Engelli bakım yönetmeliği değişiyor

Özürlüleri ailelerden, pazarlıkla alan simsarların ortaya çıktığı, ölen engellilerin yardım paralarının alınmaya devam edildiği, kimsesiz engellilerin vasiliklerinin bu kişiler üzerine geçirildiği, dayak ve istismar görüntülerinin yer aldığı iddiaları üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sistemi değiştirme kararı aldı.

Hazırlanan yeni yönetmelikle, özürlü bakımı, üç aşamalı yürütülecek. Birinci basamak, özürlüyü ailenin yanında rehabilite etmek olacak. Bu sağlanamazsa, ikinci aşamada kamu kurumlarından hizmet alınacak. Resmi ve özel kuruluşlarda sadece 24 saat bakıma muhtaç ve daha çok ağır zihinsel ve bedensel engelliler faydalanacak.
Özel kuruluşlarda yatışa ancak belirli bir süre resmi kuruluşta kaldıktan sonra, engellinin rehabilitasyonu açısından daha iyi olacağı düşünüldüğünde izin verilecek. "Toplum Temelli Model" adı verilen yeni sisteme göre, resmi ve özel bakım kuruluşları aynı standartta hizmet verecek. Özel bakım kuruluşlarından "yüksek katlı ve toplumdan izole binaları" kapatılacak.
Sosyal yaşamın ve toplumun içinde 1-2 katlı, düşük kapasiteli yeni bir mimari modelde yeni yerlerin açılması teşvik edilecek. Her ilin ihtiyacına göre merkez açma sınırı getirilecek. Aynı yerleşim yerinde ihtiyaçtan fazla merkez açma talepleri karşılanmayacak. Zaman içerisinde özel bakım kuruluşlar, yerel yönetimler, STK'lar ve vakıflara devredilecek. Bu süreçte, Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ile koordineli çalışılacak. Ağır engellilerin sosyal yaşama kazandırılmaları için bakanlık denetiminde çalışmalar yapılacak.
 http://www.memurlar.net/haber/330024/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ