Engelli istismarına üç aşamalı engelleme

Bu merkezlerin devletin özürlülere verdiği, “İki asgari ücret tutarındaki” yardım parasından yararlanmak için evlerden özürlü topladığı ve buna karşılık, yeterli hizmet vermediği iddiaları tartışma yaratmıştı.

Devletin, 2006’dan bu yana, özürlüsü olan ailelere evde bakım için “bir asgari ücret”, rehabilitasyon merkezleri için ise “iki asgari ücret” tutarında yardım yapmaya başlamasıyla birlikte “özürlü rehabilitasyon sektörü” oluştu. Engellilerin bu merkezler tarafından, “ticari meta” olarak kullanıldığı iddiaları gündeme geldi.
Özürlüleri ailelerden, pazarlıkla alan simsarların ortaya çıktığı, ölen engellilerin yardım paralarının alınmaya devam edildiği, kimsesiz engellilerin vasiliklerinin bu kişiler üzerine geçirildiği, dayak ve istismar görüntülerinin yeraldığı iddiaları üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sistemi değiştirme kararı aldı. Hazırlanan yeni yönetmelikle, özürlü bakımı, üç aşamalı yürütülecek. Birinci basamak, özürlüyü ailenin yanında rehabilite etmek olacak. Bu sağlanamazsa, ikinci aşamada kamu kurumlarından hizmet alınacak. Resmi ve özel kuruluşlarda sadece 24 saat bakıma muhtaç ve daha çok ağır zihinsel ve bedensel engelliler faydalanacak.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22404720.asp

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ