ENGELLİ KADIN VE SAĞLIK SEMPOZYUMU ÇALIŞTAY



ENGELLİ KADIN VE SAĞLIK SEMPOZYUMU

ÇALIŞTAY
1.     Grup: Sivil Toplum Kuruluşlarının Engelli Kadın Konusundaki Yol Haritası
“Sivil Toplum Kuruluşlarının Engelli Kadın Konusundaki Yol Haritası” başlıklı bu Çalıştayda, engelli kadınların örgütlenme ya da örgütlenememe sorunları, engelli kadınların örgütlerdeki sorunları ve bu sorunlar ile baş edebilmek için nasıl bir yol izlenebileceği tartışıldı ve öneriler geliştirildi. Bu Çalıştayın çıktısı olarak, engellilerin kurduğu örgütler, meslek örgütleri, sendikalar ya da diğer sivil toplum örgütleri için ve aynı zamanda kadın örgütleri ve engelli kadın örgütleri için bir yol haritası oluşturulması amaçlandı.
Bu çerçevede, 22 katılımcının (Liste Ekte yer almaktadır) yer aldığı ve Didem Gediz GELEGEN ve Ebru ÖZBERK ANLI’nın kolaylaştırıcı olduğu çalıştayda, tartışmalar şu sorular etrafında yürütüldü:
1)     Engelli kadınların bir çatı altında bir araya gelmesi ve örgütlenmesi neden önemlidir? Engelli kadınların örgütlülük düzeyi nasıl? Engelli kadınların örgütlenmesinin önündeki engeller nelerdir?
2)     Engelli kadınların, engelliler için kurulmuş olan STK’lar ve diğer STK’lar içindeki konumu nasıl? Ne tür engeller var? Nasıl aşılabilir?
3)     Engelli kadınlar ve kadın örgütlerinin arasındaki bağ nasıl? Ne tür engeller var? Nasıl aşılabilir?
4)     Özel olarak engelli kadınlar tarafından ve engelli kadınlar için kurulmuş bir yapı olması halinde bu yapının amacı ne olur? Hangi ilkelerle çalışır? Ne tür etkinlikler yapar?

GRUP ÇIKTILARI:

Her bir tartışma alanına ilişkin aşağıdaki konular dile getirildi ve önerilerde bulunuldu:
1)    Engelli kadınların bir çatı altında bir araya gelmesi ve örgütlenmesi neden önemlidir? Örgütlülük düzeyleri nasıldır? Örgütlenme önündeki engeller nelerdir?
Örgütlenme neden önemli?
·        Engelli kadınların örgütlenmesi,
o   ortak sorunlar ile mücadele edebilmek,
o   kendilerini dışarıya iyi ifade edebilmek,
o   ortak sorunlarını kendi aralarında paylaşabilmek
için önemlidir.
·        Sorunlara birlikte çözüm aramak daha iyi. Birlikten güç doğar.
·        Bir yere ait olma duygusu insanı güçlendirir.
·        Engelli kadınların sosyalleşmelerini gerçekleştirebilecekleri toplumsal ve kamusal mekanizmalar olmadığı için, diğer insanlar ve engellilerle bir araya gelmenin tek adresi engelli örgütleri oluyor.
·        Örgütlenme haksızlıklara beraber karşı çıkılmasını sağlamaktadır.
·        Evden çıkmak hayata katılmaktır.
·        Toplumdan ve aileden kaynaklı güçlüklerin aşılması için birlikte hareket etmek gerekir. Örneğin, MEB’nın özel okullara giriş sınavında engellilere yönelik ayrımcı uygulaması, engellilerin örgütlü gücüyle aşıldı.
·        Ortak sorunları fark etmek, paylaşmak ve ortak çözümler üretmek engelli kadınları güçlendirir.
·        Ailenin aşırı korumacı tutumuna karşı, engelli kadınların örgütlenmesi onların birey olduğunu göstermesi açısından önemli

Örgütlülük düzeyi nasıl?
·        Engelli kadınlar geçmişe oranla çok daha bilinçli ve örgütler içinde daha fazla yer alıyorlar, ancak hala engelli kadın örgütlülüğü zayıf bir durumda.

Örgütlenme önündeki engeller nelerdir?
·        Engelli kadınların örgütlenmesinin önünde birçok engel var: kadın olmaktan kaynaklı engeller, toplumun STK’lara bakışından kaynaklı engeller ve STK’ların kadınlara bakışından kaynaklı engeller
·        Ev içi sorumluluklar ve toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara yüklediği sorumluluklar, engelli kadınların örgütlenmesinin önündeki en önemli engeldir.
·        Toplumdaki korumacı aile yapısı engelli kadınları iki misli kısıtlıyor.
·        Bugün hala medyada engelli kadınların temsil edilme biçimleri eski Türk filmlerindeki gibi. Farklı temsil biçimlerinin sunulmasına imkan verilmelidir.
·        Kadın örgütleri, engelli kadınlarla iletişim kurmayı bilmiyor.
·        Ev içi sorumluluklar, kadınlara yönelik önyargılar, ailenin aşırı koruyucu yaklaşımları örgütlenme önünde engel

Öneriler:
·        Bazı önyargıları aşmak için kadınların liderlik rolünü üstlenmesi, bunun için de kadınların liderlik becerilerini geliştirmeleri gerekiyor.
·        Karma engelli örgütleri içinde de kadınların bir araya geldikleri yapılar olmalıdır.

2)    Engelli kadınların, engeliler için kurulmuş olan STK’lar ve diğer STK’lar içindeki konumu nasıl? Ne tür engeller var? Nasıl aşılabilir?

Konumu nasıl?
·        Türkiye’de STK’lar içinde kadınların sayısı az, ancak engelli STK’lar içinde bu sayı daha da az.
·        Engelliler için kurulmuş STK’larda kadın sayısı az. Yönetimlerde kadınlar daha az.
·        Engellilik alanında çalışan karma (kadın ve erkek üyesi olan) örgütlerde yönetimde eğer bir engelli kadın yer alıyorsa, bu kadının örgütteki kadın sorunuyla uğraşması isteniyor. Örgütün bütününe ilişkin konularla uğraşabileceği ve başarılı olabileceği şüpheyle karşılanıyor.
·        Ne tür engeller var?
·        Kadınlar STK’larda yönetimde yer almak istemiyorlar. Çünkü onlara çocukluktan itibaren öğretilen toplumsal cinsiyet rolleri bu görevi üstlenmeleri ile çelişkili. Ayrıca, STK içinde yönetici görevler için istekli kadınların önünde görünmeyen bariyerler olabiliyor.
·        Yönetim kademesinde yer alan engelli kadınlar, herhangi bir hata yaptıkları zaman erkeklerden çok daha fazla eleştiri ile karşılaşıyorlar, kadınların hatalarına tolerans daha az.
·        Engelli kadın bir STK’nın yönetiminde yer alacağı zaman, aynı görevdeki erkeklerden daha fazla yük üstlenmesi gerekiyor. Evde kendilerinden beklenen işleri de hiç aksatmadan yerine getirmeleri bekleniyor.
·        Engelli kadınlar, STK’lar içinde görev ve sorumluluk üstlenme konusunda istekli ve azimli değiller.
·        Toplumda genel olarak erkeklerden beklenen “eve ekmek getirme” sorumluluğu, STK’larda da erkeklere öncelik verilmesine neden olarak gösteriliyor. Erkekler “önce ben haklarımı elde edeyim, sonra karıma ve kızıma da veririm” anlayışı ile hareket ediyorlar.
·        Karma örgütler içinde, kadın komisyon/komitesinin ayrı bir bütçesi yok.

Engelleri aşmak için neler yapılıyor?
·        Yönetici olmak için, STK içindeki erkekleri de ikna etmek ve lobi çalışmaları yapmak gerekiyor.
·        Yönetimde yer alınca, duygularını belli etmemek, lobi yapmak gibi, yazılı olmayan kurallara adapte olmak zorunda kalıyorlar.

Öneriler:
·        Engelli kadınlar karma engelli örgütleri içinde de yer almayı sürdürmeli ve güçlenmelidirler. Bu durum, kendi haklarıyla ilgili savunuculuk yapmalarını sağlar.
·        Okul müfredatında cinsiyetçi ifade ve resimlerin çıkarılarak müfredatın yeniden düzenlenmesi gerekir.
·        Engelli alanında çalışan STK’lardaki kadınlar, diğer kadın STK’ları ile ortak etkinlikler yapmalıdırlar.
·        Engelli kadınların, karma engelli örgütleri içinde örgütlenmesi bağımsız örgütlenmeden önceliklidir.


3)    Engelli kadınlar ve kadın örgütlerinin arasındaki bağ nasıl? Ne tür engeller var? Nasıl aşılabilir?

Bağ nasıl?
·        Kadın örgütleri içinde engelli kadınlara yer yok.
·        Engelli örgütleri ile kadın örgütleri arasındaki ilişki zayıf.

Ne tür engeller var?
·        Engelli örgütleri kendilerini yeterince anlatmıyor. Kadın örgütleri nasıl yaklaşacaklarını bilmiyorlar.
·        Kadın örgütlerinin programlarında, etkinliklerinde engelli kadınlara özgü düzenlemeler yok.
·        Engelli kadınların yaşadıkları sorunlar arasında “engeli olmak” öncelikli yeri tutuyor.
·        Engelli kişilerinin örgütlenmesine ilişkin olarak yakın zamana (1-2 yıl öncesine) kadar dernekler yasasından kaynaklı sınırlamalar vardı.
·        Kadın örgütlerinde hiç engelli yönetici ya da çalışan yok.

Nasıl aşılabilir?
·        Kadın örgütleri ile işbirliği alanları belirlenmelidir.
·        Kadın örgütleri ile engelli kadın örgütleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için eğitim, sağlık, medya gibi spesifik alanlarda ortak proje ve çalışmaların yapılması gerekiyor.
·        Toplumun tüm kesimlerinde ve STK’larda önyargılarla mücadele edilmesi gerekiyor. Bunun için ilkokuldan başlayarak müfredatın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
·        Engellilere yönelik önyargılar toplumun tüm kesimlerinde olduğu gibi kadın örgütlerinde de mevcut. Bu önyargı ile mücadele etmek gerekiyor. Bunun için temasa geçmek ve işbirliği yapmak gerekir.

Öneriler:
·        Kadın örgütleri ile işbirliği alanları belirlenmelidir.
·        Kadın örgütleri ile engelli kadın örgütleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için eğitim, sağlık, medya gibi spesifik alanlarda ortak proje ve çalışmaların yapılması gerekiyor.
·        Kadın örgütleri içinde engellilere yönelik önyargılar ile mücadele etmek gerekiyor.

4)    Özel olarak engelli kadınlar tarafından ve engelli kadınlar için kurulmuş bir yapı olması halinde bu yapının amacı ne olur? Hangi ilkelerle çalışır? Ne tür etkinlikler yapar?
·        Engelli kadın olmakla ilgili sorunlar tartışması yeni başladı. Engelli kadın örgütlenmesi şu anda çok zayıf. Bu bilincin artırılması gerekiyor. 
·        Engelli kadınların “özel hayata” ilişkin sorunları, özel ve kamusal hayatın bu biçimde ayrılması sonucu yaşadıkları sıkıntıları fark etmeleri bu tür örgütlerde çok daha iyi olur.
·        “Engelli Kadın ve Aileleri Derneği” Ocak ayında kuruldu.
·        Altı Nokta Körler Derneği içinde  görme engelli kadınlar Kibele adlı sesli gazete çıkarmaya başladılar.
·        Karma engelli örgütleri içinde kadınlar güçlenmeliler.

Öneriler:
Engelli kadınların bağımsız örgütleri için henüz yeterince güçlü olmadığı için, örgütlenmeye öncelikle karma örgütler içinde başlamalılar.

I.GRUP KATILIMCI LİSTESİ
1
Güldalı Aybaş
HÜ Halk Sağlığı
3243975
05432913902
Guldaliaybasahoo.com
2
Nurcan Yalçın
Kozadan İpeğe kadın Koop.
3674014
05384397597
Nurcannarinotmail.com
3
Ali Fuat Mengüç
Engelli İnsan Hakları Derneği
2364221
05327209853
Afmengucahoo.com
4
Hilal Gençay
Anne Çocuk Eğitim vakfı
(212)2134220
05415998223
Hilal.gencay.acev.org
5
Satı Han
Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı
3645348
053845495637
Satiha@notmail.com
6
Ülker Şener
Türkiye Ekonomi, Politikaları Araştırma Vakfı
2925523
05367165992
Ulker.sener@tepav.org.tr
7
Aydan A. Özdemir
Başkent Ün. Halk Sağlığı Dokt. Öğr.

05366951999
aydanozdemir@yahoo.com
8
Selin Sağlam
Başkent Ün. Halk Sağlığı Mastr. Öğr.

05332681079
Selins79@yahoo.com
9
Zeynep Yıldırıcı
Altı Nokta Körler Derneği
3637745
05305125902
zeynepyildirici@hotmail.com
10
Semra Alptekin
Altı Nokta Körler Derneği
3637745
05356337158
semramalina@hotmail.com
11
Neim Kılıç
Dünya Engelliler Derneği Gn Mrk.
3582521
05426076193
12
Sündüz Göktepe
Dünya Engelliler derneği Gn Mrk.
3582521
05462916204

13
Mukaddes Özberk
Emekli Öğretmen

5337108457

14
Semiha Kuş
Altı nokta Körler Derneği

05379405790

15
Latife Sipahi,oğlu
Kadın hareketi dernbeği
4737630
05338113802

16
Aysun Yeşilyayla


05434252107

17
Fatma Yılmaz
Emekli Memur

05432195935

18
Melahat Erdoğan
Emekli memur

05426406206

19
Bülbül Karadayı
Öğretmen

05333201101

20
Aygul Kılıç yıldız
Etimesgut devlet hast.
2444949-180
05054818414
edhhastahaklari@hotmail.com
21
Ebru Özberk Anlı
BÜKÇAM
2130560
05332659717
22
Didem Gelegen
Ankara tabip Odası
4363779
05056375999

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ