetlerine son verildiği, Nevşehir’deki bir merkezin kapatıldığı, iki merkezin de uygun şartlara sahip başka adrese taşındığı bilgisi verildi.
Engelli bakımı ve rehabilitasyonunun uzmanlık gerektiren ve oldukça masraflı bir hizmet olduğuna dikkat çekilen bakanlık açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi: “2005 yılında 2 bin 755 kapasite ile hizmet veren resmi kuruluşlarımız için sırada bekleyen 4 bine yakın engelli bulunmakta idi. Talebi karşılamak amacıyla belirlenen standartlar doğrultusunda hizmet vermek üzere özel bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin açılmasına imkân sağlayan yasal düzenleme yapılmış, 2006 yılında da ilgili yönetmelikler çıkartılmıştır.
Ayrıca 2007 yılında yapılan düzenleme ile evde bakım desteği ve özel bakım kuruluşlarından yararlanma kapsamı genişletilerek aile içindeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte ikisine kadar olanlar sosyal güvencesi olsa dahi bu kapsama alınmıştır. Bu düzenlemeler sonucunda talep daha da artmıştır. Bugün itibarıyla yaklaşık 400 bin engelli vatandaşımıza evde bakım ücreti ödenmektedir. Bakanlığımıza bağlı 97 resmi merkezde 5 bin 126 bakıma muhtaç engelliye yatılı hizmet verilmekte, 150 özel bakım merkezinde ise 9 bin 565 bakıma muhtaç engelliye hizmet ulaştırılmaktadır.

İki bürokrat Nevşehir’e gidiyor

Zaman Gazetesi’nde yer alan özel bakım merkezlerinde kalanların ‘köle gibi alınıp satılması’ ile yaşanan ihmallere ilişkin haberlerin ardından Bakan Fatma Şahin, resmi Twitter hesabından açıklama yaptı. Nevşehir’deki denetimler sonucunda benzer konuların yargıya intikal ettirildiğini aktaran Şahin, şu ifadeleri kullandı:
“Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür ve Denetim Hizmetleri Başkanımız da konuyla ilgili daha ayrıntılı çalışmak üzere Nevşehir’e gidiyorlar. Ayrıca bu kuruluşları daha sıkı kurallara bağlayan ve daha ağır yaptırımlar getiren çalışma da tamamlanmak üzere. Türkiye genelindeki tüm özel bakım ve rehabilitasyon merkezleri ile ilgili denetimlerimiz de devam ediyor.”

 http://www.haberdar.com/engelli-pazari-na-bakan-el-atti-3769984-haberi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ