Engelli memurun sıkıntısı büyük

Merkezi İstanbul'da bulunan İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın engelliler için uygulanan benzeri olan ÖMSS'nin geçen yıl temmuz ayında yapıldığı anımsatılarak, açılan kadrolara atanacak engelli kamu personeli için, mezuniyet belgelerinin yanı sıra, 'Yeterlilik belgesi' istenmesi yüzünden birçok kadronun doldurulamadığı belirtildi. Kadrosu en çok boş kalan kurumlardan Diyanet İşleri Bakanlığı'nın örnek gösterildiği açıklamada, ilk sınavın ardından açıklanan 2 bin 144 Diyanet İşleri Başkanlığı engelli kadrosuna ancak 150 engellinin alındığı, geçtiğimiz günlerde yapılan ikinci tercih ilanında 1994 boş kadro için yeniden engelli memur alımı yapılacağının duyurulduğu belirtildi.

DİYANET'İN 2 BİN 144 KADROSUNA 150 ENGELLİ ALINABİLDİ
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açık kalan engelli personel kadrolarının doldurulabilmesi için 'imam' ya da 'müezzin' gibi yeterlilik belgesi istenen kadrolar yerine 'düz memur' kadrosu tahsis etmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"Atanamayıp açıkta kalan, umutla bekleyen işitme engellilerimiz iki yıl geçerli olan ÖMSS puanları ile ikinci tercihi beklerken, boş kalan Diyanet İşleri Başkanlığı gibi, diğer kurumlardaki mesleki kadrolar da düz memurluğa çevrilmelidir. Ancak ÖMSS'ye giren engelliler, ikinci tercihler açıklandıktan sonra tarifsiz bir hayal kırıklığı ve üzüntü yaşadılar. Çünkü 5 Ocak'ta açıklanan ÖMSS ikinci tercihte Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumların mesleki kadroları (Kuran kursu öğreticisi, imam hatip, müezzin-kayyım) için ayrılan toplam kadro sayısı 1994 olmuştur. Rakamlardan görüldüğü kadarıyla örnek verilen Diyanet'te sadece 150 engelli vatandaşımız imam-hatip, müezzin-kayyım vb. olabilmiştir. Boş kalan 1994 kadronun düz memurluğa dönüştürülmemesi ile işitme engellilerimizin kamuya atanma umutlarını ve şanslarını azaltmıştır. Yeterlilik belgesi istenen kadrolar düz memurluğa dönüştürülmezse kamudaki engelli personel kadroları yine boş kalacak."
Açıklamada, imam, müezzin, kayyım gibi mesleki kadrolar için engelsizlerin bile almakta zorlandığı 'yeterlilik belgesi' istenmesi eleştirilerek, "İlk atamaların yapıldığı tarihten ikinci tercih için kadroların açıklandığı sürede 'yeterlilik sınavları' düzenlenmemiştir. Sadece hafızlık tespit sınavı 4 Eylül 2012 tarihinde düzenlenmiş olup yeteri kadar da duyurusu yapılmamıştır. Bu örnekler gibi çeşitli mesleki kadrolara özgü sorunlar kamuya atanmaya çalışan işitme engellilerimizi daha da umutsuzluğa sevk etmektedir" denildi.
KONUŞAMAYAN İŞİTME ENGELLİ NASIL EZAN OKUYACAK?
Mesleki kadro sorununun bir de 'sosyal boyutu' bulunduğuna işaret edilen açıklamada, "Örneğin, hiç konuşamayan bir işitme engellimiz camide nasıl müezzinlik yapacaktır? Cemaate işaret diliyle mi dua veya, minarede işaret diliyle mi ezan okuyacaklar" görüşü dile getirildi.
İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, yetkililerin düz memurluk bekleyen işitme engellilerin çığlığını duyup, ÖMSS ek atamalarda ve ikinci atamalarda Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumların ilk tercih sonrası boş kalan mesleki kadrolarının düz memurluğa çevirmelerini istedi.
 http://www.bursadabugun.com/haber/engelli-memurun-sikintisi-buyuk-164381.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ