Engelli Bireylerle İlgili Genel Bilgiler





 Engelli Bireylerle İlgili Genel Bilgiler



·         Dünya nüfusunun yaklaşık %10’u, diğer bir deyişle 650 milyon insan engellidir. Dünyanın en büyük azınlık grubunu engelliler oluşturmaktadır.
·         Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yaşlanma süreci, tıbbî ilerlemeler ve nüfus artışıyla bu sayının arttığını bildirir.
·         Ortalama yaşam süresinin 70 yılın üzerinde olduğu ülkelerde, bireyler yaşam sürelerinin %11,5’i kadarını ya da 8 yılını engelli olarak geçirirler.
·         Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na (UNDP)göre, engelli bireylerin %80’i gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır.
·         Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Sekreteryası (OECD), OECD üyesi gruplarda engellilik oranlarının diğer gruplara göre belirgin bir şekilde daha fazla olduğunu belirtir. Eğitim düzeyi düşük olan bireylerde engellilik oranı ortalama %19’ken, eğitim düzeyi daha iyi olan bireylerde oranın %11 olması dikkat çekiyor.
·         Birçok OECD ülkesinde, kadınlarda erkeklerden daha çok engellilik vakası olduğu belirtiliyor.
·         Dünya Bankası, dünyanın en yoksul insanlarının %20’sinin herhangi bir engeli olduğunu ve bu insanların kendi toplumlarında en dezavantajlı kesim olarak görülmek istediklerini bildirir.
·         Engelli kadınlar cinsiyet ve engellilik hallerinden dolayı toplumdan dışlandıkları için, birçok yönden engelli olarak görülür.
·         Özellikle engelli kadınlar ve kız çocukları istismara uğrama riski taşırlar.2004’te Orissa-Hindistan’daki bir araştırmada, engelli bütün kadın ve kız çocukların evde dövüldüğü, zihinsel engelli kadınların %25’inin tecavüze uğradığı ve %6’sının da zorla hadım edildiği ortaya çıkmıştır.
·         UNICEF’e göre, sokaktaki gençlerin %30’u herhangi bir şekilde engellidir.
·         İngiltere’nin Uluslararası Kalkınma Dairesi, 5 yaş altı ölüm oranının %20’nin altında bir düşüş gösterdiği ülkelerde, engelli çocuk ölüm oranı %80’i bulabileceğini diyor ve ekliyor: Bazı durumlarda bu çocukların “ölüme terk edildiği söylenebilir.
·         Engellilik yasaları üzerine yapılan karşılaştırmalı bir çalışma yalnızca 45 ülkenin ayrımcılık karşıtı ve engellilere özel yasalara sahip olduğunu gösteriyor.
İngiltere’de, İngiliz Ulusal 100 endeksindeki şirketlerin (FTSE) %75’i internet ulaşımının temel gereklerini sağlamıyor, böylece 147 milyon dolarlık kazancı kaybediyorEğitim
·         UNESCO’yagöre, gelişmekte olan ülkelerde engelli çocukların %90’ı okula gitmiyor.
·         UNDP’nin 1998’deki çalışmasına göre, yetişkin engelli erkeklerde uluslararası oranda okur-yazarlık %3, engelli kadınlarda ise %1.
·         OECD ülkelerinde, sayılarının artmakta olmasına rağmen yüksek öğretimdeki engelli öğrenciler kendilerini gösteremiyorlar.
İstihdam

·         Uluslararası İşçi Örgütü’ne göre dünyadaki, çalışma yaşında olan insanların 386 milyonunun herhangi bir engeli var. Bazı ülkelerde engelliler arasında işsizlik oranı %80’lere varmakta. Öyle ki, bazen işverenler engellilerin çalışamadıklarını zannediyorlar.
·         Engellilerin %3’üne iş sağlayan “Engelli İnsanlar” hareketinin aksine, Engelli İnsanlara İş Sağlayan Hindistan’ın Ulusal Merkezi isimli örgüte göre Hindistan nüfusunun %5-6 arası engelli olsa da iş ihtiyaçları karşılanmıyor. 70 milyon engelli insanın bulunduğu Hindistan’da, sadece 100.000 tanesi endüstri alanında iş sahibi olabildi.
·         2004’te ABD’deki bir anket %78’i engelsiz olan bireylerlekarşılaştırıldığında, çalışma çağındaki engellilerin yalnızca %35’i çalıştığını gösteriyor. Başvuran işsizlerin 3’te 2’si çalışmak istediklerini fakat iş bulamadıklarını söylüyor.
·         2003’te Rutgers Üniversitesi tarafından yapılan çalışma fiziksel ve zihinsel engelli bireylerin ABD çalışma alanında büyük çapta dışta bırakıldığını gösterir. Ankete dahil olan işverenlerin 3’te 1’i engelli bireylerin iş için gereken görevleri etkili bir biçimde yerine getiremeyeceğini söyledi. Engelli bireyleri işe almamaktaki ikinci en yaygın sebep ise gerekli kolaylıkların pahalı olma korkusuydu.
·         2003’te işverenlere uygulanan ABD’de yapılan bir anket engellilere gerekli imkanların sağlanması için gereken harcamanın sadece 500 dolar veya daha az olduğunu gösterir.Ayrıca işverenlerin %73’ü çalışanlarının özel imkanlara ihtiyacı olmadığını bildirir.
·         2002’de ABD’deki bir çalışmaya göre, şirketler, alım satım işlerinin yüksek maliyetini düşüren engelli çalışanların hafızalarının daha kuvvetli olduğunu bildirdiler. Amerika’da yapılan diğer anketler, işe alındıktan bir yıl sonra, engelli çalışanların kuvvetli hafıza oranının %85 olduğunu ortaya çıkarttı.
·         Amerika İşçi Kurumu’na göre, binlerce engelli insan, küçük iş sahibi olarak başarılı oldu. 1990’daki ulusal nüfus sayımı engellilerin, kendi işlerini kurmada engelli olmayanlara göre daha fazla (%12 engelliler, %7,8 engelli olmayanlar) olduğunu gösterir,ŞiddetSavaş zamanı öldürülen her bir çocuk için, 3 çocuk yaralanıyor ve kalıcı bir engeli oluyor.
·         Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bazı ülkelerde, sakatlanmaların 4’te 1’i yaralanmalar ve şiddetten kaynaklanıyor.
·         2004’teki bir İngiliz araştırmasına göre, engelli bireylerin şiddet ve tecavüz kurbanı olma ihtimali daha yüksek; polis yardımı, yasal koruma ya da önleyici koruma alma ihtimali de daha düşük.
·         Araştırmanın yıllık verilerine göre, engelli çocuklara yaşıtı olan engelsiz çocuklardan 1.7 kat daha fazla şiddet uygulanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ